Azure Machine Learning és AI a környezetbarát szennyvízkezelésért

forrás: Prím Online, 2022. január 22. 10:15

A szennyvízkezelés során egy új Microsoft fejlesztés révén előre jelezhető a víz mennyiségének és ezzel a minőségének hirtelen megváltozása. A Microsoft mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldását a hazai központú, biológiai víztisztító rendszereket fejlesztő Organica Water a világon az elsők között tervezi kipróbálni. A globális vízproblémák enyhítését segítő innováció szervesen illeszkedik a Microsoft – a vállalat saját működését is megreformáló – fenntarthatósági stratégiájába. Az innovatív újítással a Microsoft a hatékonyabb vízgazdálkodáshoz járul hozzá világszerte.

Hatalmas pálmaházakra, illetve akva-floráriumokra emlékeztetnek leginkább az Organica Water természetközeli működési elvű, energiatakarékos biológiai szennyvíztisztítói. A növények és mikroorganizmusok víztisztító munkáját kihasználó létesítményekből több mint 120-at üzemeltet világszerte a magyar központú társaság. Mostantól olyan Microsoft-innovációkat is a környezetvédelem szolgálatába állítanak, amelyek a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia eszközeivel teszik lehetővé a víztisztítás ökológiai lábnyomának további csökkentését.

 

Az ilyen összetett vízkezelési rendszerek működtetésében a legkomolyabb kihívást az jelenti, amikor a beállításokat hozzá kell igazítani a megváltozott környezeti paraméterekhez, például a minőséget közvetlenül befolyásoló vízmennyiséghez. Ezt a munkát hagyományosan mérnökök végzik a helyszínen. A Microsoft Azure és Power BI technológiára épülő új megoldás révén ugyanakkor nem csak a sokkal energia- és időtakarékosabb távfelügyeletre és -menedzsmentre nyílik lehetőség, hanem például arra is, hogy a vízmennyiség megváltozását a mesterséges intelligencia előre jelezze. „Az AI segítségével az archív adatok alapján előre jelezhetnénk a kritikus pontokat, ami segítene felkészülni az olyan váratlan helyzetekre, amikor hirtelen megváltozik a vízmennyiség, vagy a szennyezettség mértéke. Ezzel kiválóan tudnánk felhasználni a korábban gyűjtött adatokat. Jelenleg a Power App integrálását tervezzük, illetve kipróbáljuk az Azure Machine Learning és Artificial Intelligence moduljait” – osztotta meg az Organica Water terveit a vállalat technológiai innováció és adatmenedzsment részlegének mérnöke, Bolgár Andrea.

 

 

A Microsoft AI for Earth programjának égisze alatt fejlesztett speciális, kifejezetten az erőforrás-takarékos vízgazdálkodást segítő megoldások szervesen illeszkednek a vállalat tavaly bejelentett fenntarthatósági stratégiájába, amelynek mentén a vállalat 2030-ra el kíván jutni a negatív karbonlábnyomhoz, vagyis ahhoz az állapothoz, amikor a tevékenységei révén több üvegházgázt von ki a környezetből, mint amennyi a működése során keletkezik. A céljaik közé tartozik az is, hogy 2050-ra eltávolítják a környezetből az összes, 1975 óta általuk kibocsátott széndioxidot.

 

Az emberiség minden évben 4,3 billió köbméterrel csökkenti a rendelkezésre álló édesvízkészletet, ezért van nagy jelentősége ezeknek a projekteknek, ezért hasonlóan ambiciózus a vízfelhasználási cél is: 2030-ra több tiszta, biológiailag hasznosítható vizet kívánnak a környezetbe juttatni (például az esővíz gyűjtése és ökológiai hasznosítása révén), mint amennyit felhasználnak. Például, a jövőben locsolásra és hűtésre a vállalat a telephelyein ivóvíz helyett megtisztított szennyvizet vagy esővizet fog használni. Egyedül az új szilícium-völgyi irodaházában a korábbiakhoz képest több mint 16 millió literrel csökkenti a létesítmény hálózati vízfogyasztását a módszer segítségével. Ugyancsak a vállalás részeként járul hozzá a Microsoft a vizes élőhelyek rehabilitációjához, továbbá a telephelyein mindenhol eltávolítja a nem feltétlenül szükséges vízzáró rétegeket, így az aszfaltot és a betont, hogy nagyobb mennyiségű esővíz juthasson a talajba, innen pedig a természetes víztározókba.

 

E törekvés jegyében fejleszt a Microsoft olyan korszerű, fenntartható vízkezelést elősegítő megoldásokat. mint az Organica Waternél használt, adatelemzésre és mesterséges intelligenciára támaszkodó technológia. De a fejlesztők dolgoznak olyan eljáráson is, amely a műholdfelvételek adatait feldolgozva ad képet az ültetvények vízellátásról, ezzel segítve a hatékonyabb öntözést és az alacsonyabb vízfelhasználást a mezőgazdaságban. A világszerte több mint 120 szennyvíztisztító telepet üzemeltető Organica Water innovációjáról, amely az egyik hazai szennyvíztelepen 30 százalékkal csökkentette a létesítmény energiafogyasztását és megfelezte az adatfeldolgozásra szánt időt, itt olvashat bővebben.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ipar 4.0 szakmai díjjal ismerték el a Széchenyi István Egyetem ipari digitalizációs vállalati megoldásait

A győri Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja nyerte el idén az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által alapított Ipar 4.0 szakmai díjat az oktatási, képzési programot, illetve kutatást, fejlesztést, innovációt megvalósító szervezet kategóriájában. Az elismerés jelzi, hogy az egyetemen magas színvonalú kutatás-fejlesztési tevékenység zajlik az ipari digitalizáció témakörében is, amely nagymértékben hozzájárul a térség versenyképességének erősítéséhez.

2022. május 26. 16:17

Felelősséggel lép a következő évtizedbe a Raben Group

Kilencvenéves évforduló, új akvizíciók, 14 ország 10 000 munkavállalójára vonatkozó statisztikák, a klímaváltozás elleni küzdelem és társadalmi tevékenységek – sok más mellett ezeket is tartalmazza a Raben Group új fenntarthatósági jelentése. A 2021-es évről szóló kiadványban a logisztikai szolgáltató a hosszú távú programjai és azok hatásai mellett egyszeri, gyakran nem csupán a vállalat, hanem az egész iparág szempontjából úttörőnek számító projektjeit is bemutatja.

2022. május 26. 11:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét a „Megbízható Munkaadók” között az SAP Hungary

2022. május 25. 12:15

Mindkét magyar csapat bronzérmes lett a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

2022. május 23. 19:40

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35