Az ABB új, nagyméretű robotjai növelik a sebességet és a rugalmasságot az anyagmozgatásban

forrás: Prím Online, 2022. április 4. 10:05

Az ABB két új robotcsaláddal bővíti a komplex gyártási alkalmazásokra tervezett, nagyméretű robotok portfólióját. Az ABB IRB 5710-es és 5720-as robotjai nagyobb sebességet, pontosságot, rugalmasságot és robusztusabb kialakítást, valamint integrált kábelezési megoldást kínálnak, így ezek a robotok a növelt üzemidő mellett magasabb szintű termelékenységet és nagyobb teljesítményt biztosítanak olyan alkalmazásoknak, mint az elektromos járművek (EV) gyártása, öntödei és kovácsolási tevékenységek, gumi- és műanyaggyártás, illetve a fémfeldolgozás.

A nyolc változatban elérhető IRB 5710 és IRB 5720 robotok esetében a leendő ügyfelek 70-től 180 kg-ig terjedő hasznos teherbírási és 2,3 m-től 3 m-ig terjedő karkinyúlási változatok közül választhatnak. Együtt alkalmazva a két robotcsalád a gyártási feladatok széles skálájára alkalmas, beleértve az anyagmozgatást, a gépkiszolgálást, az összeszerelést, valamint az EV-gyártás speciális műveleteit, például az akkumulátor-modulok komissiózását („pick and place” műveletek), a nagy pontosságú összeszerelést és az alkatrészekkel végzett manipulációs műveleteket. Az általuk kínált előnyöknek köszönhetően a robotok ideálisan alkalmazhatóak a műanyagfeldolgozási, a fémöntési, valamint a felületkezelési (pl. tisztítás és szórás) feladatokban.  

 

 

„Ezek az új robotok felgyorsítják az ABB folyamatos terjeszkedését a gyorsan növekvő EV-piacon, kielégítik az ügyfelek olyan robusztus robotok iránti igényét, amelyek nagy sebességgel, kiváló pályapontossággal és ügyességgel rendelkeznek az összetett EV akkumulátor-összeszerelési feladatok elvégzéséhez” – mondta Joerg Reger, az ABB Robotika járműipari részlegének ügyvezető igazgatója. 

 

„A belső égésű motorral szerelt járművekről az elektromos hajtású járművekre történő átállás különösen a gyors, könnyen adaptálható gyártósorok iránti kereslet növekedését fokozza. Az elektromos járművek kialakítása, konstrukciója gyakran igen összetett, és az olyan alkatrészek, mint az akkumulátorok és a félvezető modulok nagyon nehezek vagy rendkívül törékenyek lehetnek. Ezek a sajátosságok olyan megoldásokat igényelnek, amelyek maximális pontosságot és ismételhetőséget biztosítanak a gyártási hibák elkerülése érdekében” – tette hozzá Reger. 

 

 

 

Mindkét robotcsaládot az ABB új OmniCore V250XT vezérlője, az OmniCore vezérlőcsalád legújabb tagja vezérli. Az ABB TrueMove és QuickMove mozgásvezérlési technológiáját tartalmazó OmniCore V250XT vezérlő lehetővé teszi az IRB 5710 és az IRB 5720 robotok számára, hogy kategóriájukban a legnagyobb sebességet kínálják, így a rövidebb gyártási idővel növelni tudják a gyártási kapacitást. Kiváló pozícióismétlési képeségének (0,04-0,05 mm), pályaismétlési (0,1-0,14 mm) jellemzőjének és pályapontosságának (1-1,2 mm) köszönhetően az IRB 5710 és az IRB 5720 pontosabb, mint a kategóriájukba tartozó többi robot, így a legmagasabb szintű gyártási minőséget tudják biztosítani. 

 

További védelmet nyújt a sérülések és a kábelek elhasználódása ellen az ABB LeanID Integrated DressPack megoldása, amely lehetővé teszi, hogy a technológiai kábeleket a robot felső karján belül és a csukló mentén vezessék, nem pedig kívül. Ez kiküszöböli a lengő kábeleket, védelmet nyújt a hő és az ütközések hatása ellen, ami a robotok karbantartási igényének gyakori oka, potenciálisan csökkenti az állásidőt és a karbantartási költségeket, és több évvel meghosszabbítja a robotok élettartamát. A LeanID a kiszámítható kábelmozgásoknak köszönhetően megkönnyíti a programozást és a szimulációt az ABB RobotStudio offline programozó szoftverében.

Mindkét robotcsalád a maximális gyártási tervezési rugalmasság érdekében többféle szerelési lehetőséggel rendelkezik, beleértve a padlóra, ferdén, függesztve és magasban történő telepítést.  

 

2023-ban további alkalmazások jelennek meg számos technológiai folyamathoz, például hegesztéshez, vágáshoz vagy kiadagoláshoz. További információért látogasson el a https://new.abb.com/products/robotics/industrial-robots/irb-5710 weboldalra. 

 

Kulcsszavak: automatizáció robot ABB

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05