Határozottabb fellépést sürget a Schneider Electric a válságok kezelésére

forrás: Prím Online, 2022. október 14. 10:07

Akár kétharmadával is csökkenthető lenne 2030-ig az épületek szén-dioxid-kibocsátása a már meglévő technológiák alkalmazásával is – derül ki a Schneider Electric Research Institute új tanulmányából. A Schneider Electric az Innovation Summit World Tour rendezvény keretében számos olyan újdonságot is bemutat, amelyek támogatják az energiahatékonyság növelését és a fenntartható működést.

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat tegnap indította el 2022-es Innovation Summit World Tour rendezvénysorozatot, és egyúttal felhívást intézett a kormányok, a vállalkozások és a fogyasztók előtt álló hármas válság – energia, gazdaság és éghajlat – kezelésére. A cég a problémák felvetése mellett azt is bemutatta, hogy milyen megoldásokkal és megközelítéssel lehet úrrá lenni rajtuk.  

 

"A globális válság idején teljesen tisztában kell lennünk az utunkkal és a célunkkal. A jelenlegi energiaválság csak a jéghegy csúcsa. Mivel az energiaigény világszerte várhatóan háromszorosára nő a következő 30 évben, létfontosságú, hogy a villamosítás, a digitalizáció és a fenntarthatóság felgyorsítása érdekében már most bevessük a rendelkezésre álló összes technológiát" – hangsúlyozta Jean-Pascal Tricoire, a Schneider Electric elnök-vezérigazgatója az Innovation Summit World Tour-t megnyitó előadásában. 

 

A társaság már régóta szorgalmazza az összehangolt fellépést az energiapazarlás csökkentése, a megújuló energiaforrásokba való beruházás, az energetikai ökoszisztémák villamosítása és digitalizálása érdekében, valamint annak biztosítására, hogy mindez a gazdasági és emberi jólétet szem előtt tartva történjen. Becslések szerint globális szinten az épületek felelősek a CO2-kibocsátás mintegy 30 százalékáért, vagyis ha sikerülne az épített környezet esetében előrelépni a fenntarthatóság irányába, az komoly lépést jelentene a bolygónk védelme szempontjából is. 

 

 

A Schneider Electric Research Institute közelmúltban bemutatott tanulmánya szerint a már most rendelkezésre álló technológiák széleskörű alkalmazásával és a bennük rejlő lehetőségek kihasználásával 2030-ra kétharmadával lehetne csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, miközben az épületeket használók is hatalmas – akár 70 százalékos – megtakarítást érhetnének el az energiaköltségek terén. Az elemzés szerint az üzleti célú ingatlanok esetében 2030-ra a szén-dioxid-kibocsátás 60-70 százalékát lehetne megszüntetni, éves szinten pedig 15-50 százalékkal lehetne visszafogni az energiaköltéseket, ráadásul az energiahatékonyságot javító beruházások igen gyorsan, 10 éven belül megtérülnének ebben a szegmensben. A meglévő lakóingatlanok esetében még nagyobb, 60-90 százalékos CO2-kibocsátás csökkentést lehetne elérni a meglévő technológiákkal és felére lehetne csökkenteni az energiaköltségeket. Ugyanakkor ebben a szegmensben hosszabb megtérüléssel lehet csak számolni, ami a tanulmány szerint indokolja, hogy még több és aktívabb állami ösztönző program induljon.

 

A Schneider Electric az Innovation Summit World Tour keretében számos újítást mutat be, amelyek nem csak az épületek esetében, de egyéb területeken is támogatják a hatékonyság növelését, a fenntartható működést. Az EcoStruxure Energy Hub például az épületüzemeltetőknek nyújt segítséget abban, hogy valós időben tudják nyomon követni az adott létesítmény energiafelhasználását és kibocsátását. A megoldás azon túl, hogy könnyen átláthatóvá teszi az energiafelhasználást, a költségeket és a teljesítményt, még energiatakarékossági javaslatokat is tesz. A megújuló energiaprojekteken dolgozó szervezeteknek nyújt támogatást az EcoStruxure for Renewables nevű megoldás, amely a digitális ikreket a létesítmények tervezési és megvalósítási szakasza mellett az üzemeltetés és karbantartás során is elérhetővé teszi. 

