Kihirdették az idei Vodafone Digitális Díj nyerteseit

forrás: Prím Online, 2022. június 24. 09:44

Kéz-ortézis, nyelvtanulást segítő szoftver és idősek számára készített videóhívó gomb is található az idei díjazottak között. A Vodafone Magyarország Alapítvány által kiírt, 15 millió forint összdíjazású pályázatra olyan projektekkel lehetett nevezni, melyek a digitalizáció segítségével kínálnak megoldást napjaink legégetőbb kihívásaira. Ebben az évben összesen 118 pályázat érkezett három kategóriában (Digitális Társadalom, Digitális Esélyegyenlőség, Környezetvédelem és Fenntarthatóság), továbbá egy Inkubációs Különdíjat is kiosztottak. 

„Mi a Vodafone-nál hiszünk abban, hogy a technológia és a digitalizáció segítségével tehetünk egy élhetőbb holnap megteremtéséért. A Vodafone Digitális Díjnak köszönhetően minden évben lehetőségünk nyílik olyan projektek támogatására, melyekről azt gondoljuk, hogy az emberiség javát szolgálhatják. Az idei pályázatok száma és minősége nemcsak abban erősített meg, amit már évek óta biztosan tudok, hogy Magyarország tele van nagyszerű innovátorokkal, hanem abban is, hogy összefogva, egymást támogatva igenis megtalálhatjuk a válaszokat napjaink legégetőbb kérdéseire” – mondta el Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója.

 

A Vodafone Digitális Díjat 2018-ben hirdette ki először a Vodafone Magyarország Alapítvány azzal a céllal, hogy elismerjék azokat az innovátorokat, akik praktikus segítséget adnak a mindennapi élet kihívásaihoz a digitalizáció támogatásával és egyben a társadalmi jót szolgálják. 2022-ben összesen 118 pályázat érkezett, 40%-uk magánszemélyektől, 60%-uk pedig szervezetektől. A pályázatok megoszlását tekintve, idén a Digitális Társadalom kategóriát lehet kiemelni, a pályázatok 57%-át, azaz 67 munkát neveztek ide. A díjazott projektek sorában megtalálhatóak a különböző társadalmi csoportok közötti kapcsolatot erősítő innovációk, egészségügyi alkalmazások, a mezőgazdaságot és az idősgondozást digitalizáló megoldások, sőt elektromos gépjármű flottamenedzsmentet támogató szoftvert is díjazott a Vodafone Alapítvány.

 

 

„A Vodafone Digitális Díj példaértékű és szinte egyedülálló hazai kezdeményezés, amely kiváló lehetőséget teremt arra, hogy technológiai fejlesztésekkel tegyünk a jövőnkért. A kormány a vállalati partnerekkel együttműködve azon dolgozik, hogy egyetlen magyar ötlet se maradjon az asztalfiókban, amelyből piacképes termék vagy az életminőséget emelő szolgáltatás válhat. A pályázat idei fordulója megerősített minket abban a meggyőződésünkben, hogy Magyarország szinte kimeríthetetlen készletekkel rendelkezik tudásalapú fejlesztési tervekből. Mindent megteszünk azért, hogy e bőségesen rendelkezésre álló erőforrás a gyakorlatban hasznosuljon a gyermekeink, unokáink érdekében” – nyilatkozta Solymár Károly Balázs, a Technológiai és Ipari Minisztérium Helyettes Államtitkára.

 

Az idei pályázat három kategóriája – Digitális Társadalom, Digitális Esélyegyenlőség, Környezetvédelem és Fenntarthatóság – a társadalmunkat és környezetünket érintő legfontosabb problémákra és kihívásokra reflektál. Az innovációs versenyen bárki részt vehetett, aki a fenti témakörök legégetőbb kihívásainak valamelyikére kínál megoldást, egy már működő, de fejlesztendő projekttel vagy egy éppen bevezetés előtt álló digitális megoldással. 

