Hidrogénes meghajtású drónnal autonóm védelmi rendszert fejlesztenek a SZTAKI-ban

forrás: Prím Online, 2022. március 23. 14:27

Az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) szakemberei az NKFIH Tématerületi Kiválósági Programja (TKP) keretében nyert támogatással távérzékelésre épülő felvételező és változásfelismerő keretrendszert fejlesztenek, amely alkalmas lehet közvetlen piaci hasznosításra az ipar számára.

A projekt első felében a piaci igények és a lehetséges megoldások, módszerek felmérése történik. Ennek során a kutatók kiemelt figyelmet fordítanak a védelmi feladatok szempontjaira, és munkájukat profilba illő piaci szereplők (MVM, MOL, Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, ZalaZONE, Országos Vízügyi Főigazgatóság) bevonásával végzik. Ezután két meghatározott felhasználási céllal prototípust készítenek, majd az eredmények alapján további finomhangolásokat végeznek.

 

elkh.org

 

A két prototípus kifejlesztéséhez szükséges esettanulmány részletes kidolgozása még folyamatban van. Az egyik a valós idejű szenzoradat-feldolgozást és a hosszú távú autonóm felderítést vizsgálja, míg a másik a különböző szenzorhordozó platformok és információforrások operációjára helyezi a hangsúlyt.

 

A Hidrogén meghajtású, kooperatív, vezető nélküli távérzékelési eszközök és kapcsolódó adatfeldolgozó keretrendszer kutatása című projekt 990 millió forint támogatást nyert az NKFIH Tématerületi Kiválósági Programja keretében.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új Sony objektív állóképekhez és videókhoz is

A Sony örömmel jelenti be az új kompakt, 35 mm-es, full-frame kompatibilis α (Alpha) E-bajonettes objektívjét, az FE 24-50mm F2.8 G standard zoomot, amely a teljes zoomtartományban F2,8 maximális rekeszértékkel rendelkezik. Kicsi és könnyű teste ellenére eléri a nagy felbontású teljesítményt és a gyönyörű bokeh-t, amely egy nagy rekesznyílású, F2,8-as G objektívtől elvárható. A 24 mm-től 50 mm-ig terjedő gyújtótávolságot fed le, így az állóképektől, például a mindennapi pillanatképektől és portréktól kezdve a videókészítésig minden megörökíthető, mindezt kiváló minőségben, de olyan kialakítással, amely a legkisebb táskában is könnyedén elfér.

2024. február 23. 14:36

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, magyarul az „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy szerényebb megélhetést adó, alacsonyabb fejlettségű országból egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító országba. Így humán tőkéjüket (tudásukat, képességeiket, kreativitásukat) immáron egy másik gazdaságban kamatoztatják, serkentve ezzel a fogadó ország gazdaságát. Magyarországon a magasan képzettek elvándorlási rátája jelenleg közel 7%.

2024. február 23. 12:59

Kriptobefektetések: minek nevezzelek?

Nagy hírt kavart az amerikai értékpapírfelügyelet (SEC) január 10-i döntése, amelyben engedélyezte egyes, bitcoinon alapuló termékek tőzsdei bevezetését. Az, hogy ez a fecske mennyiben csinál nyarat (azaz a SEC döntését mennyiben fogják követni hasonló jellegű lépések akár az európai, akár az amerikai értékpapírpiacokon) leginkább a részleteken múlik: többek között azon, hogy milyen nevet is aggatunk a kriptovalutákon alapuló termékekre. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

2024. február 23. 11:33

A tervezettnél gyorsabban halad fenntarthatósági céljai megvalósításával a Schneider Electric

Nagyot lépett előre fenntarthatósági célkitűzései teljesítésében a múlt évben a Schneider Electric, ennek köszönhetően a társaság az eredetileg tervezettnél jobban áll vállalásai megvalósításával. A cég több mint 550 millió tonna CO2-kibocsátás elkerülésében segítette ügyfeleit, a csomagolás közel kétharmadánál pedig már kartonpapírral helyettesítették az egyszer használatos műanyagot.

2024. február 23. 10:08

Autót is vezethetsz a HONOR szemkövető funkciójával!

A HONOR legújabb, mesterséges intelligencia hajtotta szemkövető funkciójával úgy is vezethetsz autót, hogy nem ül benne senki.

2024. február 22. 20:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07