A Babeş-Bolyai Tudományegyetem csapata nyerte a Morgan Stanley első magyarországi adatelemző bajnokságát

forrás: Prím Online, 2023. április 30. 10:32

Nemrég lezárult az először megrendezett Morgan Stanley Quant Challenge, a cég első, Magyarországon megrendezett versenye, ahol az adatelemzés és modellezés területén mérhették össze az erejüket a diákok. 

A vetélkedő során még tanuló egyetemisták és frissdiplomások olyan problémák megoldásában tehették próbára magukat, amelyekhez hasonlókkal a globális pénzintézet elemzői nap mint nap foglalkoznak Budapesten és más irodákban. A versenyre 121 csapat jelentkezett, és végül a Babeş-Bolyai Tudományegyetemről érkező csapat győzött.

 

Az első Quant Challenge során az induló csapatok olyan feladatot kaptak, amelynek keretében elemezniük kellett, milyen hatással bír a klímaváltozás egy képzeletbeli bank mezőgazdasági ügyfeleinek üzletmenetére. A diákoknak adatelemző és modellező készségeiket, matematika és statisztikai tudásukat használva múltbéli adatok alapján kellett megbecsülniük a jövőben várható terméshozamokat az időjárás függvényében. A selejtező forduló után a legjobb 8 csapat vehetett részt a 2 napos élő döntőben a cég székházában, ahol a klímaváltozás okozta kockázatokat kellett kezelniük két lehetséges időjárási forgatókönyv mentén.

 

 

Az alapos értékelést követően a Morgan Stanley budapesti központjának technológiai szakértőiből álló zsűri a Compacto nevű csapat munkáját találta a legjobbnak, amelynek diákjai az Babeş-Bolyai Tudományegyetem hallgatói. A komplex problémákra adott kreatív megoldásaik nagy hatással bírtak a zsűri tagjaira.

 

„Nagyon jól éreztük magunkat mindkét forduló alatt, a feladatok érdekesek voltak és kellőképpen nagy kihívást jelentettek. Különösen tetszett, hogy végre a gyakorlatban is kipróbálhattuk az egyetemen tanultakat, valós problémákra keresve megoldást. Köszönjük a szervező csapat munkáját, rendkívül színvonalas versenyt sikerült összehozniuk” – mondta el Péter Ákos, a győztes Compacto csapat egyik tagja.

 

 

Gyakornoki lehetőség

 

A résztvevők betekintést nyerhettek a Morgan Stanley budapesti irodájának munkájába, megismerve a gyakornoki- és álláslehetőségeket. A bank 2006-ban nyitotta meg magyarországi irodáját, és mára több mint 3 000 munkatárssal segítik a vállalat globális működését számos területen az informatikától a matematikai modellezésen, a pénzügyön és a kockázatkezelésen át az adatelemzésig. A győztesek, valamint a második és harmadik helyen végzett csapatok díjazásban is részesültek.

 

„A Quant Challenge egyedülálló lehetőséget biztosít a felsőoktatásban tanuló diákok és frissdiplomások számára, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek a kvantitatív elemzés területén, amely a Morgan Stanley-nél végzett mindennapi munkánk elengedhetetlen része – mondta el Fremda Balázs, a Morgan Stanley magyarországi irodájának HR vezetője. – Azért is örülünk ennek az együttműködésnek, mert sokszor látjuk, hogy ez a szakterület és főleg az itt zajló gyakorlati munka kevéssé ismert a diákok előtt. A verseny alatt lényegében néhány munkanapot töltöttek el az adatelemzők világában, így valós képet kaphattak arról, hogy milyen munka is zajlik a színfalak mögött egy nagyvállalat elemzőközpontjában. Örömmel láttuk az indulók tehetségét és lelkesedését, gratulálunk a Compacto csapatnak a győzelemhez és minden résztvevőnek a kemény munkájához. Izgalommal kísérjük figyelemmel a versenyző diákok további fejlődését és sok sikert kívánunk nekik karrierjükhöz."

