Mobil napelemekkel és 5G-vel segítik a kutatást a Gemenci természetvédelmi területen

forrás: Prím Online, 2021. november 5. 15:23

Nagy felbontású térkép készül a Duna és mellékágai medréről a folyó gemenci szakaszán. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Területi Vízgazdálkodás Tanszékének szakemberei MultiBeam technológiával mérik fel a hullámtéri ágak és a főmeder mélységváltozását, a hordalék útját. Emellett megfigyelik a talajvíz – és ezzel összefüggésben a növényzet és az állatvilág – változását is. A hiánypótló kutatáshoz elengedhetetlen 5G internetkapcsolatot és a műszerek energiaellátását szolgáló, mérőhajókra szerelhető mobil napelemes rendszert a Huawei Technologies Hungary biztosítja.

A technológia és a természetvédelem fontos összefüggéseire mutat rá az az új projekt, amelyet a Tech4Green konferencián jelentett be a Huawei és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). A vállalat napelemekkel és mobilhálózati interneteléréssel segíti az NKE Víztudományi Karának Területi Vízgazdálkodás Tanszéke kutatóinak munkáját. A kutatók jelenleg két, egymástól független, ám a munkájuk végzéséhez mégis szorosan összekapcsolódó problémára találhatnak megoldást az együttműködéssel.

 

 

5G-vel a tűpontos folyómederért

Az egyetem tanszékén jelenleg is folyó kutatás azt vizsgálja, hogyan lehet úgynevezett MutiBeam mederfelmérési technológiát a legújabb kutatások szolgálatába állítani. Ez egy olyan rendszer, ami széles sávban és nagy pontossággal pásztázza le a víz alatti felszínt, centiméter pontossággal meghatározva azt. Ehhez folyamatos, nagy sebességű internetkapcsolat, GPS, és elektromos áram is szükséges. A kapott eredmény lehetőséget ad többek között arra, hogy nyomon kövessék és detektálhassák a mederváltozásokat. Például hogyan változik meg a meder egy-egy árvíz után, vagy hogyan alakulnak át a morfológiai jellemzők a különböző vízhozamtartományokban. Mindemellett egy régóta fennálló hiányt is pótol a kutatás: a szakemberek pontosabb képet kaphatnak a Duna hordalékmozgásáról is. 

 

„A folyók a víz mellett hordalékot is mozgatnak, ami a felvízi vízlépcsők miatt hazánkba nem vagy időszakosan érkezik. A folyó ereje viszont továbbra is megvan ahhoz, hogy hordalékot szállítson, és ha nem tudja magával hozni, akkor felveszi, amit talál, így a hazai szakaszon a legtöbb helyen mélyíti medrét. Ennek a folyamata elég komoly környezeti tényező, amiről már látjuk, hogy van, de még mindig keveset tudunk róla. Ez nagyon messze mutató kutatási téma és fontos is: nagyon sok természetvédelmi vonatkozása van. Például, ha süllyed a meder, egyre kisebb vízállásokkal vezeti le ugyanazt a vízmennyiséget, tehát a környező területekről felszín alatti készletek is a folyóba kerülnek. Egyre mélyebben lesz a talajvíz, más fafajok jelennek meg a természetvédelmi területen, a vízigényes fajok „lentebb” költöznek, átrendeződik egy kicsit minden. Ennek már az élővilág magasabb rendű fajaira is van kihatása. Közvetlen, a lakosságot érintő változás például a parti szűrésű ivóvízkészletekre gyakorlolt hatás. Messze mutat ez a problémakör” – mondta Dr. Keve Gábor, a VTK Területi Vízgazdálkodási Tanszékének Egyetemi docense.

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Területi Vízgazdálkodás Tanszékének szakemberei egyelőre ismerkednek a technológiával, ám máris problémába ütköztek. Az eszköz amellett, hogy áramot fogyaszt, folyamatos és stabil internetkapcsolatot igényel, ami a Gemenci erdő holtágaiban vagy árnyékolt helyeken (hidak alatt) nem mindig működtethető megfelelően. Ha a kapcsolat megszakad, az adat is sérül, ami az utólagos feldolgozás során nem minden esetben javítható. 

 

Az internet folyamatos biztosítása érdekében a HUAWEI Technologies által a partra kihelyezhető, ideiglenes mobilállomás – a tervek szerint egy könnyen és gyorsan szállítható, állványzatra telepíthető 5G-s eszköz – WIFI segítségével továbbítaná a jelet a pár száz méteren belül dolgozó mérőcsónakba. 

 

 

Elektromos hajtás a védett területek nyugalmáért

A szakembereinek emellett az eszközök és a kutatóhajó áramellátásáról is gondoskodnia kell, ami a munkaterület védettsége okán környezetkímélő, könnyű és hordozható kell, hogy legyen. A problémát a megújuló energia biztosításához szükséges berendezések mérete és túlsúlya okozza. Ezt jelenleg akkumulátorokkal és inverterekkel oldják meg, ám számos esetben kényszerülnek a csónakmotor generátora által termelt energiára is, mely nem igazán környezetbarát. A kiemelten védett területeken ezért elektromos motort használnak, de annak kapacitása véges, még a tartalék akkumulátorokkal is csak kevés ideig képes szolgálni a munkavégzést. 

 

A HUAWEI Technologies ezért olyan mobil napelemes rendszert, invertert és akkumulátort biztosít a kutatóknak, amelyek elegendő méretűek az eszközök energiaellátására, valamint kellően mobilak ahhoz, hogy a csónakban menet közben is használhassák azokat. A napelemek mérési időszakon kívül a kutatótáborban szintén fontos feladatokat látnak el, például erről tölthetik majd a hallgatók a telefonjaikat. 

 

„Az együttműködés kiváló példa arra, hogyan segítheti a technológia a környezet védelmét, hiszen a Huawei eszközei nélkül rendkívül nehézkes lenne ezt a hiánypótló kutatást végezni” – mondta Dr. Keve Gábor.

 

„Ez a projekt nemcsak azt szemlélteti, hogy a technológia egyre fontosabb szerepet játszik a környezetvédelem és a fenntarthatóság területén, hanem kiváló példája annak, hogyan segítheti egy iparági szereplő az akadémiai kutatást. Hiszünk abban, hogy mindannyiunk érdeke a kutatói és az ipari szektor együttműködése, a Huawei több magyarországi egyetemmel is átfogó partnerséget alakított ki az elmúlt években” – mondta Gecse Mariann, a Huawei Technologies kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója Magyarországon és a nyugat-balkáni régióban.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05