Az ABB és a Zume felgyorsítja az egyszer használatos műanyagokról történő átállást

forrás: Prím Online, 2021. november 22. 09:56

Az ABB Robotika üzletága együttműködési megállapodást írt alá a kaliforniai székhelyű Zume-mal, az innovatív és komposztálható csomagolóanyagok globális szállítójával. Az ABB robotcellákat szállít, amelyek segítségével a Zume globális szinten fenntartható csomagolóanyagokat tud gyártani, hozzájárulva ezzel az egyszer használatos műanyagoktól való függés csökkentéséhez.

 

•  100%-ban komposztálható, növényalapú, mezőgazdasági melléktermékből készülő csomagolóanyag előállításáról szóló megállapodás   

•  Az ABB robotjai automatizálják a termelést, és olyan gyártási léptéket és sebességet biztosítanak, amellyel a Zume csomagolóanyagai költséghatékony alternatívát kínálnak az egyszer használatos műanyagokkal szemben  

•  A világszerte, évente keletkező 380 millió tonna műanyagnak csupán 10 %-át* hasznosítják újra. A növényalapú csomagolóanyaggal jelentősen csökkenthető a hulladéklerakókba és az óceánokba jutó műanyag mennyisége  

 

Az ABB a következő öt év során több mint 1000 öntöttszálgyártó cellát (MFC) és 2000 robotot integrál és telepít a Zume ügyfeleinek telephelyein világszerte. Az ABB a programkezelési képességeire, valamint a Globális Megoldásközpontok (Global Solution Centers) hálózatához tartozó automatizálási szakembereire támaszkodva biztosítja az olyan megoldások kidolgozásához szükséges léptéket, modularitást és sebességet, amely lehetővé teszi, hogy évente sok millió darab fenntarható csomagolási terméket állítsanak elő. A szerződő felek a megllapodás pénzügyi részleteit nem hozták nyílvánosságra. 

 

 

Az ügyfelek és a politikai döntéshozók egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a gyártókra, hogy találjanak olyan alternatív anyagokat, amelyekkel kiválthatók az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok. Az új csomagolási anyagoknak fenntarthatónak és könnyen formázhatónak kell lenniük, továbbá a költséghatékonyság terén is fel kell venniük a versenyt a műanyaggal. A Zume csomagolóanyaga fenntartható módon betakarított, növényalapú, a mezőgazdasági termesztésből, köztük a bambusz, a búza és a szalma betakarításából visszamaradó melléktermékből készül. Az eldobható műanyag csomagolóanyaghoz képest a növényalapú anyag előállításához jelentősen kevesebb vízre és energiára van szükség, és a szén-dioxid-kibocsátás is csökken. A műanyaggal szemben a növényalapú anyag biológiailag 100%-ban lebomlik, felhasználása után egyszerűen megsemmisül.

 

„A Zume fenntartható csomagolóanyag-gyártásának automatizálása ABB robotokkal életképes és gazdaságos alternatívát biztosít az egyszer használatos műanyagokkal szemben. A Zume-mal  kötött megállapodásnak köszönhetően több billiónnyi műanyagterméktől tudjuk megszabadítani a világ piacait, segítjük a szűkös erőforrások megőrzését, és támogatjuk az alacsony szénkibocsátású világ kialakítását,” – nyilatkozta  Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizáls üzletgágának vezetője. „Napjainkban a robotokra alapozott automatizálás bővíti a lehetőségek körét, és olyan hatékony gyártást tesz lehetővé, amely a kisebb energia-felhasználással, az alacsonyabb szintű kibocsátással és a csökkentett hulladéktermeléssel fenntathatóbbá teszi a világot. Az együttműködésünk jól példázza, hogy mit lehet elérni, ha az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom kialakítása iránt elkötelezett szervezetek összefognak.”       

 

 

A Zume kifejlesztett és szabadalmaztatott egy innovatív gyártási eljárást, amellyel élelmiszerekből, kozmetikumokból és fogyasztási cikkekből komposztálható csomagolóanyag állítható elő. A csomagolási termékeket a Zume szálgyártó cellái állítják elő. Az egyes szálgyártó cellákban két ABB gyártmányú IRB 6700-as robot van telepítve. Egy cella naponta két tonna mezőgazdasági mellékterméket képes feldolgozni, és 80 000 darab fenntartható csomagolási terméket tud gyártani. Az ABB-vel folytatott együttműködés keretében a Zume várhatóan minden gyárát közel 100 robotcellával szerel fel. Az MFC által biztosított automatizálásnak, gyártási sebességnek és skálázhatóságnak köszönhetően az egyes gyártó telephelyek potenciálisan évente 71 000 tonna mezőgazdasági mellékterméket tudnak feldolgozni, amiből évente akár kétmilliárd darab csomagolási terméket tudnak előállítani. 

