9 ezer mobiltelefont és közel 23 ezer kilogramm elemet gyűjtöttek a magyar diákok

forrás: Prím Online, 2021. június 23. 11:04

Összesen 183 iskola vett részt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Telenor Magyarország támogatásával indult „GYŰJTSVELEM” időszaki használt mobiltelefon, e-kütyü és elemgyűjtő bajnokságon. A diákok április közepe és május vége között több mint 9 ezer mobiltelefont és e-kütyüt, valamint közel 23 ezer kilogramm elemet gyűjtöttek újrahasznosítási célból. A legaktívabb diák egymaga több mint 1000 mobilt és e-kütyüt gyűjtött, a ’legaktívabb iskola’ címet pedig egy békéscsabai intézmény érdemelte ki.

Általános iskolák és egyéni versenyzők is indultak az időszaki hulladékgyűjtő versenyen, amelynek célja évről-évre, hogy minél több fiatalt mozgósítson, és ezzel is felhívja a figyelmet a környezet megóvására, valamint a mobilkészülékek újrahasznosíthatóságának lehetőségére.

 

Mobilgyűjtés: békéscsabai és pécsi diákok az élen

Az idei verseny legaktívabb egyéni versenyzője, egy békéscsabai diák, aki egymaga több mint ezer (összesen 1018) mobiltelefont és e-kütyüt gyűjtött. A második helyezést (686 db készülékkel) szintén egy békéscsabai diák érte el, míg a harmadik helyen (654 darab készülékkel) egy pécsi diáklány végzett.

 

A legaktívabb iskola címét a békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskola Telephelye nyerte, ahol a diákok összesen 1758 darab mobilt és e-kütyüt gyűjtöttek. Ők az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően ősszel egy elem újrahasznosító telepre is ellátogathatnak. A második helyen egy pécsi (Deák Ferenc Gimnázium és Általános Iskola), míg a harmadik helyen egy bicskei (Bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola) iskola végzett; ők összesen több mint 1300 darab e-hulladékot gyűjtöttek.

 

 

3 diák, 4 ezer kilogramm elem

Az egyéni toplista dobogós helyezettjei - veszprémi, békéscsabai is mogyoródi diákok - egyenként is több mint ezer, együtt pedig összesen több mint 4 ezer kilogramm elemet gyűjtöttek a verseny ideje alatt.

 

Az iskolák közötti versenyen szinte fej-fej mellett végeztek Fejér, Veszprém és Békés megyei csapatok. A legtöbb elemet, 1480 kilogrammot, a Bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola gyűjtötte, a második helyezést 1437 kilogrammal egy veszprémi intézmény (a Veszprémi Rózsa Úti Általános Iskola) érte el, míg a dobogó harmadik fokára egy békéscsabai iskola csapata (az Erzsébethelyi Általános Iskola Telephelye) állhatott fel, akik 1433 kilogrammot gyűjtöttek.

 

A 10 legtöbb mobiltelefont és e-kütyüt, valamint a 10 legtöbb használt elemet gyűjtő általános iskolás diák értékes mobiltelefont, tabletet, hordozható hangszórót és fejhallgatót nyert. A verseny eredményei részletesen az alábbi oldalon találhatók meg: https://www.pontvelem.hu/szelektiv-hulladekgyujtes/gyujtoverseny

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Különleges motort fejlesztett az ABB

Az ABB egy újabb világelsőséget ért el az IE5-ös hatékonyságú szinkron reluktanciamotorok (SynRM) fejlesztésében egy olyan új változat piaci bevezetésével, amely egyesíti az ultraprémium energiahatékonyságot a rendkívül jó tényleges teljesítményt nyújtó folyadékhűtés előnyeivel. Az új kialakítás kompakt helyigény mellett új mércét állít fel a nagy kimenti teljesítmény és a megbízhatóság tekintetében. 

2024. február 26. 17:30

A HONOR átfogó, mesterséges intelligencia-alapú stratégiát vitt az idei MWC-re

A HONOR Barcelonában mutatta be új, átfogó stratégiáját, amely a mesterséges intelligencia hajtotta, az operációs rendszereken túlmutató élményekre, és a szándék alapú felhasználó kezelőfelületekre épül. Nemzetközi partnereivel együttműködve több okoseszköz érkezését is bejelentette: a HONOR Magic6 Pro érkezése mellett a HONOR MagicBook Pro 16 AI PC-t is, ami platformszintű AI-jal felszerelve kínál emberközpontú élményeket.

2024. február 26. 16:03

Csúcskészülékeket vitt az MWC kiállításra a Xiaomi

A Xiaomi, a világ egyik vezető mobiltechnológiai innovátora Barcelonában, egy exkluzív sajtóesemény keretében bejelentette legújabb csúcsmodelljei, a Xiaomi 14 termékcsalád megjelenését. Az esemény mérföldkőnek számít a Xiaomi történetében, hiszen a vállalat soha eddig nem látott felhasználói élményt lesz képes nyújtani világszerte. Az eseményen William Lu, a Xiaomi Corporation partnere és elnöke, valamint a Xiaomi nemzetközi üzleti részlegének elnöke bemutatta a "Human X Car X Home" intelligens ökoszisztémára épülő vállalati stratégiáját. 

2024. február 26. 14:27

A HMD számára minden az emberi innovációról szól

A HMD leleplezte, milyen lesz az élet a Human Mobile Devices új dimenziójában. A HMD célja, hogy olyan telefonokat készítsen, amelyek megfizethetőek, gyönyörűek, trendik és otthon javíthatóak. Leegyszerűsítve: abban segítenek, hogy mindez egyszerre elérhetővé váljon, megfizethető áron. Olyan készülékeket gyártunk, amelyek segítenek leküzdeni a globális technológiai kihívásokat, mint az e-hulladék kérdése, és az úgynevezett „digitális kiégés”, ami egy vészesen terjedő jelenség napjainkban. Tehát minden tekintetben jobbá teszik a felhasználói élményt.

2024. február 26. 12:53

Deepfake technikák terjedése: harc az újgenerációs kibercsalások ellen

A mesterséges intelligencia eszközeinek elterjedésével ma már minden eddiginél könnyebb megszemélyesíteni valakit és megtéveszteni másokat, pénzt, adatot kicsalni a célpontoktól. A korábban kifejlesztett módszerek hatékonyságát megsokszorozza az AI, melyet a vezető intézmények irányelvek és technológiák kombinációjával próbálnak kezelni – áll a Deloitte legfrissebb Tech Trends 2024 elemzésében.

2024. február 26. 11:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07