Európa második legnagyobb akkumulátorgyártója kíván lenni Magyarország

forrás: Prím Online, 2021. október 27. 12:41

Elsőként rendezett az infokommunikációs gyártók közül a technológia és fenntarthatóság kapcsolatát bemutató csúcstalálkozót Magyarországon a Huawei Technologies. A Tech4Green – Digital Power Summit az olyan új technológiák, mint a mesterséges intelligencia, a felhőszámítástechnika vagy a Big Data jelentőségét mutatta be a klímasemlegesség felé vezető úton. A rendezvényen részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kaderják Péter, zöldgazdaság fejlesztési miniszteri főtanácsadó, valamint számos hazai iparági vezető, szakértő, illetve négy egyetem zöldenergia kutatást és fenntarthatóságot vezető képviselője is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Huawei az oktatás digitális átalakításáról, az 5G és a vezetékes hálózatok fejlesztéséről, valamint az okosvárosokat is magában foglaló hosszú távú együttműködésről írt alá megállapodást.

A globális infokommunikációs gyártók közül Magyarországon elsőként rendezett a technológia és a környezeti fenntarthatóság kapcsolatát széleskörűen bemutató csúcstalálkozót a Huawei Technologies. A Tech4Green – Digital Power Summit középpontjában a digitalizáció és az energiagazdálkodás által vezérelt, forradalmi jelentőségű változások álltak, amelyek mélyen átalakítják az életünket a következő húsz évben. Az új technológiák – például a mesterséges intelligencia, a felhő számítástechnika és a Big Data – szervesen ékelődnek be a társadalmak és a gazdaságok életébe. Az energiaforrások és –gazdálkodás, ideértve a termelés karbonsemlegesítését és az energiafogyasztás okosítását is, gyökeresen befolyásolja majd az életünket. 

 

Palkovics László

 

„Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, Magyarország el fogja érni a 2030-ra kitűzött klímacélokat. Most arról tárgyalunk, hogyan tudnánk 40-ről 55 százalékra emelni a kibocsátáscsökkentést, azaz, miként teljesíthetők a Fit for 55 célkitűzései” – mondta előadásában Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta, hogy ehhez szükség van a technológiára, ami a kutatás-fejlesztést, az oktatást és gyártást is magában foglalja. Magyarország szempontjából a legfontosabb technológiák a digitalizációhoz és az energiahatékonyságot javító zöldtechnológiákhoz kapcsolódnak. A Huawei mindkettőt leképezi, ezért is kiváló a kormány együttműködése a vállalattal, ami a jövőben még intenzívebb lesz. Palkovics László kiemelte, hogy a jövő egyik legfontosabb technológiája az akkumulátor, az energiatárolás lesz, Magyarország pedig azt a célt tűzte ki, hogy Európában a második legnagyobb gyártási kapacitással bíró tagállam legyen Németország után. A Mesterséges Intelligencia Stratégia kapcsán a miniszter kiemelte, hogy az MI alkalmazások és platformok jelentős része ma már azzal foglalkozik, hogyan tudjuk a mesterséges intelligenciát a zöldgazdaság területén hasznosítani, a Huawei ennek számos példáját mutatta be a mai rendezvényen. 

 

Kaderják Péter

 

„A kormány energetikai stratégiájának alapvetése, hogy tiszta, okos, megfizethető energetikai szolgáltatásokat kell a magyar embereknek nyújtani. Ezért is üdvözöljük, hogy egy olyan nagy technológiai cég, mint a Huawei jelen van Magyarországon, bővíti a tevékenységét és megosztja a tudását. A magyar energiapolitika azon a területen – a tiszta villamosenergia – kíván nagy lépésekkel előrehaladni karbonsemlegesség felé, amelyen a Huawei is jelen van. A kormány elkötelezett amellett, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet, ami az üvegházhatású gázok 95%-os csökkentését jelenti” – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium zöldgazdaság fejlesztési miniszteri főtanácsadója. 

 

Felsmann Balázs

 

Felsmann Balázs, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöke előadásában hangsúlyozta, hogy a 2050-es nettó zéró emisszió elérésében kulcsszerepe lesz a digitalizációnak. Elmondta, hogy a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) kalkulációja szerint a 2050-es zéró kibocsátás és a 2030-as vállalások között hiányzó 40%-ból 25%-ot a digitalizáció és a kereslet átalakítása hozhat. A digitális technológiák az áramszektorban is előretörtek, és megjelentek a hálózatfelügyelet, az épületenergetika területén, terjed az okos mérés és okos töltés, valamint nagy előrelépést történt a digitális ügyfélmegoldások területén is. 

