9 ezer mobiltelefont és közel 23 ezer kilogramm elemet gyűjtöttek a magyar diákok

forrás: Prím Online, 2021. június 23. 11:04

Összesen 183 iskola vett részt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Telenor Magyarország támogatásával indult „GYŰJTSVELEM” időszaki használt mobiltelefon, e-kütyü és elemgyűjtő bajnokságon. A diákok április közepe és május vége között több mint 9 ezer mobiltelefont és e-kütyüt, valamint közel 23 ezer kilogramm elemet gyűjtöttek újrahasznosítási célból. A legaktívabb diák egymaga több mint 1000 mobilt és e-kütyüt gyűjtött, a ’legaktívabb iskola’ címet pedig egy békéscsabai intézmény érdemelte ki.

Általános iskolák és egyéni versenyzők is indultak az időszaki hulladékgyűjtő versenyen, amelynek célja évről-évre, hogy minél több fiatalt mozgósítson, és ezzel is felhívja a figyelmet a környezet megóvására, valamint a mobilkészülékek újrahasznosíthatóságának lehetőségére.

 

Mobilgyűjtés: békéscsabai és pécsi diákok az élen

Az idei verseny legaktívabb egyéni versenyzője, egy békéscsabai diák, aki egymaga több mint ezer (összesen 1018) mobiltelefont és e-kütyüt gyűjtött. A második helyezést (686 db készülékkel) szintén egy békéscsabai diák érte el, míg a harmadik helyen (654 darab készülékkel) egy pécsi diáklány végzett.

 

A legaktívabb iskola címét a békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskola Telephelye nyerte, ahol a diákok összesen 1758 darab mobilt és e-kütyüt gyűjtöttek. Ők az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően ősszel egy elem újrahasznosító telepre is ellátogathatnak. A második helyen egy pécsi (Deák Ferenc Gimnázium és Általános Iskola), míg a harmadik helyen egy bicskei (Bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola) iskola végzett; ők összesen több mint 1300 darab e-hulladékot gyűjtöttek.

 

 

3 diák, 4 ezer kilogramm elem

Az egyéni toplista dobogós helyezettjei - veszprémi, békéscsabai is mogyoródi diákok - egyenként is több mint ezer, együtt pedig összesen több mint 4 ezer kilogramm elemet gyűjtöttek a verseny ideje alatt.

 

Az iskolák közötti versenyen szinte fej-fej mellett végeztek Fejér, Veszprém és Békés megyei csapatok. A legtöbb elemet, 1480 kilogrammot, a Bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola gyűjtötte, a második helyezést 1437 kilogrammal egy veszprémi intézmény (a Veszprémi Rózsa Úti Általános Iskola) érte el, míg a dobogó harmadik fokára egy békéscsabai iskola csapata (az Erzsébethelyi Általános Iskola Telephelye) állhatott fel, akik 1433 kilogrammot gyűjtöttek.

 

A 10 legtöbb mobiltelefont és e-kütyüt, valamint a 10 legtöbb használt elemet gyűjtő általános iskolás diák értékes mobiltelefont, tabletet, hordozható hangszórót és fejhallgatót nyert. A verseny eredményei részletesen az alábbi oldalon találhatók meg: https://www.pontvelem.hu/szelektiv-hulladekgyujtes/gyujtoverseny

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar társasházi beléptetőrendszer hódíthatja meg a kanadai és az észak-amerikai piacot

A Chameleon Smart Home Nyrt., a vezető magyar okosotthon-startup és az UpHome Canada Ltd. megállapodást kötött, amelyek keretében a kanadai vállalat kizárólagos jogot kapott a Chameleon Smart Home rendszereinek forgalmazására Kanadában és az észak-amerikai piacon. A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a HEPA kanadai Partnerirodájának közreműködésével létrejött disztribúciós együttműködés tovább erősíti a tőzsdei okosotthoncég pozícióját Kanadában és lehetőséget biztosít az új piacok irányába történő további terjeszkedéshez. 

2023. május 30. 20:11

Egyszerre használ digitális és offline megoldásokat a megújult budaörsi áruház

Digitálisan kiterjesztett vásárlói zónák, QR-kódos összekötés a webshoppal és egy teljesen újragondolt, a valós felhasználói környezetet idéző vevői tér – az Euronics megújult budaörsi áruházában online és offline eszközök egyszerre segítik a vásárlót, egyedülálló ügyfélélményt kínálva. Az üzletben szinte minden elem úgy lett kitalálva, hogy vezesse a betérőket, akik az áruházban tett látogatásukat később akár online is folytathatják.

2023. május 30. 18:27

A QNAP elvitte legújabb termékeit az idei COMPUTEX kiállításra

A QNAP Systems, Inc. (QNAP), a számítási-, hálózatépítési- és tárolási megoldások vezető innovátora is részt vesz a COMPUTEX TAIPEI 2023 kiállításon (Nangang Exhibition Center, 1. csarnok, standazonosító: J0409a).

2023. május 30. 16:55

Online tartalomfogyasztási szokásokat vizsgált az NMHH

Fél perc alatt megközelítőleg 51.700 internetes weboldalt nyitnak meg a felhasználók Magyarországon számítógépen vagy laptopon. Ugyanezen idő leforgása alatt azonban ötször több, közel 268.000 kontaktus történik mobiltelefonon és tableten, ami egy átlagos napon 766 millió kattintást, oldalletöltést jelent. Milyen eszközökön böngészünk a legtöbbet, a mobiltelefonos applikációk népszerűek-e, illetve mennyi időt fordítunk az online hírfogyasztásra vagy éppen a közösségi médiára? A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatása ezekre a kérdésekre kereste a válaszokat.

2023. május 30. 15:29

Mozgalom világít rá az élet láthatatlan szépségeire

A modern, pörgős, digitális világban könnyű szem elől téveszteni a kisebb, látszólag jelentéktelen pillanatokat, amik igazán varázslatossá teszik az életet. Ezek a momentumok csak úgy elsuhanhatnak mellettünk, ahogy feladatról feladatra zakatolunk hétköznapjainkban, már-már odatapadva a képernyőkhöz. Pedig ezekben a mulandó pillanatokban lelhető meg az élet esszenciája – azokban az apróságokban, amelyek szünetre és reflekcióra késztetnek, és amiknek köszönhetően igazán értékelhetjük a körülöttünk lévő világot. A HONOR Magic5 Pro azzal a céllal készült, hogy segítse az embereket az ilyen értékes, gyakran megfoghatatlan mozzanatok megörökítésében. Így ragadható meg a láthatatlan szépség.

2023. május 30. 14:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01