 

 

A Digitális Társadalom kategória nyertesei 

Ebben a kategóriában olyan innovatív digitális megoldásokkal lehetett nevezni, melyek valamely társadalmi csoport javát szolgálják. A digitális társadalom kategória lehetséges témái illeszkednek az ENSZ által kitűzött fenntarthatósági célokhoz, melyek többek között a mentális és fizikai egészség megteremtése, szegénység és hajléktalanság felszámolása, minőségi oktatás, élelmiszer pazarlás megszüntetése, közösségteremtés és a megosztás alapú gazdaság megvalósítása.

 

1. helyezett: Ceph Assistant – Fogászati teleröntgen-elemző szoftver

A Ceph Assistant egy digitális teleröntgen-elemző szoftver, fogászati rendellenességek felismerésére. A rendszer mesterséges intelligencia segítségével felismeri és jelöli a röntgenképeken található kóros elváltozásokat, ezzel felhívva az orvos figyelmét azokra a területekre, melyekkel javasolt foglalkozni. A rendszer egy interaktív felületen azt is lehetővé teszi, hogy az elemző orvos felülbírálja, azaz átírja ezeket a jelzéseket, és a mesterséges intelligenciának köszönhetően a rendszer ezeknek a javításoknak a megjegyzésével képes fejleszteni önmagát. 

 

2. helyezett: Járókelő Közhasznú Egyesület

A Járókelő.hu egy közterületi hibabejelentő weboldal, amely segít a városlakóknak abban, hogy bejelenthessék a kátyúkat, leszakadt szemeteseket, lekopott zebrákat, összetört megállókat, az elhagyott autókat és sok más problémát, amelyet közterületen tapasztalnak. A projekt további fejlesztésével a rendszer lehetővé teszi a bejelentések szűrését terület, illetékes, problémakör, bejelentő vagy egyéb standardizálható kritériumok alapján. 

 

3. helyezett: Digital Language Solutions Kft. – Talk@Ease nyelvtanulást segítő applikáció

A Talk@Ease mobilalkalmazás egy különleges talkbot, amit anyanyelvi angoltanárok és szinkronszínészek segítségével fejlesztettek ki az angol beszédkészség javítására. A beszédfelismerés és a saját fejlesztésű hangvezérlésű rendszer kombinációja segíti a felhasználókat abban, hogy a valódihoz nagyon hasonló szituációk során fejlesszék angol beszédkészségüket és ezzel egyidejűleg szerezzenek értékes társalgási rutint, melyhez rengeteg szakmai segítséget kapnak az alkalmazástól.

 

3. helyezett: Briefly – Referral Program

A Briefly egy olyan platformot hozott létre vállalkozások számára, ahol megtalálhatják az aktuális igényeiknek legjobban megfelelő szabadúszókat, és zökkenőmentesen dolgozhatnak velük anélkül, hogy a kapcsolat adminisztratív aspektusai miatt kellene aggódniuk. A pályázattal partnerhálózatuk bővítését és a platform továbbfejlesztését, valamint annak népszerűsítését kívánják megvalósítani.

 

A Digitális Esélyegyenlőség kategória nyertesei

A Digitális Esélyegyenlőség kategóriában olyan digitálisan innovatív megoldások nevezését várta az Alapítvány, amelyek a hátrányos helyzetű csoportok felzárkózását segítik, így életük a pályázatban bemutatott megoldások segítségével korszerűbbé, egyszerűbbé válhat. 

 

1. helyezett: Kontekt – Videóhívást segítő fizikai gomb idős emberek számára

A Kontekt az okoseszközök használatától ódzkodó időseknek szánt, TV képernyőhöz csatlakoztatható készülék, mely elősegíti a videóhívás létrehozását szeretteikkel, egy fizikai gomb lenyomásával. Ez az eszköz az idős emberek magányát kívánja enyhíteni, a videóhívások segítségével pedig visszacsatolni őket a család vérkeringésébe.

