Programozók segítik a jótékonysági szervezetek munkáját

forrás: Prím Online, 2022. november 7. 17:43

A Codecool Programozóiskola csapata megnyerte a Morgan Stanley által szervezett “Kódolj egy jó ügyért” hackathont, ahol kifejezetten jótékonysági szervezetek által felvetett problémára kellett megoldást találni az informatika eszközeivel. Egyre gyakoribbak az olyan kezdeményezések, mikor a pozitív társadalmi hatás érdekében kínálják programozói kapacitásukat cégek vagy magánszemélyek. 

Ismét megrendezték Budapesten a Morgan Stanley jóvoltából a Code to Give hackathont, ahol idén aranyérmet szerzett a codecoolos diákokból álló 3 fős csapat. Nem ez az első dobogós eredmény, amit a programozó iskola diákjai érnek el, a tavalyi versenyen egy másik csapatuk ezüstérmes lett.  A hibrid rendszerben lebonyolított egy hetes verseny célja, hogy valamilyen nonprofit szervezet érdekében használják fel tudásukat a feltörekvő magyar programozók. A verseny kedvezményezettje idén a Salva Vita Alapítvány volt, akik küldetésüknek azt választották, hogy fogyatékossággal élő, vagy megváltozott munkaképességű emberek munkához jutását, munkahelyi beilleszkedését, kényelmét és hatékonyságát segítsék, a foglalkoztatói oldallal közösen tervezett és végrehajtott fejlesztésekkel.

 

Az EcoSim Kft. által kialakított és lebonyolított versenyt idén azzal a felhívással indították, hogy a csapatok a Salva Vita részére alkossanak olyan online felületet, amellyel a fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű emberek álláskeresését még jobban tudják segíteni. Míg korábban az alapítvány papíron kitöltött űrlapokon és kiosztott tájékoztatókon kommunikált a fogyatékossággal élőkkel, addig egy új, akadálymentesített felületen könnyebb a jelentkezések érkeztetése, a készségek tesztelése, egyes gyakorlatok elsajátítása, és az eredmények feldolgozása. A Codecool csapata egy olyan weboldalt fejlesztett a Salva Vitának, ahol mindezek a kérdéssorok gyengénlátók részére is sokkal jobban olvashatók, illetve felolvasómodullal kiegészítve látássérültek számára is befogadhatók. Emellett a koncentrációs készséget tesztelő microsite-ot is készítettek a felülethez. A csapat a gyakorlatias megközelítéssel, az ergonomikus kialakítással, a célorientált, sokoldalúan használható struktúrával vívta ki a zsűri elismerését.

 

 

Nem példa nélküli, hogy a codecoolos diákok jótékonysági akciókban vesznek részt, hiszen mindenki emlékezhet a covid-járvány időszakában a diákjaik által ingyen vállalt nonstop call centerre, amit bármely szülő, tanár, diák felhívhatott, akinek be kellett élesíteni gépén a távoktatáshoz, vagy távmunkához szükséges videochat programot, Google Classroomot, vagy más hasonló, akkor még újdonságnak számító felületet. „Általában is külön figyelmet fordítunk arra, hogy a nálunk tanulók megőrizzék szociális érzékenységüket, ne felsőbbrendűen éljék meg a digitális ismereteiket, hanem igyekezzenek az analóg világot zökkenőmentesen átsegíteni a transzformáción” – meséli Boda József, a Codecool társalapítója. Egy 2022 tavaszán a Codecool tanulói körében végzett felmérés során arra keresték a választ, hogy mi motiválja őket az IT-karrier megszerzésében. A válaszadók több mint harmada jelölte meg, hogy a programozói tudását felhasználva szeretne olyan projektekben is részt venni, amivel pozitív hatással lehet a társadalomra és mások életére. Ez az indok így ötödikként szerepelt a rugalmas munkavégzés, a jobb életszínvonal, a stabil karrierkilátások, és a tudásvágy után.

 

Noha piaci statisztika nem készíthető arról, hogy milyen volumenű megrendelést váltanak ki a programozók világszerte pro bono alapon, az erre vállalkozó programozók elérhetőségeit gyűjtő közvetítő szervezetek köre évről évre bővül. A jelentkezők motivációja is sokrétű: az önfeláldozás, a segíteni akarás, a valamilyen személyes – például egészségügyi ellátás során keletkezett – tapasztalat miatt jelentkeznek sokan ilyen feladatokra. Ugyanakkor van, aki szakmai kihívásként, akár kifejezetten referencia megszerzése okán vállal ilyen programozói feladatot, hogy demonstrálja kreativitását, megvalósítsa ötletét, hatékonyságjavulást érve el egy nonprofit szervezet hagyományos tevékenységének digitalizálásával. Nem utolsó sorban techcégek, vagy fejlesztőket képző intézmények a társadalmi felelősségük ismeretében szánják erre a fejlesztői kapacitásuk egy meghatározott részét.

