Az ABB és az AWS a teljesen elektromos jövő felé kormányozza a járműflottákat

forrás: Prím Online, 2021. április 1. 10:55

Az ABB és az Amazon.com, Inc. leányvállalata, az Amazon Web Services (AWS) bejelentette, hogy együttműködésük keretében felhőalapú megoldást fejlesztenek az elektromos hajtású járműflották valós idejű irányítására és kezelésére. A megoldás optimalizálja az e-járművek (EV-k) hatékony használatát, felgyorsítja a közúti járműpark villamosítását, és hozzásegíti a flottaüzemeltetőket, hogy az elektromos hajtásláncra átállás során is 100%-osan fenntartsák az üzletmenetet.

Az együttműködés ötvözi az e-mobilitás élvonalába tartozó ABB energiagazdálkodási, töltéstechnológiai és e-mobilitási megoldások terén meglévő, széles körű tapasztalatait az AWS egyedülálló, felhőalapú technológiáival és szoftveres szaktudásával.    

 

A tervek szerint 2021 második felében bemutatandó új platform testreszabott felhasználói élményt kínál egy 'single-view' felületen, amely az EV-töltőponttól a flotta-irányítópultig hatékonyabbá teszi az EV-flotta kezelését, és maximalizálja a megbízhatóságot. 

 

Frank Muehlon, az ABB e-Mobilitás divíziójának vezetője így nyilatkozott az együttműködésről: „Az ABB és az AWS hasonló jövőképpel rendelkezik az e-mobilitásnak a társadalom átalakításában játszott szerepét illetően. A két fél szaktudásának ötvözése azt a célt szolgálja, hogy az e-járműflották irányítása és kezelése egyszerűbbé és könnyebben hozzáférhetővé váljon. Ez az új megoldás forradalmasítja az e-mobilitás világát, továbbá az EV-hardverek és -szoftverek egyetlen ökoszisztémába történő integrálásával problémamentes felhasználói élményt nyújt. Bízunk abban, hogy együttműködésünk elősegíti majd, hogy a flottaüzemeltetők áttérjenek az elektromos meghajtásra, s ezáltal jelentős ösztönzést adhatunk az e-járműflották alkalmazásának.”   

 

 

Jelenleg globális szinten, az üvegházhatású-gázkibocsátások 23%-ért a közlekedési szektor a felelős* . A közlekedés villamosításával jelentősen csökkenthető a CO2-kibocsátás szintje, és a nagy járműflottákhoz tartozó, a világ közútjain futó 400 000 szállító furgon és teherautó meghatározó szerepet játszhat a klímavédelmi célok elérésben.**  Azonban a valós idejű jármű- és töltési állapotra vonatkozó információk, az e-járművek karbantartása és a töltési infrastruktúrához való hozzáférés terén számos járműflotta hasonló kihívásokkal küzd.  

 

Napjainkban a legtöbb flottaüzemeltető egy harmadik fél töltéskezelési szoftverét választja, ami korlátozott funkcionalitást és testreszabási képességet kínál az EV-modellek választékához és a töltési infrastruktúra nagyságához képest. A töltési technológia egyre gyorsabban fejlődik, de az ezek miatt szükségessé váló módosítások költségesek lehetnek, és komoly erőforrásokat követelhetnek. Ezért a flottaüzemeltetők olyan skálázható, biztonságos és könnyen testreszabható, fejlett szoftvermegoldásokat keresnek, amelyek kombinálhatók a könnyen kezelhető töltési hardverrel és az önkonfiguráló „plug and go” alkalmazásokkal.       

 

Az ABB, ösztönzendő az e-járműflották térnyerését, Berlinben olyan vállalkozást hozott létre, amely az OEM-ek által alkalmazható, testreszabott, skálázható és költséghatékony technológiákat fejleszt a flottaüzemeltetők számára. Az AWS-sel együttműködésben, ezen új vállalkozás olyan együttműködésre képes flottakezelési megoldást fejleszt, amely minden járműtípussal és töltési infrastruktúrával kompatibilis lesz. A gépi tanulás és az analitika eredményeire támaszkodva a megoldás olyan töltéstervezési és valós idejű monitorozási képességekkel rendelkezik majd, amely betekintést nyújt a jármű műszaki állapotába, és lépéseket javasol a szervizeléssel kapcsolatban, továbbá a napszak, az időjárás és az alkalmazási minták alapján útvonal-optimalizálást kínál az e-járművek számára.   

 

„Ahogy az egyes vállalatok és szektorok folytatják a járműveik villamosítását, az ügyfeleknek egyre inkább olyan megbízható és intuitív szolgáltatásokra van szükségük, amelyek segítségével alkalmazkodni tudnak az üzemeltetési modellhez, és optimalizálhatják a járműflottáik használatát. Az együttműködés keretében a gépjárműgyártás, a logisztika és a villamosítás terén megszerzett kiemelkedő szaktudás a felhő alapú szolgáltatásokhoz kapcsolódó tapasztalat ötvözésével az AWS és az ABB egy hardver-semleges intelligens flottakezelési megoldást fejleszt és bocsát az ügyfelei rendelkezésére,” - közölte Jon Allen, az AWS Professional Service, Automotive üzletágának vezetője. „Az ABB és az AWS a felhő biztosította adatokat, gyorsaságot és skálázhatóságot kínálja az e-járműveket gyártó szektornak, és elősegíti, hogy ügyfelei a jövőben áttérjenek a kisebb kibocsátási szintű e-járművek használatára.” 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20