Az ABB Ability digitális megoldásai segítenek a CERN-nek

forrás: Prím Online, 2022. július 18. 15:39

A CERN, amely a világ egyik vezető részecskefizikai kutatóintézete, és az ABB partnerséget kötött annak feltárására, hogyan lehetne javítani a Genf közelében található telephelyen a laboratóriumi kísérletekhez használt hűtési és szellőztetési rendszerek energiahatékonyságát. A partnerség mintául szolgál más energiaigényes kutatóintézetek számára is, akik csökkenteni szeretnék környezeti lábnyomukat és javítani a megbízhatóságot.

A nem kereskedelmi célú projekt azt hivatott bemutatni, hogy az ABB Ability Digital Powertrain segítségével kielemzett adatok és az ABB szerviz területén meglévő szaktudásának alkalmazásával, miként lehet jobb döntéseket hozni a nagyméretű kutatási létesítmények energiamegtakarítása és megbízhatóságuk növelése céljából. Jelenleg a szivattyúk, a ventilátorok, a kompresszorok és a hűtőtornyok hajtását és üzemeltetetését biztosító motorok 20%-os részarányt képviselnek a CERN teljes energiafogyasztásból, nagyságuk megközelítőleg 260 GWh (gigawattóra).    

 

 

„Az innovációs partnerségi együttműködéseink segítenek abban, hogy a CERN-ben végzett, a tudomány és a mérnöki gyakorlat határait kitoló munkánkkal pozitív társadalmi hatást tudjunk elérni,” – nyilatkozta Han Dols, a CERN Üzletfejlesztési és Vállalkozási (Business Development & Entrepreneurship) részlegének vezetője. „Az ABB-vel kötött partneri együttműködés keretében olyan kielemzett adatokat kapunk, amelyek segítségével csökkenteni tudjuk a saját áramfogyasztásunk környezeti lábnyomát, miközben folyamatosan feszegethetjük egy ilyen nagyméretű létesítmény energetikai határait. Reméljük, hogy példánkkal más, nagy tudományos létesítményeket és az ipart is hasonló lépések megtételére ösztönözhetünk, ezért az ABB-vel kötött megállapodásunk szerint a két fél nyilvánosságra hozza a projekt tanulságait és eredményeit.” 

 

Mari E. Haapala, az ABB Hajtások üzletágának Digital Lead szakembere így nyilatkozott: „A CERN-nel kötött partnerségünk jól szemlélteti, mit lehet elérni a digitális energetikai felmérésekből és állapotfigyelési szolgáltatásokból származó kielemzett adatokkal, amelyek lehetővé teszik az intelligensebb döntéshozatalt egy nagyszabású tudományos létesítmény elektromos forgóberendezéseivel kapcsolatban. A CERN partnereként segíteni kívánjuk a kutatóintézetet a jövőbeni energiahatékonyság elérését célzó digitális úton.”    

 

Az ABB több száz ipari villanymotor digitális teljesítményadatait gyűjti össze, hogy segítsen a CERN-nek növelni a kritikus hűtőrendszereinek energiahatékonyságát

 

A partnerség lehetővé teszi több száz ipari villanymotor és alkalmazás digitális teljesítményadatainak összegyűjtését. Az ABB szakértői által végzett elemzés pontosan meghatározza, hogy hol és mennyi energiát lehet megtakarítani az áramvételezési menetrendek és a terhelések módosításával, vagy olyan korszerűsítésekkel, amelyek keretében nagy hatékonyságú motorokat és változtatható fordulatszámú villamos hajtásrendszereket (VSD-ket) telepítenek. Ez a megközelítés akár 15 százalékos vagy nagyobb energiamegtakarítást eredményezhet. 

 

Az adatokat a hűtési és szellőztetőrendszer megbízhatóságának fenntartása érdekében állapotfigyelésre is fel kívánják használni. A monitoring rendszer például érzékeli a rezgéseket is, amelyek jellemzően akkor jelentkeznek, amikor az alkatrészek az élettartamuk végéhez közelednek. Ez lehetővé teszi a CERN mérnökei számára a karbantartás proaktív tervezését és a hűtőrendszerek rendelkezésre állásának védelmét, ahol egy 30 perces nem tervezett kiesés akár 48 órára is leállíthatja a kísérleteket. A reaktív karbantartásról a prediktív karbantartásra való áttérés a karbantartási költségeket is csökkenteni fogja. 

 

A csapat létrehozza a rendszer virtuális mását is. Ez lehetővé teszi a CERN számára, hogy előzetes diagnosztikát végezzen és offline tesztelje a forgatókönyveket, miközben fejlesztéseket tervez az új kísérletek és az infrastruktúra hűtésére. A projekt végeredménye egy olyan program lesz, mely lehetővé teszi a CERN számára, hogy a jövőben energiamegtakarítást érjen el és csökkentse tevékenysége környezetre gyakorolt hatását. 

Kulcsszavak: ABB ABB Ability CERN

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Konnektivitás újratöltve: a Xiaomi bemutatta az új „Human x Car x Home” koncepcióját

A Xiaomi az MWC Barcelona 2024 rendezvényen bemutatta az új „Human x Car x Home” stratégia jegyében kifejlesztett okos ökoszisztémáját, amely új fénybe helyezi a technológiai integráció fogalmát.  A Xiaomi SU7 elektromos autó ennek az új megközelítésnek a megtestesítője, amely a bejelentéssel együtt debütált nemzetközileg, ízelítőt adva abból, hogy milyennek képzeli el az okos eszközökkel bőven ellátott jövőt a Xiaomi – egy olyan új világot, amelyben a felhasználói igényeket egy közös okos ökoszisztéma fogja kiszolgálni.

2024. február 26. 18:59

Különleges motort fejlesztett az ABB

Az ABB egy újabb világelsőséget ért el az IE5-ös hatékonyságú szinkron reluktanciamotorok (SynRM) fejlesztésében egy olyan új változat piaci bevezetésével, amely egyesíti az ultraprémium energiahatékonyságot a rendkívül jó tényleges teljesítményt nyújtó folyadékhűtés előnyeivel. Az új kialakítás kompakt helyigény mellett új mércét állít fel a nagy kimenti teljesítmény és a megbízhatóság tekintetében. 

2024. február 26. 17:30

A GreenGo hatalmas rakterű autókkal erősíti flottáját

A GreenGo egyre azon dolgozik, hogy környezetbarát és praktikus közlekedési megoldásokat kínáljon ügyfeleinek. A flottához újonnan csatlakozó, Cargo L névre hallgató Opel Vivaro-e típusú tehergépjárművek egyedülállóak a magyar carsharing-piacon, hiszen 100 %-ban elektromosak, méretüket tekintve az eddigi legnagyobbak, így ideálisak a legkülönlegesebb kihívások esetére is.

2024. február 26. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07