Az ABB folyamatirányító rendszert telepít Lengyelországban

forrás: Prím Online, 2022. június 9. 18:37

Az ABB a Hyundai Engineeringgel és a Técnicas Reunidas-szal közösen kapott megbízást piacvezető folyamatirányító rendszerük (DCS), az ABB Ability System 800xA telepítésére a lengyelországi Plockban megvalósuló Olefin III komplexum területén. A PKN Orlen az ABB Ability System 800xA vezérlési architektúrát a fejlesztési megaprojekt egészébe integrálva képes lesz folyamatosan nyomon követni és elemezni az üzem termelékenységét, miközben valós időben maximalizálja az eszközteljesítményt, menedzseli az energiafelhasználást, biztosítja az előállított termékek minőségét és optimalizálja a folyamatok hatékonyságát.

Ennek az állandó adatfolyamnak a felhasználásával a cég – a terméktonnánkénti CO2-kibocsátás 30%-os csökkentésére irányuló célkitűzésével összhangban – pontosabb és megalapozottabb döntéseket tud majd hozni az energia minél hatékonyabb felhasználása érdekében. Ez a nyersanyag-felhasználás, az üzemi energiaszint, valamint a keletkező hulladék és melléktermékek szigorú ellenőrzését is magában foglalja.

 

„Fenntarthatósági stratégiánk része az is, hogy az ABB elkötelezetten támogatja ügyfeleit abban, hogy éves CO2-kibocsátásuk 2030-ig 100 megatonnával csökkenjen. Piaci ismereteinket és a komplex üzemi műveleteket szolgáló piacvezető DCS technológiánkat összekapcsolva segíteni tudunk a PKN Orlennek abban, hogy minél nagyobb legyen befektetésének megtérülése” – mondta Brandon Spencer, az ABB Energy Industries elnöke.

 

 

A DCS mellett az ABB számos olyan rendszert is szállít, amelyek célja, hogy a komplexum működése a lehető legbiztonságosabb legyen. Ilyen rendszer például a Burner Management System (BMS), az Emergency Shutdown System (ESD) és a High-Integrity Pressure Protection System (HIPPS). Mindezeket egy ipari kiberbiztonsági megoldás egészíti ki, melynek legfőbb feladata, hogy mérsékelje a komplexum ellen irányuló kiberfenyegetéseket.

 

Az olefinek képezik azt a szénből és hidrogénből álló alapvegyületet, amelyből a mindennapokban használt legkülönfélébb termékek, így tisztítószerek, higiéniai és gyógyászati termékek, azon belül is például a védőruhák és a maszkok előállításához felhasznált szintetikus szálak (PPE) készülnek. Szakértők 2020-ban az iparág globális piaci értékét 232,45 milliárd dollárra becsülték, és véleményük szerint évi 4,5%-os növekedési ráta mellett ez az érték 2028-ra eléri a 329,30 milliárd dollárt.* Ezt az exponenciális növekedést az egyre bővülő fogyasztói kereslet és a világ műanyagiparában tapasztalható mind nagyobb arányú felhasználás hajtja.

 

A projekt a tervek szerint 2024-ben fejeződik be, működését pedig 2025-ben kezdi meg. Az ütemezett teljesítés támogatására az ABB egyedi projektmegvalósítási módszertanát, az Adaptive Execution-t alkalmazza. Az Adaptive Execution a virtuális műszaki tervezést és a digitalizálást használja fel arra, hogy minden igényt kielégítő, szabványosított és agilis projektmenedzsment-élményt nyújtson valamennyi érintett és érdekelt félnek. Ennek a módszertannak a segítségével az ABB akár 30%-kal is csökkentheti a szállítási időt, 40%-kal a működés megkezdéséhez szükséges időt, és akár 40%-kal az automatizáláshoz kapcsolódó teljes tőkeköltséget.

 

______________

* Olefins Market – Industry Size, Share & Analysis, 2020-2028, Reports and Data.

Kulcsszavak: ABB

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Angliában is zöldülnek az ingatlanok

A tervek szerint 2022. év végén adják át az Egyesült Királyság első, a UK Green Building Council (UKGBC) nettó zéró károsanyagkibocsátási keretrendszere alapján tervezett kereskedelmi ingatlanát, a The Forge-ot. A mintegy 13 ezer négyzetméteres klímabarát épületegyüttesben az elérhető legmodernebb intelligens épületmenedzsment és energiagazdálkodási megoldásokat alkalmazzák majd az üzemeltetéskor, de már az építés során sikerült 25 százalékkal csökkenteni a CO2 kibocsátást egy hasonló volumenű beruházáshoz képest.

2022. október 4. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38