A tudatos internethasználat 4 alappillére

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 15. 09:59

Az online tér végtelen lehetőségek tárházát nyitja meg, teret ad az informálódáshoz, szórakozáshoz, tanuláshoz, munkához és így tovább. Ez a határtalan információhalmaz azonban veszélyeket is rejt magában, amiket nagyrészt ki lehet küszöbölni az alábbiakkal.

Csak megbízható weboldalakat keress fel!

 

Az interneten rengeteg hasznos, ugyanakkor legalább ennyi hamis és téves információ kering. Akadnak köztük olyanok, amelyek csak egy kicsit elferdítik a valóságot, de olyanok is, amik abszolút hiteltelen, légből kapott dolgokat állítanak be valós tényként. Ezek közt sajnos roppant nehéz eligazodni, így az a legjobb, ha szkeptikus vagy mindennel kapcsolatban amit nézel vagy olvasol.

 

Egy-egy hírnek nézz utána több forrásból is, mielőtt maradéktalanul elhinnéd, és kerüld a már látszólag is kamucikkekkel operáló, kattintásvadász címekkel rendelkező weboldalakat. 

 

 

Mindent a megfelelő helyen keress!

 

Egy egyszerű példa: ha például parfümöt szeretnél vásárolni, akkor nem egy barkácsüzletet keresel fel ugye? Nos, ezt tematikát kövesd böngészés közben is. Ha rákeresel valamire, akkor nézd meg, hogy a találatokat kiadó oldalak között melyiknek mi a fő profilja. Így nemcsak könnyebben találod meg a szükséges információkat, hanem sokkal hitelesebb forrásokból is tájékozódhatsz.

 

Ha például célzottan a hazai rádióadók műsorrendje érdekel, akkor az össze-vissza kattintgatás helyett keresd fel kapásból a MyOnlineRadio weboldalát, ahol élőben hallgathatsz közel 100 rádiócsatornát, illetve egy hétre előre megtekintheted a rádióműsorokat, hasznos tudnivalókkal kiegészítve. Így biztosan nem maradsz le kedvenc zenés vagy beszélgetős programodról egy tévesen közölt információ miatt. 

 

Tartsd szem előtt a biztonságot!

 

Manapság az internetes átverések fénykorát éljük, ráadásul a hackerek és a csalók is egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak. Mindig nagyon alaposan nézd meg, hogy milyen oldalakon adsz meg személyes adatokat, például lakcímet, személyiigazolvány-számot, vagy TAJ azonosítót! 

 

A vásárlásnál is légy óvatos, kizárólag a megbízható felületeken add meg a bankkártyád adatait, és jegyezd meg, hogy a PIN-kódot sosem kell beírni online fizetéshez! Ha ilyesmit kérnek, az biztosan átverés. Hogyha sokat vásárolsz az interneten keresztül, érdemes lehet egy virtuális webkártyát csináltatni, és ezt mindig csak akkora összeggel feltölteni, amennyire épp szükség van. 

 

Ne engedd, hogy függővé tegyenek a közösségi oldalak!

 

A közösségi média roppant alattomosan hálózza be a mindennapjaidat: az oldalakat böngészve mindig “véletlenül” pont olyan tartalmakat dob ki, amikre jó eséllyel rákattintasz. 

 

Ha pedig épp nincs a kezedben az okostelefonod, akkor állandóan érkeznek az értesítések, amiket persze azonnal meg kell nézned, így könnyen azon kaphatod magad, hogy naponta több órát is elpazarolsz az idődből a céltalan görgetésre. 

 

Ez ellen a legjobb módszer, ha tudatosan csökkented az online jelenlétet és beállítod a mobilodon, hogy napi 1 órára korlátozza a közösségi oldalak elérését. 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új töltési technológiával csinálnak kedvet a bécsi taxisoknak, hogy e-autóra váltsanak

Bécsben a taxik 99 százaléka még hagyományos dízel- vagy benzines autó. A Bécsi Gazdasági Kamara, a Wien Energie és egy grazi cég most új töltési technológiával csinálna nekik kedvet, hogy e-autóra váltsanak. Ausztriában ugyanis 2025-től csak károsanyag-kibocsátás mentes kocsik kaphatnak új taxiengedélyt.

2021. szeptember 19. 14:58

A belső logisztika fejlesztése autonóm mobil robotok nagy flottáival

Søren E. Nielsen, az autonóm mobil robotokat (AMR-ek) gyártó és piacvezető Mobile Industrial Robots (MiR) elnöke sajtótájékoztatón ismertette az AMR piacra hatással levő legfontosabb trendeket. A robotok az alaptermelésbe való fokozottabb bevezetése nagyobb flottákkal rendelkező összetett alkalmazásokhoz, egyszerűbb karbantartáshoz, más robot- és IT-rendszerekkel való kifinomultabb együttműködéshez, magasabb szintű teljesítményhez és hosszabb üzemidőhöz vezet. 

2021. szeptember 19. 12:31

Környezettudatos zöld autókra cseréli gépjárműflottáját a Vodafone

Környezetvédelmi stratégiájának részeként tovább csökkenti karbonlábnyomát a Vodafone Magyarország. A vállalat teljes, összesen több mint 400 autóból álló gépjárműflottáját elkezdte környezettudatos modellekre cserélni, melynek első lépéseként 106 darab ŠKODA Octavia IV plug-in hibrid gépjárművet vett át a Porsche Hungaria-tól. A most bejelentett kezdeményezés a Vodafone azon lokális vállalásának része, miszerint 2025-től a vállalat teljes gépjárműflottája már csak elektromos autóból fog állni. 

2021. szeptember 19. 10:44

Direct One kutatás: naponta 1-3 órát töltünk a képernyő előtt

A Direct One TV szolgáltató 2021 augusztusában több, mint 3000 előfizetőjét kérdezte meg tartalomfogyasztási szokásairól. A kutatásból az derült ki, hogy a válaszadók fele naponta 1-3 órát tévézik, és a legtöbben filmeket és sorozatok néznek ez idő alatt. A válaszadók 77 százaléka a hagyományos tévézést részesíti előnyben, emellett 44 százalékuk a streamingszolgáltatók műsorait is figyelemmel követi.

2021. szeptember 18. 18:21

Ki, milyen kiegészítő eszközzel szerelje fel a munkakörnyezetét?

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni és együttműködni a kollégákkal, ma már nem feltétlenül elég egy megbízható laptop. A kényelmünk és az egészségünk szempontjából is fontos, hogy munkaállomásunk megfelelő kiegészítőkkel legyen ellátva. Az ideális informatikai háttér minden munkakörben mást jelent, és ez nem csak feladatkörönként, de személyenként is változhat. A Dell Technologies szakembere megosztja a legfontosabb tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan alakíthatunk ki kényelmes, egészséges, és a munkánkat leginkább támogató környezetet.

2021. szeptember 18. 16:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

2021. augusztus 26. 14:46

Ma negyvenéves az IBM PC!

2021. augusztus 12. 09:58