Szünetmentes tápegység az otthoni munkavégzéshez is

forrás: Prím Online, 2021. május 2. 10:38

A villamosenergia-hálózat általában megbízhatónak mondható, ennek ellenére mind országos, mind helyi szinten előfordulhatnak előre nem látható problémák a villamosenergia-ellátásban. A nagyobb szervezetek, adatközpontok és egyéb, energiafüggő környezetek legtöbb esetben rendelkeznek védelemmel, a megfelelő méretű szünetmentes tápegység révén. Ugyanakkor az UPS-ek (kisebb) üzleti környezetekben is megjelentek, így a munkavállalóknak a kisebb vállalatok esetében sem kell tartaniuk egy esetleges áramkimaradástól. Az üzletmenet folytonosságát azonban ma már nem elég csak az irodákban biztosítani.

A szünetmentes tápegységek (UPS) üzemeltetése hagyományosan az IT munkatársak feladata, hiszen az irodán belüli informatikai eszközök zökkenőmentes működése az ő felelősségi körükbe tartozik. Az otthoni munkavégzés elterjedésével azonban már nem csupán az irodai IT háttér problémamentes működéséről kell gondoskodniuk. Az IT csapat feladata, hogy biztosítsa a megfelelő munkaeszközöket az otthonról dolgozó munkatársak számára – az asztali számítógéptől vagy laptoptól a webkamerán át a headsetig. Azért viszont, ami a munkatársak otthoni mérőóraszekrényében van, nem ők felelnek. Fontos tehát felhívni a munkavállalók figyelmét arra, hogy milyen veszélyeket rejthet az UPS nélküli munkavégzés.

 

A digitális eszközök legtöbbje, így a mobiltelefon és a laptop belső akkumulátorral működik, ezért ezeket egy darabig még áramkimaradás esetén is lehet használni. Elsőre úgy tűnhet, hogy egy kisebb áramszünet nem okozhat túl nagy problémát, hiszen nem kell attól tartani, hogy amint kimarad a hálózati villamosenergia-ellátás, kikapcsolnának az eszközeink. Mivel azonban az internetkapcsolathoz szükséges eszközök: modemek és routerek is a 230V-os konnektorból kapják az áramot, az internetkapcsolat is függ a hálózati villamosenergia-ellátástól. Márpedig az internetkapcsolat elengedhetetlen az üzleti kommunikációhoz: a munkavállalók az interneten keresztül csatlakoznak azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyek lehetővé teszik az otthoni munkavégzést, például a vállalati szerverhez, a hálózati meghajtókhoz vagy az online meetingek platformjaihoz.

 

 

Ezek az üzletmenet folytonosságát veszélyeztető kockázatok nem csak a szolgáltatókra jellemzőek: más ágazatok kis- és középvállalatai és egyéni vállalkozói számára is kockázatot jelent egy esetleges áramszünet. Ezeknél a vállalkozásoknál gyakoribb az asztali rendszerek használata, például azért, mert az asztali rendszerek nagyobb teljesítményt nyújtanak a grafikus alkalmazásokhoz, vagy mert a pénztárgép-rendszert és a teljes üzleti adminisztrációt azokon működtetik. Az ilyen környezetekben kulcsfontosságú az áramszünetek elleni védelem, mert áramszünet esetén elveszhetnek alapvető üzleti adatok, és közvetlen veszélybe kerül az üzletmenet folytonossága – például, ha a vevők nem tudnak fizetni.

 

A kisvállalkozások részére vagy az otthoni használatra szánt UPS-ek egy esetleges áramellátási zavar esetén éppen azt a kis többletidőt biztosítják az otthonról dolgozó munkavállalóknak, amire a feladatuk befejezéséhez szükségük van. Különösen most, amikor az otthoni munka a felhőalapú alkalmazásokban történő munkavégzés egyre nagyobb arányú használatát is jelenti, a stabil internetkapcsolat fontos része az otthoni munkakörülmények kialakításának. Amikor egy-egy áramkimaradás miatt megszakadhat a kapcsolat az irodával, azok a munkatársak, akiknek az internetkapcsolatát UPS védi, gond nélkül elmenthetik a munkájukat, befejezhetik a hívást, amiben éppen benne vannak, és marad még idejük a rendszer szabályos leállítására az adatvesztés elkerülése érdekében. A kiskereskedőknek nem kell attól tartaniuk, hogy az üzletben megszakad egy fizetési tranzakció és így bevételtől esnek el, illetve el tudják menteni és fel tudják dolgozni az aznapi fontos adatokat.

 

Egy ilyen kicsi UPS „plug and play” módon telepíthető, nincs szükség informatikusra az üzembe helyezéséhez. Úgy kell elképzelni, mint egy egyszerű hosszabbító kábelt vagy elosztót: az egyik végét közvetlenül a fali dugaszolóaljzatba kell csatlakoztatni, a kimenetéhez pedig közvetlenül csatlakoztatható a védeni kívánt eszköz. Így minden vállalkozó gondoskodhat a folyamatos üzletmenetről még áramszünet esetén is.

 

Ingmar de Winter, Eaton Product Market Manager Power Quality and Domotica, Benelux

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A képernyőn túl: immerzív internet vállalatok számára

Bár maga a metaverzum kifejezés már 1992-ben létrejött, fejlődésében az elmúlt években jelentős változás következett be. A kiterjesztett virtuális valóság mögött álló technológiák egyre megfizethetőbbek lettek, a COVID-19 világjárvány okozta kulturális változás eredményeként pedig egyre szélesebb körben lett elfogadott vélekedés, hogy a digitális világok az emberi kapcsolatok életképes helyszínei lehetnek. A vállalkozások megduplázták a virtuális világok iránti érdeklődésüket: a Deloitte adatai szerint tavaly több tízmilliárd dollárnyi kockázati tőkebefektetés érkezett ilyen területre, az elemzők 2024-re 800 milliárd dolláros piacot becsülnek.

2023. február 1. 20:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46