A belső logisztika fejlesztése autonóm mobil robotok nagy flottáival

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 19. 12:31

Søren E. Nielsen, az autonóm mobil robotokat (AMR-ek) gyártó és piacvezető Mobile Industrial Robots (MiR) elnöke sajtótájékoztatón ismertette az AMR piacra hatással levő legfontosabb trendeket. A robotok az alaptermelésbe való fokozottabb bevezetése nagyobb flottákkal rendelkező összetett alkalmazásokhoz, egyszerűbb karbantartáshoz, más robot- és IT-rendszerekkel való kifinomultabb együttműködéshez, magasabb szintű teljesítményhez és hosszabb üzemidőhöz vezet. 

„A vállalatok olyan megoldások után kutatnak, melyek lehetővé teszik számukra, hogy ellenállóbbá tudjanak válni a piac ingadozása és a fellépő kihívások tekintetében. Az egyszerűen és stabilan üzembe helyezett intralogisztika lehetővé teszi, hogy az anyagmozgatás közelebb kerüljön a gyártáshoz. Ezek az elemek a nehéz munkaerő-piaci körülményekkel együtt meggyorsítják az autonóm mobil robotok különböző létesítményekbe és intralogisztikai folyamatokba való integrációját” – mondja Søren E. Nielsen, a Mobile Industrial Robots elnöke.

 

 

Nő a nagy AMR-flottákra háruló felelősség az intralogisztikában

2014 és 2017 között tesztelték először ezt a megoldást az AMR technológia iránt érdeklődő vállalatok, maximum öt robotból álló flottákkal. 2018 óta az AMR-ek elkezdtek egyre komolyabb szerepet kapni a gyártás és a belső logisztika területein, ami nagyobb robotflották telepítéséhez vezetett. Ennek köszönhetően az alkalmazások összetettebbé válnak, és nagyobb mértékben függnek azoktól a robotoktól, amelyeknek a nap 24 órájában kell hatékonyan végezni munkájukat. Mindez nagyobb robosztusságot, megnövekedett üzemidőt, és más rendszerekkel való kompatibilitást, valamint minél egyszerűbb szervizelést követel meg. A MiR ügyfelei között akad olyan is, amelyik jelenleg több mint 40 robotot koordinál egy flottán belül.

 

„Tekintettel arra, hogy a vállalatok nagyobb mértékben függnek a nagy létszámmal rendelkező AMR-flottáktól, most azon dolgozunk, hogy figyelemmel tudjuk követni a robotokat, és gyorsabban tudjunk reagálni bármilyen felmerülő problémára. Ehhez stabilabb és nagyobb teljesítményű kommunikációra van szükség a robotok és a flottarendszer között. A vállalatok már jelenleg is alkalmaznak fejlett Wi-Fi rendszereket mobil eszközeikhez, és az 5G szabvány megérkezésével olyan megbízhatóságra és stabilitásra számítunk, amely lehetővé tudja tenni azt, hogy a komolyabb számítási feladatokat a robot helyett a flotta végezze el. Ez cserébe az AMR-ek megnövekedett robusztusságához vezet, mivel kevesebb alkatrésszel fogak rendelkezni, egyszerűbb lesz a szervizelésük, és még tovább nő a hatékonyságuk. A nagyobb számítási teljesítménynek köszönhetően például mesterséges intelligenciát is alkalmazhatunk arra, hogy komplikált intralogisztikai feladatokat oldjunk meg” – mondja Søren E. Nielsen.

 

A gyors fejlesztésre összpontosító 250 alkalmazottjával a MiR az AMR piac élén áll és folyamatosan bővíti az intralogisztikai megoldások körét. A nemrég bemutatott MiR600-at és MiR1350-et, az első IP52 védettséggel rendelkező AMR-eket, melyek ellenállnak a pornak és a folyadékoknak is, arra tervezték, hogy biztonságosan mozgassanak súlyos rakományt kihívást jelentő gyártási és logisztikai környezetben. A MiR továbbá számos emelő top modult is fejleszt, melyek lehetővé teszik az AMR-ek számára, hogy raklapokat és kocsikat vegyenek fel vagy tegyenek le, miközben egyszerű integrációt és skálázhatóságot garantál a teljes értéklánc mentén. Az egyre elterjedtebb komplexebb alkalmazások során a MiR robotokra együttműködő robotkarokat is lehet szerelni, amellyel így a be- és kirakodás, valamint egyéb anyagmozgatással járó feladatok is elvégezhetők. Ezek a megoldások rendkívül rugalmasak, nem függnek sem helyszíntől, sem munkaterülettől, és könnyedén hozzá lehet adni őket különböző folyamatokhoz.

 

 

“A belső logisztika olyan erőforrásokat emészt fel, amelyek közvetlenül nem járulnak hozzá az értékteremtéshez. A közép- és kelet-európai régióban tevékenykedő gyárak megfelelő fejlettséggel és szakképzett alkalmazottakkal rendelkeznek. Így nagyszerű alkalmat jelent számukra az AMR-ek bevezetésére, és ezáltal a belső logisztika optimalizálásában rejlő potenciál kiaknázására” – mondta Søren E. Nielsen. 

 

Az év első felében a közép- és kelet-európai régióban a vállalat 140%-os növekedést tapasztalt 2020-hoz képest.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Continental járművek beltereihez mutat be fenntartható felületi megoldásokat

Az IAA Transportation szakkiállításon a Continental a vezetőfülke változatos követelményeinek megfelelő fenntartható és funkcionális felületi megoldásokat mutatott be.

2022. szeptember 26. 12:41

Új trend a napelemeknél: felértékelődött az energiatárolás

Az energiaválság hatására a napenergia hasznosítása minden eddiginél kiemelkedőbb figyelmet kap napjainkban. Sokan már ellátási gondoktól is tartanak, ezért érdemes élni a korszerű, jövőbe mutató technológiával és függetleníteni magunkat a szolgáltatótól. Ugyanakkor a fogyasztók több buktatóba is beleszaladhatnak. 

2022. szeptember 26. 11:22

Vontatási kínálatának bővítéséhez az ABB felvásárolja a PowerTech Convertert

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolja a PowerTech Converter (PTC) vállalatot, amely a könnyű vasúti járművek (LRV) és metrók kiegészítő áramátalakítóinak vezető beszállítója. Az akvizíció fontos része az ABB Motion külső növekedési stratégiájának.

2022. szeptember 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38

Digitalizálódó vállalatok vezetői az IVSZ elnökségében

2022. augusztus 31. 14:17