A tudatos internethasználat 4 alappillére

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 15. 09:59

Az online tér végtelen lehetőségek tárházát nyitja meg, teret ad az informálódáshoz, szórakozáshoz, tanuláshoz, munkához és így tovább. Ez a határtalan információhalmaz azonban veszélyeket is rejt magában, amiket nagyrészt ki lehet küszöbölni az alábbiakkal.

Csak megbízható weboldalakat keress fel!

 

Az interneten rengeteg hasznos, ugyanakkor legalább ennyi hamis és téves információ kering. Akadnak köztük olyanok, amelyek csak egy kicsit elferdítik a valóságot, de olyanok is, amik abszolút hiteltelen, légből kapott dolgokat állítanak be valós tényként. Ezek közt sajnos roppant nehéz eligazodni, így az a legjobb, ha szkeptikus vagy mindennel kapcsolatban amit nézel vagy olvasol.

 

Egy-egy hírnek nézz utána több forrásból is, mielőtt maradéktalanul elhinnéd, és kerüld a már látszólag is kamucikkekkel operáló, kattintásvadász címekkel rendelkező weboldalakat. 

 

 

Mindent a megfelelő helyen keress!

 

Egy egyszerű példa: ha például parfümöt szeretnél vásárolni, akkor nem egy barkácsüzletet keresel fel ugye? Nos, ezt tematikát kövesd böngészés közben is. Ha rákeresel valamire, akkor nézd meg, hogy a találatokat kiadó oldalak között melyiknek mi a fő profilja. Így nemcsak könnyebben találod meg a szükséges információkat, hanem sokkal hitelesebb forrásokból is tájékozódhatsz.

 

Ha például célzottan a hazai rádióadók műsorrendje érdekel, akkor az össze-vissza kattintgatás helyett keresd fel kapásból a MyOnlineRadio weboldalát, ahol élőben hallgathatsz közel 100 rádiócsatornát, illetve egy hétre előre megtekintheted a rádióműsorokat, hasznos tudnivalókkal kiegészítve. Így biztosan nem maradsz le kedvenc zenés vagy beszélgetős programodról egy tévesen közölt információ miatt. 

 

Tartsd szem előtt a biztonságot!

 

Manapság az internetes átverések fénykorát éljük, ráadásul a hackerek és a csalók is egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak. Mindig nagyon alaposan nézd meg, hogy milyen oldalakon adsz meg személyes adatokat, például lakcímet, személyiigazolvány-számot, vagy TAJ azonosítót! 

 

A vásárlásnál is légy óvatos, kizárólag a megbízható felületeken add meg a bankkártyád adatait, és jegyezd meg, hogy a PIN-kódot sosem kell beírni online fizetéshez! Ha ilyesmit kérnek, az biztosan átverés. Hogyha sokat vásárolsz az interneten keresztül, érdemes lehet egy virtuális webkártyát csináltatni, és ezt mindig csak akkora összeggel feltölteni, amennyire épp szükség van. 

 

Ne engedd, hogy függővé tegyenek a közösségi oldalak!

 

A közösségi média roppant alattomosan hálózza be a mindennapjaidat: az oldalakat böngészve mindig “véletlenül” pont olyan tartalmakat dob ki, amikre jó eséllyel rákattintasz. 

 

Ha pedig épp nincs a kezedben az okostelefonod, akkor állandóan érkeznek az értesítések, amiket persze azonnal meg kell nézned, így könnyen azon kaphatod magad, hogy naponta több órát is elpazarolsz az idődből a céltalan görgetésre. 

 

Ez ellen a legjobb módszer, ha tudatosan csökkented az online jelenlétet és beállítod a mobilodon, hogy napi 1 órára korlátozza a közösségi oldalak elérését. 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Itt van Magyarország legújabb e-sport csapata

Bemutatta játékosait és jövőbeni terveit Magyarország legújabb e-sport csapata, az LV Esports Team. A frissen alakult klub egyből két meghatározó versenyzőt igazolt a soraiba a magyar profi FIFA mezőnyből: Borkai „Boresz” Ádám és Majorosi „chris_maj” Krisztián személyében.

2021. szeptember 28. 17:33

Az 5 leggyakoribb, tinédzsereket célzó csalási módszer

A hamisított designer termékektől a „túl jó ahhoz, hogy igaz legyen” típusú állásajánlatokig – íme, öt gyakori trükk, melyekkel a csalók a kamaszok pénzét és személyes adatait próbálják megszerezni.

2021. szeptember 28. 15:50

Az önbizalom építése a sikeres nyelvtanulás egyik kulcsa

Ma már rendkívül sokféle nyelvtanfolyammal, tanítási módszerrel találkozhatunk. Miért törik bele mégis sokaknak a bicskája a nyelvtanulásba? Miért utálják annyian a német nyelvet? Létezik olyan, hogy valakinek egyszerűen nincs nyelvérzéke? Szakértőnk elmeséli eddigi tapasztalatait a nyelvtanulók élményeiről.

2021. szeptember 28. 14:21

A karanténidőszak alatti példamutató tevékenységéért ismerték el a Vodafone Magyarországot

Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója vehette át a Budapest Business Journal (BBJ) Purpose Led Company elnevezésű elismerését, amellyel azon Magyarországon működő vállalatot vezető külföldi vezérigazgatókat kívánták díjazni, akik a karantén időszak alatt a legtöbbet tettek az országért és a társadalomért. A Vodafone Magyarország a karanténidőszak alatt számtalan intézkedést és kedvezményt vezetett be, melyek segítségével lehetővé vált a távoktatás, a távmunka, továbbá a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat által indított Életmentő alkalmazásnak köszönhetően az, hogy mindenki gyors és hatékony egészségügyi ellátáshoz juthasson.

2021. szeptember 28. 12:42

Megkezdődik Magyarországon az OPPO A16s okostelefon értékesítése

Az OPPO okoseszköz-márka 2021. júliusában bejelentett OPPO A16s okostelefonja 2021. szeptember 27-től már Magyarországon is megvásárolható. A szolgáltatók közül a készülék először a Telenor, majd a Vodafone és a Telekom kínálatában is elérhető lesz, valamint megvásárolható az eMAG, az eDigital és a Media Markt üzletekben. Az OPPO A16s hivatalos megjelenésével a márkának már három okostelefonja (OPPO A16s, OPPO Reno5 5G, OPPO Reno5 Z 5G), valamint három vezeték nélküli fülhallgató modellje, az OPPO Enco Buds, az OPPO Enco Air és az OPPO Enco Free2 érhető el a magyar piacon.

2021. szeptember 28. 11:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Tapasztalja meg a legendás játékot

2021. szeptember 20. 18:29

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

2021. augusztus 26. 14:46