7 hasznos tanács, amit a szülő megtaníthat a gyermeknek az online világról

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 31. 19:02

Szeptemberben az iskolába való visszatérés egyszerre izgalmas és nyugtalanító érzés, de nemcsak a gyermekek számára, hanem a szülőknek is. Az elsősöknek a szülők még megfogják a kezüket, gondosan elmagyarázzák, hogyan működnek a dolgok a világban. Legalább ennyire fontos, hogy a gyermekek az online térben is biztonságosan, tudatosan mozogjanak. Ehhez szedett össze hasznos tanácsokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).  

 

1. Ismerje meg az internet használatát!

Az okoseszközöket egyre hamarabb veszik kezükbe és használják a gyermekek. Szülőként mindenképp érdemes beszélni velük az online világ működéséről, ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk tudatosan és biztonságosan használja az internetre kapcsolódó eszközeit.

 

2. Egészséges online tartalmat fogyasszon!

Ha szülőként fontos az, hogy egészséges ételeket fogyasszon a gyermek, akkor arra is ügyelni kell, hogy a neten fogyasztott tartalom is egészséges legyen. A serdülő identitásalakulásának része, hogy megfigyeli, monitorozza a világot. Utánoz és mintákat követ, még ha ezzel nincs is teljesen tisztában. Éppen ezért fontos az online közeg, amelyben mozog, hiszen nagy valószínűséggel onnan is lesznek példaképei, de korántsem mindegy, hogy kik.

 

3. Kerüljön mindent, ami káros!

El kell neki magyarázni, hogy mi lehet neki káros az online térben, vannak olyan tartalmak, amelyek gyerekeknek valók, és vannak olyanok, amelyek nem. Hogyan vigyázzon az adataira, a jelszavaira, a profiljaira és legyen óvatos a letöltésekkel is.

 

 

4. Ne az online térben tájékozódjon a szexualitásról!

Érdemes a szülőknek a gyermek digitális eszközeire olyan szűrűprogramokat telepíteni, amely megakadályozza, hogy túl korán találkozzon a gyermek a szexualitással. A fényképek egymással való megosztása elsőre ártatlannak tűnhet, de előfordulhat, hogy a képek nem megfelelő kezekbe kerülnek. Miután megosztottak egy képet, mások lemásolhatják, menthetik és közzétehetik a közösségi médiában vagy máshol. A képeket rendkívül nehéz eltávolítani, és a következmények a fiatalt egészen a felnőtt koráig elkísérhetik. Az NMHH Internet Hotline-jához is bárki bejelentést tehet, akár anonim módon, és segítséget kaphat a jogsértő tartalmak eltávolítása érdekében.

 

5. Ismerje meg a netikettet!

A kulturált viselkedés a mindennapi életben és az online térben is fontos. Utóbbira a netikett szabályai az érvényesek. Ma a szó az angol „netiquette” (network etiquette) magyarosított formája, és magába foglalja az online kommunikáció általános illemszabályait. Leggyakrabban az e-mail, a chat és a különféle fórumok kapcsán kerül szóba. Mivel ezek az alkalmazások, illetve maga az internet is gyorsan változik, ezért a netikett is folyamatosan alakul, nincsenek kőbe vésett szabályok. Örök szabály ugyanakkor, hogy ne írjunk csupa nagybetűvel, mert az kiabálásnak számít; mindig a lényegre törekedjünk; ne legyen az üzenetben trágárság; használjunk szóközöket és írásjeleket is.