 

„Tény, hogy az informatikai fejlesztések árát a vállalati szféra és az államigazgatás diktálja. Ebben a versenyben nehezen jutnak fejlesztői kapacitásokhoz a nonprofit alapon működő társadalmi szervezetek. Mi több, van is egy olyan téves nézet, hogy ha klassz honlapja, fejlett mobilapplikációja van egy jótékonysági szervezetnek, akkor annak a sok pénznek lett volna jobb helye máshol. Ez tévedés!” – magyarázza Boda József. „Egy civil szervezet esetében a digitalizációval lépést tartani, az ebben rejlő működési és ezáltal költséghatékonysági lehetőségeket kihasználni megtérülő befektetés. Szerencsére az érdeklődő hozzáállás és nyitottság – ami a Codecoolnál tanulókat is jellemzi – együtt jár azzal is, hogy diákjaink időről-időre kapacitásukhoz és tudásukhoz mérten részt vesznek ilyen jótékonysági szervezeteket támogató akciókban.”

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Legyen minden pillanat nyugodt a babával

Az Owlet sokkal többet nyújt egy innovatív és díjnyertes technológiánál. Már a magyar szülők számára is elérhető a bébifigyelő rendszer, amely biztosítja a gyermek jó közérzetét alvás közben. A márka két zászlóshajó termékében, az Owlet Smart Sock Okos Zokniban és a kamerában már több mint 1,5 millió család bízik világszerte.

2024. február 24. 13:29

Tudd meg mi a különbség a NAS, a DAS és a SAN között!

Manapság több száz különböző típusú tárolómegoldás létezik, azonban a technológia fejlődésével napról napra, szignifikánsan nő a nagyobb tárhely iránti igény. Az USB-merevlemezek és a nyilvános felhőszolgáltatások mellett a dedikált személyes tárhely létrehozása és a megfelelő biztonsági mentési megoldás bonyolultabb választásnak tűnhet. Szintén nehézséget okozhatnak a DAS, a NAS és a SAN elnevezések is, amelyek nagyon hasonlóak, viszont eltérő funkcionalitással rendelkeznek.

2024. február 24. 11:57

A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül

A napokban fognak utolsó körben eredményt hirdetni abban a közbeszerzési eljárásban, melynek keretösszege MR (mágneses rezonancia) gépekre 10 milliárd, míg CT (komputertomográf) szkennerekre 15 milliárd forint. Az egészségügy ezen szegmensében zajló fejlődésre, és az eszközök árainak örvendetes csökkenésére hívja fel a figyelmet a United Imaging készülékek hazai forgalmazója, a Humantech Solution Zrt. 

2024. február 24. 10:20

A TCL úttörő kijelzőtechnológiája minden nappalit élménytelivé és divatossá varázsol

A TCL, a világ egyik vezető szórakoztató elektronikai brandje és a világ két legnagyobb tévégyártójának egyike bejelentette legújabb, magas minőségű televízióinak magyarországi elérhetőségét. A TCL C805 QD-Mini LED 4K TV (Széria C80) mostantól azon magyar vásárlók számára is hozzáférhetővé vált, akik kiváló minőségű látványt és lenyűgöző hangzást keresnek otthonukba.

2024. február 23. 20:55

Az új One UI 6.1 frissítéssel még több Galaxy készüléken válnak elérhetővé a Galaxy AI funkciók

A Samsung Galaxy AI funkciói az új One UI 6.1 frissítéssel a korábbi Samsung Galaxy készülékeken is elérhetővé válnak, hogy még több felhasználó beléphessen az AI mobilok korszakába. A frissítés a Galaxy S23 szériát, az S23 FE, Z Fold5 és Z Flip5 készülékeket, valamint a Tab S9 termékcsaládot is érinti, a frissítés március végén indul. Az eszköz- és felhőalapú AI ötvözésével új lehetőségeket teremt az AI mobilélmények terén, igazodva a nemrégiben bemutatott Galaxy S24 szériához.

2024. február 23. 19:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07