Az ABB felvásárolja az ASTI Mobile Robotics Group-ot

forrás: Prím Online, 2021. július 26. 11:18

Az ABB bejelentette, hogy megvásárolja az autonóm mobil robotok gyártása terén globális vezető szerepet betöltő ASTI Mobile Robotics Group-ot (ASTI), amely applikációival széles termékválasztékot kínál a főbb robotikai alkalmazások terén. Az akvizíció eredményeként bővül az ABB robotikai és automatizálási kínálata, és az egyetlen olyan vállalat lesz, amely teljes körű portfóliót kínál a rugalmas automatizálási rendszerek következő generációjához.

A felek az ABB növekedési stratégiájában fontos akvizíciót július 19-én írták alá. A tranzakció várhatóan 2021-ben, a nyár közepén zárul. A két fél abban állapodott meg, hogy a vételi árat nem teszik közzé. 

 

Az ASTI-t 1982-ben alapították, központja a spanyolországi Burgos városában található. Az ASTI Spanyolországban, Franciaországban és Németországban mintegy 300 főt foglalkoztat. Többségi részvényese Veronica Pascual Boé, aki a vezérigazgatói posztot is betölti. A további részvényesek között található a Keensight Capital befektetési alap is, amely az európai, növekvő piacokra fókuszál.  Napjainkban az ASTI Európa egyik legnagyobb, telepített AMR robotokból álló flottáját támogatja, és 20 országban rendelkezik széles vevőkörrel az autógyártásban, a logisztikában, az élelmiszer- és italgyártásban, valamint a gyógyszergyártásban. A vállalat 2015 óta közel 30%-os éves növekedését tudott felmutatni, 2021-re tervezett árbevétele közel 50 millió dollár.   

 

 

„Az iparágvezető portfólióval, széles körű szoftvercsomaggal és a növekedését mutató piaci szegmensekre kiterjedő szakmai tapasztalatokkal rendelkező ASTI kiváló választás számunkra, mivel a rugalmas automatizálás következő generációjával tudjuk támogatni az ügyfeleinket,” – nyilatkozta Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágának vezetője. „Az akvizíció nyomán az ABB lesz az egyetlen vállalat, amely az AMR-ek, a robotok és a gépautomatizálási megoldások teljes palettáját tudja kínálni a gyártástól, a logisztikán át, a felhasználási pontig.  Mindez forradalmi változást hoz a fogyasztók egyéni igényeihez igazodó ügyfeleink számára, akik így ki tudják aknázni a fogyasztói kereslet jelentős változásaiban rejlő lehetőségeket.”           

 

Az AMR robotok alkalmazása korábban nem tapasztalt fokú rugalmasságot tesz lehetővé a gyártásban, a logisztikában, az intralogisztikában, valamint a kiskereskedelemi és az egészségügyi területeken. Mindez lehetővé teszi az ABB és az ASTI közös jövőképének a megvalósítást, amely szerint az ügyfelek a mai lineáris gyártósorokat teljes körűen rugalmas hálózatokra cserélik le, amelyekben az intelligens AMR robotok autonóm módon mozgatják és irányítják az anyagokat, az alkatrészeket és a késztermékeket az intelligensen összekapcsolt munkaállomások között, a gyárakban, a logisztikai központokban, a laborokban, az üzletekben vagy a kórházakban.   

 

 

Veronica Pascual Boé, az ASTI vezérigazgatója elmondta: „Az ABB jövőképe tökéletesen illeszkedik a mi távlati céljainkhoz, mivel az automatizálás munkahelyi felgyorsítása révén mindkét fél támogatja ügyfeleink rugalmasságát és versenyképességét.  Ez lesz az utunk következő, izgalmas szakasza, amely során együtt felgyorsítjuk az innovációs terveink megvalósítását, bővítjük a globális ügyfélszolgálatunkat és partneri hálózatunkat, tovább növeljük gyártási és kivitelezési kapacitásunkat, valamint hatékonyan kiaknázzuk az ABB globális és a kínai piaci jelenlétében rejlő lehetőségeket. Nagy örömömre szolgál, hogy csatlakozhatok a Robotika üzletág kibővített vezetőségéhez, és elősegíthetem, hogy az általam vezetett AMR-üzletág hozzájáruljon ezen ambiciózus növekedési terv megvalósításához.”