 

6. Idegentől nincs édesség! 

„Idegentől ne fogadj el édességet!” – a mondat, amit sokszor mondogatunk a gyermekeknek, hogy megértsék, miért is veszélyes ez. Ahogy az utcán, úgy az online térben is meg kell védeni a gyermekeket a rosszindulatú idegenektől. A virtuális világ remek lehetőséget kínál új kapcsolatokra, de a gyermekek különösen ki vannak téve az online ismerkedés árnyoldalának: a rosszindulatú csábításnak, behálózásnak, angol kifejezéssel groomingnak. A behálózó személy jellemző célja ezekben az esetekben, hogy érzelmi köteléket kiépítve visszaéljen a gyermekek bizalmával, rávegye őket bizonyos dolgokra, elbizonytalanítsa őket. A cél sokszor szexuális kapcsolat, gyermekprostitúció, gyermekpornográf tartalmak készítése vagy más jellegű kihasználás. Fontos felhívni a gyermek figyelmét arra, hogy akit nem ismer, azt ne jelölje vissza!

 

7. Tudatos gyerekből tudatos felnőtt válik

Fontos, hogy a szülők segítsék gyermekeik eligazodását az online térben, beszélgessenek arról, hogy érdemes használni a különböző platformokat, mire szükséges figyelni az internethasználat során. 

Azok a gyermekek ugyanis jóval nagyobb biztonságban vannak, akik érzik a szülők támogatását, és nem kell egyedül bolyonganiuk az online világ nehézségei között. Egy brit felmérés szerint azonban csupán a szülők 30%-a ilyen. 

Bővebb információt és segédanyagokat a témakörben az NMHH tematikus oldalán, a Gyerek a neten lehet megtalálni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jelentős forgalomnövekedés a Candy Hoover Hungary-nél

Lényegében azonnal láthatóvá vált a rezsiáremelkedés bejelentése a nagy háztartási gépek forgalmán. Akadt olyan termékkör, amely esetében az „A” energiaosztályú, azaz legenergiatakarékosabb eszközök iránti kereslet rögötön duplájára ugrott – derül ki a Candy Hoover Hungary Kft. 2022-es évet összefoglaló előzetes számaiból. Még nincsenek meg a végleges adatok, ám az bizonyos, hogy a vállalat tavaly százalékban kifejezve kétszámjegyű árbevétel-növekedést ért el.  

2023. január 30. 14:59

2023-ban tovább zöldíti gépjárműflottáját a vállalat

A fenntarthatóság és környezettudatosság jegyében idén újabb 122 belsőégésű motorral ellátott autóját cseréli le plug-in hibrid és 100%-ban elektromos gépjárművekre a Vodafone Magyarország. A vállalat 2021 szeptemberében kezdte meg a közel 400 autóból álló járműparkjának cseréjét, ezáltal is közelebb kerülve azon vállalásához, hogy 2025-re teljes gépjárműflottája elektromos autóból álljon. A most bejelentett intézkedéssel a Vodafone gépjárműinek közel 80%-a lesz zöld rendszámos és környezetbarát.

2023. január 30. 13:40

Keresztféléves felvételi 2023: vonzóak a fiatalok körében a Széchenyi-egyetem minőségi képzései

Az Oktatási Hivatal közzétette a keresztféléves felvételi eljárás ponthatárait, melyek értelmében több mint kétszáz hallgató kezdheti meg tanulmányait februártól a győri Széchenyi István Egyetemen. A technológiai képzési területeken az intézmény vonzereje továbbra is kiemelkedő. Az elsőéveseket a minőségi oktatás mellett európai színvonalú hallgatói szolgáltatások és modern infrastruktúra várja.

2023. január 30. 12:15

Kiszivárogtak az orosz Yandex keresőmotor forráskódjai

Egy korábbi alkalmazott kiszivárogtatta a világ 4. legnagyobb keresőmotorjának forráskódjait, köztük annak 1922 rangsorolási tényezőjét. Feltételezések szerint politikai indokok vezethették a kiszivárogtatót.

2023. január 30. 11:27

Történetének legnagyobb árbevételét érte el az LG Electronics 2022-ben

Az LG Electronics (LG) 2022-ben az egy évvel korábbit 12,9 százalékkal meghaladó, 83,5 ezer milliárd von konszolidált árbevétel mellett 3,6 ezer milliárd von üzemi nyereséget ért el. 

2023. január 30. 10:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46