Különleges technológia segíti a műemléki szélmalmok megőrzését

forrás: Prím Online, 2022. április 11. 15:23

Hollandiában, egy sikeres tűz- és műemlékvédelmi projekt részeként, a 200 éves fából épített szélmalmokban, a kategóriájában vezető ívzárlat védelmi technológiát alkalmaznak.

Mivel a régi, műemléknek számító szélmalmokban a csavarok, a szögek és a rágcsálók miatt a kábelszigetelés gyakran károsodik, ezért a hollandiai Kinderdijk település szakemberei ívzárlat-érzékelő technológia alkalmazásával védik ezeket az építményeket.  Az alkalmazott technológia nemcsak a világhírű faépítményeket védi meg a tűztől, de javítja a lakosok és a turisták biztonságát is. 

 

 

A korlátozott hely, valamint az elavult elektromos rendszerek valós veszélyt jelentenek minden régi épületre. Európában évente több mint kétmillió tűzeset történik, és ezek több mint egyharmada az elektromos berendezések meghibásodásaira vezethető vissza, amelyek nagyrészt veszélyes ívzárlat következtében keletkeznek. A fából készült szerkezetek különösen veszélyeztetettek, mivel ezeknél egyetlen szikra is tüzet okozhat.

 

A holland történelem egy darabjának megőrzése 

A Dordrecht, Hollandia legrégebbi városa, melletti vizenyős, vízjárta területen, 1740 körül épült malmok eredetileg egy teljes vízgazdálkodási rendszer részét képezték. Kulcsszerepet játszottak az árvízvédelemben és az alacsonyan fekvő területek megvédésében, mivel a vizet a polderekből – így nevezik a tengertől vagy folyótól visszahódított és gátakkal védett alföldi területeket – a Lek folyóba vezették. A szélmalmoknak abban is komoly szerepük volt, hogy szárazon tartsák Alblasserwaard poldereit.

 

A holland szárazföld-megőrzési módszer kiemelkedő példáját képviselő malmokat, tekintettel azok hatalmas történelmi és szimbolikus értékére, az UNESCO 1997-ben a világörökség részévé nyilvánította. Megőrzésük biztosítása érdekében e század elején létrehozták a Kinderdijk Világörökség Alapítványt (SWEK). 

 

UNESCO világörökségi helyszín a hollandiai Kinderdijk faluban 

 

Egyetlen szikra is tüzet okozhat 

A 200 éves holland vízimalmok nádfedelesek, ezért gondos, átfogó védelmet igényelnek. 1981-ben és 1997-ben is, a pusztító tűzvészben két szélmalom a porig égett.

 

„Egy nemrégiben végzett független helyszíni ellenőrzés azt állapította meg, hogy a lehető legjobb tűzvédelmi szint biztosítása érdekében az elektromos rendszereket korszerűsíteni kell" – magyarázza Jeroen van Gent, a hollandiai székhelyű Van Gent Elektroservice munkatársa. 

 

„A malmok elosztószekrényeinek cseréjére kaptunk megbízást” – mondja. „Megbízásunk magában foglalta a létesítmény túlterhelések, rövidzárlatok és földzárlatok elleni védelmét is, valamint az ívzárlatok elleni védelem érdekében ívzárlatfigyelő eszközök (AFDD-k) telepítését.” 

 

Mivel sok malmot magánlakásként is használnak, ezért a korszerűsítési munkálatokat úgy kellett elvégezni, hogy az áramellátás ne essen ki hosszú időre. Az alkatrészeknek vagy alrendszereknek kompaktnak kellett lenniük, alkalmasnak a már meglévő elektromos rendszerek utólagos korszerűsítésre. Fontos szempont volt a gyors telepíthetőség is, mivel az áramszolgáltatást a lehető legrövidebb időn belül helyre kellett állítani.  

 

„Mivel a szélmalmoknál a tűz komoly kockázatot jelent, az ABB elosztószekrényét választottuk" – mondja van Gent. „Ennek oka, hogy az ABB sokoldalú, minőségi biztonsági komponensek teljes csomagját szállítja, beleértve az ívzárlat védelmet is, ami nagyon fontos ennél a projektnél, mivel az ívzárlat elleni technológia a tűz ellen is védi a lakókat és a malmokat. Ezért azt tanácsoltuk az alapítványnak, hogy a malmokat új, ívzárlat érzékelési funkcióval ellátott elosztószekrényekkel szereljék fel.” 

 

ABB AFDD-k: modern megoldások öreg épületekhez 

Az ABB DS-ARC1 készülékei (AFDD-k) beépített túláramvédelmet biztosító áramvédő kapcsolóval (RCBO) vannak felszerelve, amely így ívzárlat, földzárlat- és túláram elleni védelmet is biztosít. Mint Jacco Brasser, az ABB Smart Buildings értékesítési mérnöke elmondja, a készülék folyamatos önellenőrzési funkcióval is rendelkezik, amely a telepítés során biztonságot és folyamatosságot biztosít.

 

„Az ívzárlat észlelésekor az AFDD készülék automatikusan kikapcsolja a berendezést, és megakadályozza a súlyosabb káresemények kialakulását” – mondja Brasser. „Az elektromos ív azért veszélyes, mert bárhol előfordulhat a létesítményben, anélkül, hogy észrevennénk. Különösen a régebbi épületekben nagy a kockázat a sérült vagy laza kábelek miatt – és a régi fából készült malmokban, ahol néha az egér is megrágja a vezetékeket, a kockázat és a lehetséges következmények még nagyobbak.” 

 

DS-ARC1 ívzárlatérzékelő készülék (AFDD) integrált RCBO-val 

 

Évente több mint kétmillió tűz keletkezik Európában, és ezek több mint egyharmadát az elektromos berendezések hibái okozzák. Ezek a meghibásodások általában veszélyes ívzárlatokra vezethetőek vissza. 

 

„Bár Hollandiában az ívzárlat érzékelés beépítése nem kötelező, azonban a NEN 1010 jelű irányelvek ajánlják, így rendszeresen alkalmazzák” – mondja Brasser. „Az ívzárlat-érzékelés a régi és az új épületeket egyaránt védi a tűz ellen. Műemlék épületek esetében mindig ajánljuk az ívzárlat-érzékelés kiépítését.”

 

Biztonságosabb jövő a holland turizmus számára

Jan-Dirk Verheij, a SWEK alapítványának munkatársa, elismerését fejezte ki van Gentnek a Kinderdijk projektben mutatott hozzáállása kapcsán, különösen méltatva azt a döntést, hogy a malmokat az ABB ívzárlatérzékeléssel ellátott csatlakozódobozaival látták el.

 

„Egy malom fenntartásához fontos, hogy a vitorlái rendszeresen forogjanak” – mondta Verheij. „Ez nem csak hasznos, de nagy vonzerőt is jelent annak a több százezer turistának, akik évente ellátogatnak Kinderdijkbe. Most, hogy a malmok plusz védelemmel rendelkeznek a tűz ellen, még magabiztosabban fogadhatjuk őket."

Kulcsszavak: technológia ABB

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05