Fenntarthatósági terve 30%-os energiamegtakarítást hoz az ABB gyárnak

forrás: Prím Online, 2021. augusztus 2. 11:13

Az ABB frosinonei gyárának fenntarthatósági stratégiája első lépésben korszerűsített hardvermegoldást és felhőalapú energiagazdálkodást alkalmaz a hatékonyság számottevő növelése érdekében.

Az ABB egyik termelőüzeme jó példát mutat arra, hogyan lehet energiagazdálkodásának egyszerű megújításával bármelyik gyárat felkészíteni arra, hogy fenntartható mikrohálózatként működjön. A közép-olaszországi Lazio régió Frosinone településén található telephely fejlesztési tervének első lépése egy költséghatékonyságot javító utólagos korszerűsítési megoldás volt.

 

A frosinonei gyár az ABB kisfeszültségű megszakító technológiáinak globális gyártó központja, mely évente nagyjából 3 millió darabot állít elő ebből a termékből. A gyár – a Dalmineben, illetve Santa Palombaban található testvérüzemével együtt – megkapta az ún. „Világítótorony gyár” címet, ami annyit jelent, hogy az illetékes olasz kormányhivatal példaként állítja más olyan cégek elé, ahol a digitális átalakítás, valamint az Ipar 4.0 stratégiák megvalósítása jelenleg is zajlik. A létesítmény vezetése a 9000 MWó-s éves energiafogyasztás és a nagyságrendileg 1,2 millió eurós energiaszámla alapján lehetőséget látott arra, hogy a digitális energiagazdálkodáson és a megújuló energiaforrások felhasználásán keresztül komolyabb költség- és széndioxid-megtakarítást érjen el.

 

 

„Olyan technológiákat állítunk elő, amelyek segítségével ügyfeleink energiát takaríthatnak meg, épp ezért szeretnénk, hogy gyártó tevékenységünk a lehető leginkább fenntartható legyen.” - mondta Massimiliano Cifalitti, az ABB Hub Europe menedzsere. – A kérdés csak az volt, hol fogjunk hozzá. Az immár 50 évre visszatekintő cég működése egyre kiterjedt, és áramelosztó rendszere ennek megfelelően bővült. Érthető tehát, hogy különböző korú és eltérő technológiai szintet képviselő kapcsolóberendezésekkel és kismegszakítókkal rendelkezünk.

 

A kapcsolóberendezések korszerűsítése volt az első lépés a telephely fenntarthatóbbá tétele felé vezető úton. 112 Ekip UP digitális kioldó egységet, 9 Emax 2 légmegszakítót, 15 Ekip Com Hub eszközt és egy Lite Panelt modernizáltak. A kis környezeti hatást kifejtő rendszerarchitektúra a telephely meglévő kapcsolóberendezéseinek 100%-át megtartotta, miközben a kiépítés során egyszer sem kellett leállni a termeléssel.

 

Mióta az elektromos hálózatot rákapcsolták az ABB Ability Electrical Distribution Control System (EDCS)*-re, a rendszer egyszerre több mint 120 elektromos elosztópont folyamatos megfigyelésére alkalmas a frosinonei létesítményben. A Microsoft által kifejlesztett innovatív, felhőalapú számítástechnikai EDCS platform hozzáférést biztosít azoknak a funkcióknak az ökoszisztémájához, amelyek fejlett algoritmusokat és gépi tanulást alkalmaznak a telephely energiahatékonyságának és energiagazdálkodásának folyamatos javítására.

 

 

Az EDCS segítségével nyert felismerések alapján a helyiek képesek voltak feltárni a telephely rejtett energiaveszteségeit és kiszámítani az új berendezések beszerzésére fordított összegek megtérülési idejét. A HVAC berendezések célirányos korszerűsítése, a hőmérséklet adatközpontú szabályozása, valamint a telephelyi világítás technológiai megújítása előre láthatólag mintegy 30%-kal fogja javítani az energiahatékonyságot.

 

A frosinonei csapat az Apleonával – Európa egyik vezető létesítménykezelő szakvállalatával – együttműködve elemzi a valós idejű energiagazdálkodási adatokat, integrálja azokat a létesítménykezelés stratégiáiba és tárja fel az ABB digitális kínálatát új funkciókkal bővítő lehetőségeket.

 

„Bárki hozzájárulhat a klímaváltozás ellen folytatott küzdelemhez, ugyanakkor képes csökkenteni költségeit” – állítja David Zobel, az Apleona MENA & Southwest Europe regionális vállalkozási igazgatója. Ez a megközelítés bármely kereskedelmi létesítménynél működhet a régebbi hardverelemek megtartása mellett, mégpedig úgy, hogy az EDCS segítségével felismerhetők az energia megtakarításának könnyen megvalósítható lehetőségei, és javulnak a teljesítményeredmények. A rendszer ráadásul a megújuló energiaforrások integrációját is egyszerűbbé teszi.

 

Jövőre a gyár megújuló energiaforrások felhasználásával és új tárolórendszerek kiépítésével kíván továbblépni. Frosinone célja, hogy rugalmas és autonóm mikrohálózatként működjön. – A klímaváltozás, a fenntarthatóság és a rugalmasabb működés képessége iránti igény számos ipari létesítmény esetében elkerülhetetlenné teszi a mikrohálózatok kialakítását – mondja Fabio Monachesi, az ABB globális mikrohálózati alkalmazások vezetője. – Meg vagyunk győződve arról, hogy mindenekelőtt a megfelelő infrastruktúrát kell kialakítani. A kapcsolóberendezések korszerűsítésével és az energiagazdálkodást meghatározó EDCS alkalmazásával készen állunk telephelyünk fejlődésének következő szakaszára.

 

*A jelenleg rendelkezésre álló két jól ismert energia- és eszközgazdálkodási megoldás – az ABB Ability Electrical Distribution Control System (EDCS) és az ABB Ability Asset Health for Electrical Systems – révén a MyRemoteCare távellenőrzési megoldás folyamatos fejlődésen ment keresztül és egyetlen egységes felhasználói interfészben valósul meg. Az ABB Electrification az új ABB Ability Energy and Asset Managerrel ünnepli ezt a kínálati fejlődést.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

200 millió dolláros tőkeemelést hajtott végre a TIER

A TIER, Európa vezető mikromobilitási szolgáltatója bejelentette, hogy sikerrel zárta legújabb, 200 millió dolláros, D sorozatú tőkebevonását, ezzel a vállalat megszilárdította pozícióját, mint Európa legtöbb tőkét bevonó mikromobilitási vállalata. A mostani tőkeinjekció, egy szélesebb körű tőke- és hitelfelvétel részeként, a korábbi befektetők, valamint az új partnerként belépő, a környezettudatos befektetéseiről ismert M&G Investments révén valósult meg. A 2 milliárd dollárra értékelt TIER eddig összesen, 660 millió dollárnyi forrást gyűjtött tőkejuttatás és hitelfinanszírozás formájában.

2021. október 26. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20