 

Az energiatárolás lesz a legfontosabb technológia a jövőben

„Világszerte a Huawei mintegy 3000 szakembere dolgozik azért, hogy a napenergia legyen az elsőszámú energiaforrása az emberiségnek” – hangsúlyozta Colin Cai. A Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója hozzátette, a vállalat a legújabb technológiákat, a mesterséges intelligenciát és a felhő számítástechnikát is alkalmazza napelemes megoldásaiban, hogy azok nagy hatékonysággal, biztonságosan és megbízhatóan működjenek. A vállalat megoldásaival világszerte eddig 403,4 milliárd kilowattóra zöld energiát termeltek, ami 200 millió tonna CO2-kibocsátás megtakarítást jelent. A Huawei napelemes üzletága 2015 óta van jelen Magyarországon és folyamatosan segíti a piacot a fejlődésben, vezető szerepet játszva az innovációk elterjesztésében. A vezérigazgató hozzátette, hogy sok ezer háztartás éves fogyasztásának megfelelő energiát állítanak elő. 

 

Colin Cai

 

A Huawei várakozása szerint 2030-ra a jelenlegi háromszorosára, mintegy 6,5 GW-ra, 2040-re pedig 10 GW-ra nőhet a magyarországi napelemes kapacitás. A vállalat szerint a közeljövő egyik égető kérdése az lesz, hogy az áramhálózati fejlesztés képes lesz-e lekövetni a „zöld áram” forradalmát. A hálózati kapacitás ugyanis véges, a jelenlegi rendszer körülbelül 3000 MW-nyi napenergiát tud fogadni. Ezért a jövő egyik legfontosabb trendje az energiatárolás lehet, azaz, hogy nemcsak helyben termeljük, hanem helyben is tároljuk a zöld energiát. Így nem a szomszédunknak termelünk áramot, nem függünk az árváltozásoktól, és nincs, aki megszabja, mennyiért veszi meg tőlünk a felesleges áramot.

 

 

Technológiával a környezetvédelemért 

A technológia és a természetvédelem fontos összefüggéseire mutat rá az az új projekt, amelyet a Tech4Green konferencián jelentett be a Huawei és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). Koltay András, az NKE rektora elmondta: a vállalat napelemekkel és mobilhálózati interneteléréssel segíti az NKE Víztudományi Karának Területi Vízgazdálkodás Tanszéke kutatóinak munkáját. A kutatók távérzékelési alkalmazások tesztelésébe és fejlesztésébe kezdtek a gemenci holtágak felméréséhez, amelynek fókuszában a Multibeam berendezésekkel végezhető mederfelvétel áll. Ez az eljárás a vízfelszín alatt lévő folyófenék széles sávjának rendkívül precíz felmérését végzi, továbbá a víz alatti objektumok feltárását is közvetlenül szolgáltatja, amelynek katasztrófavédelmi és vízkárelhárítási vonatkozásai is vannak. 

 

A kutatóknak a mérésekhez egyrészt folyamatos internetszolgáltatásra van szükségük, mert az RTK (Real Time Kinematic) módszerek a mérés közben pontosítják a mérőberendezés GPS vevőkkel meghatározott földrajzi és magassági helyzetét. Másrészt a mérésekhez szükséges a folyamatos villamosenergia ellátás, aminek a nemzeti parkban környezetkímélőnek, illetve könnyűnek és hordozhatónak kell lennie.  A Huawei olyan mobil napelemes megoldáson dolgozik, amellyel az energia az oktatási és kutatási célokat is szolgáló mérőhajón is felhasználható. Ez azt jelenti, hogy a mérőtáborokban vagy kitelepülések központi helyszínén is alkalmazhatóak az akkumulátorok töltésére. Sőt a Campus energiaellátásának besegítésére is felhasználhatók. „Az együttműködés kiváló példa arra, hogyan segítheti a technológia a környezet védelmét, hiszen a Huawei eszközei nélkül rendkívül nehézkes lenne ezt a hiánypótló kutatást végezni” – hangsúlyozta Dr. Keve Gábor, a VTK Területi Vízgazdálkodási Tanszékének Egyetemi docense. 

 

 

5G-hálózatok, digitális oktatás és okosvárosok

A konferencián hosszú távú együttműködéséről írt alá közös szándéknyilatkozatot Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Colin Cai, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója. A dokumentum rögzíti, hogy a Huawei továbbra is szorosan együttműködik hazai oktatási intézményekkel, innovációkkal és tudástranszferrel támogatva a digitális oktatás fejlesztését. A vállalat intelligens kampusz-megoldások tesztelésével és indításával támogatja a hazai felsőoktatást, emellett folytatja a Wi-Fi rendszerek és a szélessávú hálózat fejlesztését az oktatási intézményekben, valamint intelligens együttműködési és virtuális asztali megoldásokat kínál a távoktatás hatékonyságának növelése érdekében. Emellett a Huawei folytatja a tehetséges mérnök-informatikusok – összesen mintegy kétezer magyar diák – képzésének támogatását a magyarországi egyetemeken a minisztériummal 2019-ben aláírt megállapodás szerint.