 

2. helyezett: Boldog Gizella Alapítvány – Ápolási-gondozási feladatok támogatására szolgáló digitális megoldások

Az ápolási-gondozási feladatok támogatására szolgáló digitális eszközök fejlesztését tűzte ki célul a Boldog Gizella Alapítvány. Egy olyan felhő-alapú, mobil eszközre is optimalizált applikációt terveztek, amely folyamatos képet nyújt az idősotthonok lakóinak állapotáról, nyomon követhetővé teszi a feladatok ellátását és az ápoló személyzet leterheltségét. Nem utolsó sorban pedig segíti az idősotthonok jogszabályok által előírt dokumentálási kötelezettségének teljesítését. 

 

A Környezetvédelem és Fenntarthatóság kategória nyertesei

A Környezetvédelem és Fenntarthatóság kategóriában olyan digitálisan innovatív, zöld megoldásokkal lehetett pályázni, melyek hozzájárulnak egy rezíliens, klímasemleges ökoszisztémához. Lehetséges témakörök többek között a levegő és környezetszennyezés felszámolása, a megújuló energia, a vízi élővilág és az illegális szemétlerakás megszüntetése.  

 

1. helyezett: Volteum Kft. – Elektromos járművek élő üzemeltetésének támogatása

A Volteum Kft. elektromos flottamenedzsment szolgáltatást biztosít ügyfelei részére. Saját fejlesztésű web alkalmazásával megkönnyíti vállalati partnereiknek, hogy nagyobb hatékonysággal üzemeltessék elektromosautó-flottáikat. A Volteum, algoritmusai segítségével, kiszámítja az elektromos járművek napi használatának energiaigényét, megtervezi a járművek számára a legjobb útvonalat, és optimalizálja a töltési ciklusokat. A szoftver csökkenti a járművek lemerülésének valószínűségét, tervezhetővé teszi a töltések költségét, szükséges idejét.

 

2. helyezett: SolSTICE – 3D modell alapú épületenergetikai rendszeroptimalizáció heurisztikus algoritmusa

A SolSTICE egy olyan alkalmazást fejlesztett, amely az épületenergetikai rendszertervezést segíti, a napelemes és akkumulátoros megoldásokra fókuszáltan. A szoftver egy épület GPS koordinátái, 3D modellje és fogyasztási profilja alapján képes meghatározni az optimális napelem rendszer méretét, komponenseinek típusát és elhelyezkedését. A fejlesztett könyvtár lakóépületekre, ipari épületekre, napelem parkok hatékony tervezésére is alkalmazható lehet.

 

3. helyezett: dFarm – mezőgazdasági szakembereket támogató megoldás

A mezőgazdaság egyik legégetőbb kérdése az időjárás és az öntözés megtervezése. A dFarm megoldása műholdas adatgyűjtéssel szoftver segítségével elemzi a környezeti hatásokat, informálja a gazdálkodókat, így segítve őket döntéseik meghozatalában és a szükséges mezőgazdasági műveletek megtervezésében.

 

Az Inkubációs Különdíj nyertese

A társadalmi és szakmai zsűri egyhangúan szavazta meg az Inkubációs Különdíj nyertesét, a HandExo-t. A HandExo egy személyre szabható kéz-ortézis. Az eszköz akár távolról is működtethető egy applikáció segítségével, így segítve a stroke-on vagy egyéb, a kezet és az idegrendszert ért sérülésen átesett betegek mindennapi mozgását, akik így akár már önállóan, aktívan mozgathatják ujjaikat a fejlesztőgyakorlatok közben. A 3D nyomtatással készített, személyre szabható kéz-ortézis, újra definiálhatja a kézrehabilitáció jövőjét. A különdíj nyertesét a Vodafone munkatársaiból álló szakmai mentorcsapat fogja támogatni és fél éven keresztül segíteni a projekt megvalósításában és továbbfejlesztésében.

 

„Zsűritagként rendkívül izgatottan vártam a kiválasztási folyamatot, mivel már a shortlistre került projektek is ígéretesnek bizonyultak. Nagy öröm volt számomra látni, hogy egyre többeket foglalkoztat az egészségügy digitalizációja, továbbá olyan megoldásokat is láthattunk, melyek az agrárium digitális fejlesztését, annak megújítását tűzték ki célul” – mondta el Dr. Orbán Anita, a Vodafone Magyarország Vállalati Kapcsolatokért Felelős Vezérigazgató-helyettese, a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának tagja a 2022-es Vodafone Digitális Díj kapcsán.