 

„Becsléseink szerint 2050-re a világ óceánjaiban több lesz a műanyag, mint a hal, ezért döntő fontosságú, hogy mindenkit meggyőzzünk arról, hogy fel kell hagynia az egyszer használatos műanyagok használatával,” – mondja Alex Garden, a Zume elnök-vezérigazgatója. „Az ABB automatizálási szakemberei által az ügyfeleink számára kifejlesztett és integrált automatizálási megoldások forradalmasítani fogják csomagolást, és bemutatják, hogy miként nézhet ki a fenntartható gyártás. Az ABB robotok rugalmassága és skálázhatósága hatékony automatizált gyártási folyamat kialakítását teszi lehetővé. Mindez azt jelenti, hogy életképes, költséghatékony, komposztálható alternatívát tudunk kínálni a műanyag helyett, és segíteni tudjuk a gyártókat abban, hogy még környezetbarátabbá váljanak.” 

 

A Zume és az ABB közös kísérleti projektet épített ki a Satia Industries Limited-nél, amely India egyik legnagyobb, fa- és mezőgazdasági melléktermék alapú papírt gyártó vállalata. Itt 10 gyártócellát építenek ki, amely naponta 20 tonna búzaszalmát dolgoz fel, és 100%-ig komposztálható csomagolóanyagot gyárt számos iparág számára. 

 

 

 

 

„A Zume-mal és az ABB-vel folytatott közös munkánk lehetővé teszi a Satia Industries számára, hogy kielégítse és túlszárnyalja az ügyfeleinknek azon elvárásait, hogy vállalatunk olyan kiváló teljesítményű, megfizethető és megbízható termékeket kínáljon, amelyek fenntarthatóan gyárthatók és könnyen komposztálhatók,” – nyilatkozta Dr. Ajay Satia a CMD Satia Industries tulajdonosa. „Azontúl, hogy a projekt jelentős többletértékkel gazdagítja a vállalatot, segítségével támogatjuk a bolygónkon a környezetvédelem ügyét, és az ügyfeleink számára biztosított fenntartható megoldásokkal elősegítjük, hogy ügyfeleink áttérhessenek a ma használtakhoz képest korszerűbb, megbízhatóbb és az egyéni igényeket jobban kielégítő termékekre.”   

 

További kísérleti projekteket terveznek az ugyancsak indiai központú, a cellulóz- és papíripari gépeket szállítása terén globális vezető Parason Groupnál, valamint a texasi központú Jefferson Enterprise Energynél is. A Jefferson Enterprise Energy az első olyan komposztálható csomagolóanyagot előállító gyár, amely üzemét 100%-ig megújuló energiára alapozta.

 

___________________

* ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Konnektivitás újratöltve: a Xiaomi bemutatta az új „Human x Car x Home” koncepcióját

A Xiaomi az MWC Barcelona 2024 rendezvényen bemutatta az új „Human x Car x Home” stratégia jegyében kifejlesztett okos ökoszisztémáját, amely új fénybe helyezi a technológiai integráció fogalmát.  A Xiaomi SU7 elektromos autó ennek az új megközelítésnek a megtestesítője, amely a bejelentéssel együtt debütált nemzetközileg, ízelítőt adva abból, hogy milyennek képzeli el az okos eszközökkel bőven ellátott jövőt a Xiaomi – egy olyan új világot, amelyben a felhasználói igényeket egy közös okos ökoszisztéma fogja kiszolgálni.

2024. február 26. 18:59

Különleges motort fejlesztett az ABB

Az ABB egy újabb világelsőséget ért el az IE5-ös hatékonyságú szinkron reluktanciamotorok (SynRM) fejlesztésében egy olyan új változat piaci bevezetésével, amely egyesíti az ultraprémium energiahatékonyságot a rendkívül jó tényleges teljesítményt nyújtó folyadékhűtés előnyeivel. Az új kialakítás kompakt helyigény mellett új mércét állít fel a nagy kimenti teljesítmény és a megbízhatóság tekintetében. 

2024. február 26. 17:30

A GreenGo hatalmas rakterű autókkal erősíti flottáját

A GreenGo egyre azon dolgozik, hogy környezetbarát és praktikus közlekedési megoldásokat kínáljon ügyfeleinek. A flottához újonnan csatlakozó, Cargo L névre hallgató Opel Vivaro-e típusú tehergépjárművek egyedülállóak a magyar carsharing-piacon, hiszen 100 %-ban elektromosak, méretüket tekintve az eddigi legnagyobbak, így ideálisak a legkülönlegesebb kihívások esetére is.

2024. február 26. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07