 

A Huawei továbbra is törekszik arra, hogy Magyarország vezető szerepet játsszon az 5G-technológiában és annak alkalmazásában. A vállalat elkötelezett az 5G-technológia kereskedelmi felhasználásának gyorsításában, hogy minden hazai iparág kihasználhassa az Ipar 4.0 előnyeit. Az együttműködésben az ITM vállalta, hogy továbbra is biztosítja az ötödik generációs hálózatok fejlesztéséhez a nyitott, tisztességes és diszkrimináció-mentes üzleti környezetet Magyarországon. A felek egyetértettek annak támogatásában, hogy minden IKT beszállítót az egységes nemzetközi műszaki szabványokra és igazolható tényekre, valamint tudományos adatokra támaszkodó megközelítés illeti meg. 

 

 

A kis-és közepes vállalkozások digitális képességeinek fejlesztése érdekében a Huawei és a minisztérium edukációs kampányt kíván indítani, hogy az infokommunikáció előnyei mellett hasznos és egyszerű megoldásokat is bemutassanak a kkv-k számára. Ahhoz, hogy a kkv-knak innovatív megoldásokat nyújtsanak, létfontosságú a gigabit hozzáférés, az intelligens konferenciarendszer és a nagy teljesítményű számítási platform. 

 

„A Huawei továbbra is elkötelezett amellett, hogy támogassa Magyarország digitális átalakulását az oktatás, a hálózatfejlesztés, a kkv-k és az alapvető infrastruktúra kiépítése terültén. Emellett okosváros megoldásainkkal szeretnénk hozzájárulni Magyarországon a fenntarthatóság és a környezetvédelem biztosításához, valamint az életkörülmények javításához egyaránt. Ezt vállaltuk a most aláírt szándéknyilatkozatban” – mondta Colin Cai.   

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Webáruházi trendek – 2024. Hogyan szerezzünk új vásárlókat?

A webkereskedelemben zajlott le a legrohamosabb technológiai fejlődés az elmúlt évben. Nagy volt a verseny a logisztika gyorsaságában, rugalmasságában és az ügyfélélmény fokozásában. A mesterséges intelligencia használata is az e-kereskedelemben és logisztikában terjedt el leghamarabb. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Webáruházi trendek – 2024. Hogyan szerezzünk új vásárlókat?” című hibrid konferenciájának előadói elmondják, hová tart a webkereskedelem 2024-ben.

2024. március 1. 19:24

A Skanska elindította ESG+ elnevezésű irodai programját

Egy, az ESG-szabványoknak megfelelő iroda nem csupán a piaci változások és az EU előírásai miatt fontos, hanem a munkavállalók számára is hozzáadott értéket teremt. Ezért a Skanska kidolgozott egy ajánlatot a bérlők számára, ami olyan szolgáltatásokat tartalmaz, melyek a fenntartható munkahelyek megteremtésében és a nem pénzügyi jellegű jelentések készítésében nyújt támogatást.

2024. március 1. 17:42

SmartManFest: bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a digitalizáció világába a Széchenyi-egyetemen

Az ipar 5.0 innovációs és technológiai átmenet, valamint az ipari fokozatváltás a témája a Széchenyi István Egyetem programjának, amelyet a hagyományteremtő céllal életre hívott Smart Manufacturing Festival keretén belül rendeznek a győri kampuszon és az egykori kekszkockában, vagyis az egyetem Győri Innovációs Parkjában. Az érdeklődők március 6-án izgalmas előadások és laborlátogatások keretében pillanthatnak be a digitalizációs innovációk világába.

2024. március 1. 16:05

Kulináris segédek: íme néhány praktikus konyhai eszköz a mindennapokhoz

Gyorséttermi menü, pár perces készételek vagy más, könnyen elkészíthető alternatívák – alig jut idő a konyhában tevékenykedni, ezért minden más megoldást előnyben részesítünk. Az otthon főzés azonban egy olyan művészet, amely az egészséges életmódot, a kreatív önkifejezést és a közösségi kapcsolatokat is erősíti. A Konyhakiállítás alkalmából a Gorenje szakértői összegyűjtötték azokat a megoldásokat, amelyek segítségével egyszerű, mégis hatékony konyhai munkafolyamatokat alakíthatunk ki, így az otthoni főzés nemcsak egy feladat, hanem egy élvezetes tevékenység lehet.

2024. március 1. 14:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30