 

Az ASTI iparágvezető AMR-portfóliójához autonóm vontatójárművek, „goods-to person” komissiózási megoldások, egységszállítók, dobozos szállítójárművek, továbbá átfogó szoftverkínálat tartozik, amely járműnavigációtól és járművezérléstől kezdve, a flotta- és rendelésmenedzsmenten át a felhőalapú nyomon követési rendszerekig terjed.    

 

Az ASTI termékeit és megoldásait integrálják az ABB robotikai, gépautomatizálási és moduláris megoldásainak portfóliójába, a RobotStudio-t is tartalmazó szoftvercsomagba, illetve az ABB Robotika szimulációs és programozási eszközébe, aminek eredményeként egy egyedülálló, átfogó automatizálási portfólió áll majd az ABB ügyfeleinek rendelkezésére. 

 

 

Az ABB és az ASTI kimagasló szakági ismeretekkel rendelkezik a gyártással kapcsolatos ágazatokban, például az autógyártásban, az élelmiszer- és italgyártásban, a tömegfogyasztási cikkek ágazatában, továbbá az új, gyorsnövekedésű szegmensekben, így a logisztikában, az e-kereskedelemben, a kiskereskedelemben és az egészségügyi ellátásban.    

 

Figyelembe véve, hogy az AMR robotok globális értékesítése kb. 20%-os éves, összesített növekedési ráta mellett 2025-re várhatóan eléri a 14 milliárd dollárt*, az ABB azt tervezi, hogy világszerte növeli az AMR-eladásokat, a szerviztámogatást pedig kiterjeszti 53 országra. 

 

Az ASTI spanyolországi Burgosban lévő központja a jövőben az ABB AMR üzletágának a központjaként működik majd tovább, vezetője Pascual Boé lesz. Az alapfunkcióit, így a K+F-t, a gyártást, a termék- és projektértékláncot megtartó központ az ASTI létesítményeiben működik tovább. Az értékesítések európai és amerikai piacokon történő erőteljes fokozására vonatkozó tervekkel összhangban az ABB növelni kívánja az AMS üzletág központjának gyártási kapacitását is. Az AMR robotokkal Kínában és Ázsiában elérhető növekedési potenciál realizálása érdekében az ABB egy ázsiai, a teljes értékláncot és a gyártást is lefedő AMR-központot alakít ki, amely a Sanghajban, 2022-ben átadandó, új robotikai gyárában létesül.  Kínában, amely a világ legnagyobb robotikai piacának számít, az autonóm mobil robotok értékesítésének becsült nagyságrendje 2025-re eléri az évi 1,8 milliárd dollárt.   

 

Az ABB Robotika üzletág nem sokkal a mostani akvizíció előtt jelentette be, hogy a robotikára alapozott automatizálási termékeivel, így például a GoFA és SWIFTI együttműködő robotcsaládok piacra dobásával, új szektorokat és az először használók körét is meg célozza, illetve bejelentette azon tervét, hogy az építőiparban is erősíteni kívánja az automatizálás térnyerését. 

 

 ___________

* Forrás: az ABB belső elemzései.  

 

Európa egyik vezető befektetőjének számító Keensight Capital elkötelezett a vállalkozók támogatása mellett, segíti őket a növekedési stratégiájuk megvalósításában. Az utóbbi 20 évben, a Keensight Capital tapasztalt szakértőgárdája a beruházási tapasztalatokra és a feltörekvő, növekedést mutató ágazatok területén szerzett ismeretére támaszkodva hosszú távú befektetéseket hajt végre a magas növekedési potenciállal és 10-300 millió dolláros árbevétellel rendelkező nyereséges vállalatokban. A technológiai és az egészségügyi ágazatokban megszerzett tapasztalataira támaszkodva a Keensight az európai piacon meghatározza a legjobb befektetési lehetőségeket, majd a vállalkozásvezetőkkel szorosan együttműködve stratégia terveket dolgoz ki, illetve hajt végre.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05