 

Több újdonságot mutatott be a Schneider Electric ipari automatizálási részlege is, az EcoStruxure Automation Expert, a világ első szoftverközpontú ipari automatizálási rendszerének legújabb kiadása például még mélyebb integrációt valósít meg az AVEVA System Platformmal, támogatva ezáltal a felhasználók számára a grafikus tervezést az Operations Management Interface segítségével. A Schneider Electric új, Lexium nevű cobotja egy olyan fejlett robotrendszer része, amely segíti a munkásokat a nehéz, ismétlődő és összetett feladatok elvégzésében. A robot képes akár 18 kg-os tárgyakat is felemelni, és a gyártósorokon az emberek mellett dolgozni, a felhasználók pedig egy Android alkalmazáson keresztül intuitív módon programozhatják és működtethetik.

Kulcsszavak: Schneider Electric

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezek a számítógépek hozták el a digitális kultúrát az iskolákba

Új időszaki kiállítást mutat be az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány – alapítója, a Neumann Társaság szakmai anyagaira építve – az iskolagépek történetéről. School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban a címe a tárlatnak, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával március 8-tól május 1-ig Túrkevén, a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermében, majd május második felétől Budapesten, a Neumann Társaság Báthori utcai székházában lesz látható.

2024. február 21. 20:26

Az ELTE-n tanácskoznak az ERASMUS MASUDEM konzorcium vezetői

Hat ország tizenegy partnerintézményének részvételével 2024. február 21. és 23. között az ELTE Informatikai Karán tartja soron következő ülését a fenntartható fejlődést Ázsiában akadémiai fejlesztésekkel támogató Master Studies in Sustainable Development and Management projekt.

2024. február 21. 19:23

Ezt tudja most egy tévé, amit egy tipikus magyar vásárló választ

2024-ben több fontos sporteseményt követnek majd az emberek Magyarországról is: minden ilyen időszak jelentős lökést ad a televízió eladásoknak az eMAG-nál, az év elején pedig egy sor újdonsággal rukkolnak elő a gyártók. Azért, hogy segítse a megfelelő új készülék kiválasztását, a kereskedő összegyűjtötte, hogy mely tévés technológiákat érdemes már keresni az olcsóbb, tömegpiaci modellekben keresni, és melyek számítanak a prémium modellek kiváltságának.

2024. február 21. 17:51

Retro időmérővel ünneplik a Casio karóra részlegének 50 éves fennállását

A CASIO újra kiadta legendássá vált Casiotron QW02 karórát, amely a világ első automatikus naptárfunkcióval ellátott időmérő szerkezete volt. Az újdonság a TRN-50-es típusszámot viseli, utalva arra, hogy a Casio karóra részlege idén ünnepli 50 éves fennállását. A modell limitált, négyezer darabos példányszámban került forgalomba.

2024. február 21. 14:40

Az AOC bemutatja az elegáns otthoni és irodai monitorok új korszakát

A kijelzőspecialista AOC izgatottan jelenti be legújabb B3 sorozatának bevezetését, amely a modern otthoni és irodai környezetekhez tervezett belépőszintű B2C monitorok újragondolt változata. Az új B3 termékcsalád két 23,8 hüvelykes (60 cm) (AOC 24B3CF2 és 24B3CA2) és két 27 hüvelykes (68 cm) (AOC 27B3CF2 és 27B3CA2) modellel indul, amelyek IPS panellel és Full HD felbontással rendelkeznek. A 100 Hz képfrissítési sebességgel, USB-C csatlakoztathatósággal és 65 W tápellátással ez a négy monitor frissített dizájnnal és továbbfejlesztett teljesítménnyel egyesíti magában a modern otthonok és vállalkozások változó igényeit.

2024. február 21. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07