 

A zsűri tagjai: 

Dr. Solymár Károly Balázs, a Technológiai és Ipari Minisztérium Helyettes Államtitkára

Dr. Charaf Hassan, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Dékánja; a Vodafone Magyarország Alapítvány Kuratóriumi Elnöke

Dr. Orbán Anita, a Vodafone Magyarország Vállalati Kapcsolatokért Felelős Vezérigazgató-helyettese, az Igazgatóság és a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának tagja

Bereczki Anna, a 2021-es Vodafone Digitális Díj nyertes, a SMAPP LAB Kft. társalapítója és kutatásvezetője

L. Ritók Nóra, Igazgyöngy Alapítvány alapítója, szakmai vezetője

Dr. Pete Gábor, a Vodafone Magyarország Zrt. IoT megoldásaiért felelős vezetője

Zsiborás Gergő, a Forbes Magyarország vezető szerkesztője

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újra keresik az év webshopjait

A szervezők bejelentették, hogy 2022. október 26-án rendezik meg Magyarország egyik legnagyobb e-kereskedelmi eseményét, Az Év Webshopja Konferencia és Verseny rendezvényt. A tíz fős szakmai zsűri és a szervezők már várják azoknak a webáruházaknak a jelentkezését, akik szeretnék ingyenesen megmérettetni magukat a magyar internetes kereskedelmi szakma előtt. A 2017 óta évente megrendezésre kerülő verseny különlegessége, hogy nem a népszerűségről, csupán a szakmaiságról szól. Így tehát a legkisebbektől egészen az óriásvállalatokig bárki beadhatja a pályázatát.

2022. július 8. 18:20

Kihirdették az idei Vodafone Digitális Díj nyerteseit

Kéz-ortézis, nyelvtanulást segítő szoftver és idősek számára készített videóhívó gomb is található az idei díjazottak között. A Vodafone Magyarország Alapítvány által kiírt, 15 millió forint összdíjazású pályázatra olyan projektekkel lehetett nevezni, melyek a digitalizáció segítségével kínálnak megoldást napjaink legégetőbb kihívásaira. Ebben az évben összesen 118 pályázat érkezett három kategóriában (Digitális Társadalom, Digitális Esélyegyenlőség, Környezetvédelem és Fenntarthatóság), továbbá egy Inkubációs Különdíjat is kiosztottak. 

2022. június 24. 09:44

A napelemes rendszer kiépítése a bolygónkat és a pénztárcánkat is kíméli

Régóta tudjuk, mekkora problémát okoz a klímaváltozás, amit az emberiség felelőtlen és következetlen életvitelével egyre szélsőségesebb és drasztikusabb irányba sodor. Világszerte számos kezdeményezés született a tendencia lassítására, visszafordítására, főként az országok, illetve a nagyvállalatok szintjén, de a jelek azt mutatják, ez még mindig kevés. Sokkal szélesebb körű összefogás kell az emberek, a lakosság körében is, azonban ennek megvalósításához egyrészt további motiválásra, másrészt anyagi támogatásra van szükség. 

2022. június 19. 11:50

Átadták az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait

A 31. alkalommal meghirdetett, 2021-22. évi Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, a díjakkal járó több mint 2,5 forint ösztöndíjat osztott ki a június 13-ai eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség, továbbá 8 kiemelkedő innovatív középiskolai tanár 500-800 E Ft-os, 8 legeredményesebb innovatív középiskola 800-1000 E Ft-os díjban részesült. A díjazottakról és a további 27, dicséretben részesített pályázatról szóló kiadvány a következő linken nyitható meg.

2022. június 13. 17:27

Zseniális ifjú innovátorok

Nyolcvankettő fiatal versenyző dolgozta ki kiemelkedő természet-tudományos, ill. műszaki projektjét a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre. A zsűri kiválasztotta a legjobb projekteket, a hivatalos eredményhirdetésre és a díjak átadására június 13-án a Magyar Tudományos Akadémián kerül sor.

2022. május 31. 12:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24