 

 

Partnerség 13 egyetemmel

 

A Morgan Stanley kiemelt figyelmet fordít az egyetemekkel történő együttműködésre. A budapesti iroda alkalmazottainak több mint 95%-a diplomás és számos kolléga rendelkezik MBA vagy PhD végzettséggel. A foglalkoztatottak jelentős része természettudományos, informatikai, műszaki és matematikai (STEM) területen végezte tanulmányait, míg egyharmaduk közgazdasági diplomával bír. A Morgan Stanley 13 egyetemmel áll partneri kapcsolatban Magyarországon. A széleskörű együttműködések kiterjednek gyakornoki programokra, különböző témákban tartott vendégelőadásokra, állásbörzéken és nyílt napokon való részvételre is. A cég évente több mint 100 szponzorációs megállapodás keretében támogat tudományos versenyeket (TDK és OTDK), konferenciákat és egyetemi tanszékeket. A Morgan Stanley emellett évente 200 diákot fogad szakmai gyakorlatra, akik közül sokan a cégnél folytatják karrierjüket a diplomaszerzés után.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országos sikert aratott a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata a távközlési versenyen

Első helyezést ért el a győri Széchenyi István Egyetemet és annak SZESAT Interdiszciplinális Szakkollégiumát képviselő hallgatói csapat, a SZEppelin a Nagy Lajos egyetemi távközlési konstrukciós emlékversenyen. A fiatalok a mobiltávközlési cégek méréseinek modernizálását és költséghatékonyságnak növelését elősegítő karbonsemleges mérőléghajót terveztek.

2024. február 26. 21:07

Fejlett audovizuális lehetőségek és lenyűgöző hardver egy kompakt, stílusos csomagban

A HONOR bejelentette, hogy itthon is kapható a HONOR Pad 9, a vállalat legújabb tabletje. Lenyűgöző, 2,5K-s HONOR FullView kijelzővel és 120Hz-es képfrissítési rátával; nyolchangszórós, a HONOR Histen hangolási technológiát alkalmazó audiorendszerrel és erőteljes Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1 chipszettel egy impozáns, mégis kompakt eszközhöz juthatnak a felhasználók.

2024. február 26. 20:24

Konnektivitás újratöltve: a Xiaomi bemutatta az új „Human x Car x Home” koncepcióját

A Xiaomi az MWC Barcelona 2024 rendezvényen bemutatta az új „Human x Car x Home” stratégia jegyében kifejlesztett okos ökoszisztémáját, amely új fénybe helyezi a technológiai integráció fogalmát.  A Xiaomi SU7 elektromos autó ennek az új megközelítésnek a megtestesítője, amely a bejelentéssel együtt debütált nemzetközileg, ízelítőt adva abból, hogy milyennek képzeli el az okos eszközökkel bőven ellátott jövőt a Xiaomi – egy olyan új világot, amelyben a felhasználói igényeket egy közös okos ökoszisztéma fogja kiszolgálni.

2024. február 26. 18:59

Különleges motort fejlesztett az ABB

Az ABB egy újabb világelsőséget ért el az IE5-ös hatékonyságú szinkron reluktanciamotorok (SynRM) fejlesztésében egy olyan új változat piaci bevezetésével, amely egyesíti az ultraprémium energiahatékonyságot a rendkívül jó tényleges teljesítményt nyújtó folyadékhűtés előnyeivel. Az új kialakítás kompakt helyigény mellett új mércét állít fel a nagy kimenti teljesítmény és a megbízhatóság tekintetében. 

2024. február 26. 17:30

A HONOR átfogó, mesterséges intelligencia-alapú stratégiát vitt az idei MWC-re

A HONOR Barcelonában mutatta be új, átfogó stratégiáját, amely a mesterséges intelligencia hajtotta, az operációs rendszereken túlmutató élményekre, és a szándék alapú felhasználó kezelőfelületekre épül. Nemzetközi partnereivel együttműködve több okoseszköz érkezését is bejelentette: a HONOR Magic6 Pro érkezése mellett a HONOR MagicBook Pro 16 AI PC-t is, ami platformszintű AI-jal felszerelve kínál emberközpontú élményeket.

2024. február 26. 16:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07