K&H: Tarolnak a villanyautók

forrás: Prím Online, 2023. február 15. 12:37

A villanyautók uniós piaca emelkedő pályán van, a kereslet tehát erősnek mondható uniós szinten, de minden országban kulcskérdés a magasabb ár miatt a finanszírozás. A kedvező megoldást nyújtó K&H zöldautó finanszírozás lízing konstrukció tisztán elektromos autókhoz vehető igénybe, fix 10 százalékos kamattal, ami bőven elmarad a 15-20 százalékos piaci átlagtól.

Az új autók uniós piaca tavaly szűkült, ugyanakkor a villanyautó-eladások növekedést mutattak.  A villanyautók magasabb ára miatt kulcskérdés a finanszírozás, ám a magasabb átlagos kamatkörnyezet a magyar piacon például visszafoghatja a keresletet. Ugyanakkor van kedvező megoldás is a cégek számára – derül ki a K&H összeállításából.

 

Az Európai Autógyártók Szövetségének adatai szerint a múlt évben az uniós piacokon kevesebb mint 9,3 millió új autót helyeztek forgalomba, közel 5 százalékkal kevesebbet, mint 2021-ben. Ezzel szemben a tisztán elektromos autók értékesítése 28 százalékkal 1,1 millióra emelkedett. Így a villanyautók részesedése az uniós újautó-piacon meghaladta a 12 százalékot, amire korábban nem volt példa.

 

pexels.com

 

“Az elektromos autók globális piaca támogatást kapott az elmúlt hetekben. Több gyártó, köztük a Tesla és a Ford is lejjebb vitte több villanyautójának az árát” – mondta Suba Levente, a K&H fenntarthatósági programjának vezetője. “Elképzelhető, hogy több gyártó is követi ezt a példát, ennek eredményeként olcsóbbá válhatnak a közeljövőben a villanyautók.”

 

Benzin kontra áram

 

A villanyautóknak lényeges szerep jut abban, hogy a közlekedés fenntarthatóbbá váljon világszerte. A hagyományos autóknál viszont drágábbak, ezért kulcskérdés a finanszírozás. A K&H számára a fenntarthatósági szempontok kulcsfontosságúak, ezért is vezette be a pénzintézet a múlt év közepén a tisztán elektromos autók beszerzéséhez igénybe vehető kedvezményes kamatozású konstrukciót. “Fix 10 százalékos kamattal kínáljuk ezt a lízing konstrukciót, ami bőven elmarad a 15-20 százalék körüli piaci átlagtól. A K&H zöldautó finanszírozás konstrukció megjelenése óta már 175 szerződést kötöttünk és több mint 200 igénylés érkezett” – mondta Suba Levente. A szakember szerint a következő időszakban tovább nő a kereslet az alacsony kamat miatt erre a lízing megoldásra, ráadásul a keresletet segíthetik az autógyártók esetleges újabb árcsökkentései, továbbá arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hatósági ár tavaly decemberi eltörlése után a magyar piacon drágábbak lettek az üzemanyagok, ez pedig újabb előnyt jelenthet azoknak, akik villanyautóval közlekednek.

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Konnektivitás újratöltve: a Xiaomi bemutatta az új „Human x Car x Home” koncepcióját

A Xiaomi az MWC Barcelona 2024 rendezvényen bemutatta az új „Human x Car x Home” stratégia jegyében kifejlesztett okos ökoszisztémáját, amely új fénybe helyezi a technológiai integráció fogalmát.  A Xiaomi SU7 elektromos autó ennek az új megközelítésnek a megtestesítője, amely a bejelentéssel együtt debütált nemzetközileg, ízelítőt adva abból, hogy milyennek képzeli el az okos eszközökkel bőven ellátott jövőt a Xiaomi – egy olyan új világot, amelyben a felhasználói igényeket egy közös okos ökoszisztéma fogja kiszolgálni.

2024. február 26. 18:59

A fogyasztók 37%-a tervezi, hogy a következő egy évben több okoseszközt vásárol

A szórakoztató elektronikai cikkek és az okosjárművek népszerűsége áll a lista élén, az egészségügyi és otthoni biztonsági eszközök pedig 2024-ben várhatóan még közkedveltebbé válnak. 

2024. február 9. 14:36

Jelentős támogatást nyújt a Rheinmetall a győri Formula Student hallgatói csapatnak

Tizenötezer euróval, vagyis közel hatmillió forinttal támogatja a Rheinmetall az Arrabona Racing Teamet, a Széchenyi István Egyetem Formula Student-versenysorozatban részt vevő hallgatói csapatát. A cég, amelynek logója mostantól a győriek versenyautóját díszíti, a közelmúltban Zalaegerszeg legnagyobb ipari beruházását hajtotta végre a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó ZalaZone mellett.

2024. február 7. 14:38

A pályázati források mellett innovatív töltési megoldás is segíti a vállalati e-autó-programokat

2024. február 5-től igényelhetnek támogatást a hazai vállalkozások elektromos autók vásárlásához, ami várhatóan újabb lökést ad az ilyen típusú járművek hazai elterjedéséhez. Ahhoz azonban, hogy a céges e-autó-programok igazi sikertörténetek legyenek, a töltési infrastruktúra kérdésével is foglalkozni kell. Már elérhetőek a piacon hatékony, egyszerűen telepíthető megoldások is, amelyek alkalmazására hazai példa is van. 

2024. február 6. 09:55

Az ABB több mint 1300 robotot szállít a Volvo Carsnak

Az ABB bejelentette, hogy megerősíti a Volvo Cars-zal régóta fennálló partnerségét, amelynek keretében több mint 1300 robotot és funkcionális csomagot szállít az elektromos járművek következő generációjának gyártásához. Ezzel támogatja a svéd autógyártót ambiciózus fenntarthatósági céljainak elérésében. 

2024. február 5. 17:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07