Szélütéses betegeknek segít egy mobilapp

forrás: Prím Online, 2022. február 12. 18:53

Az FH Campus Wien főiskola olyan mobiltelefonos alkalmazást fejlesztett ki, amelynek segítségével személyre szabott otthoni edzésprogrammal erősíthetik a törzsizmaikat és fejleszthetik a karok motorikáját szélütésen átesett betegek. MARTHA megmutatja, mit kell csinálni és senkit sem hagy lazsálni.

MARTHA – Master Therapy Assistant – a neve a bécsi FH Campus Wien főiskola legújabb mobiltelefonos alkalmazásának, amelyet több szakterület együttműködésével, Bécs Városa anyagi támogatásával fejlesztettek ki. Az alkalmazás szélütésen átesett betegeket és gyógytornászaikat segíti abban, hogy a felépüléshez nélkülözhetetlen otthoni gyakorlás hatékony legyen.

 

A terapeuták eddig ugyanis vagy szóban elmondták, vagy papíron lerajzolva a betegekkel adták azokat a gyakorlatsorokat, amelyeket otthon is el kellett végezniük, hogy minél gyorsabban javuljon a mozgásuk a szélütés után. Ezeket a páciensek aztán vagy megcsinálták, vagy nem, vagy jól hajtották végre, vagy nem. Ezt segít most elkerülni MARTHA, ami végigvezeti a beteget a házi feladatán. 

 

Mozgással a teljes életért © PID/Votava

 

Az alkalmazás központi elemét különböző gyakorlatokat bemutató videók adják, amelyeket a beteg fejlesztési igényeinek megfelelően személyre szabott gyakorlatsorokká lehet összerakni. Az appnak köszönhetően a páciensek igy jobban átlátják az edzésprogramot, tudnak rá reflektálni és sokkal pontosabban követhetik nyomon, valójában mennyi időt is töltöttek gyakorlással. 

 

Az alkalmazás kifejlesztésekor különösen nagy figyelmet fordítottak arra, hogy nagyon könnyű legyen kezelni és használni. Végül 18 beteg és 13 gyógytornász részvételével három hónapon át tanulmányozták, hogy mennyire jól használható és mennyire fogadják el az appot. Kiderült, hogy a gyógytornászok nagy része szeretné továbbra is használni az alkalmazást és kollégáinak is ajánlaná. Hasonlóan jól vizsgázott MARTHA a betegek körében is: többségük a jövőben is beépítené az edzésprogramjába és hasznosnak találja.

 

Az alkalmazást a jövőben az ortopédia, a neurológia, a nőgyógyászat és pszichoszociális területen is jól lehet majd hasznosítani.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05