Mit tehet egy globális IT-cég a környezetért?

forrás: Prím Online, 2023. július 3. 15:40

A Magyarországon mintegy 800 főt foglalkoztató Unisys közzétette a vállalat 2022-es fenntarthatósági jelentését, amely bemutatja a vállalat elmúlt évben elért eredményeit a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) célok megvalósítása terén. 

„Büszkék vagyunk azokra az eredményekre, amelyeket a környezetvédelmi kötelezettségvállalásaink teljesítésében elértünk, és arra is, hogy mindezt egy egyre sokszínűbb csapat részeként teljesítettük, miközben látjuk azt is, hogy még sok területen van tennivalónk” – mondta el Peter Altabef, az Unisys elnök-vezérigazgatója. – Első hasonló jelentésünk 1994-es közzététele óta számos olyan áttörést értünk el, amiből az ügyfeleink és a munkavállalóink egyaránt profitáltak, és ez alól az idei év sem volt kivétel.”

 

 

Kibocsátáscsökkentés és újrahasznosítás

 

A Unisys 2022-ben új klímavédelmi célrendszert dolgozott ki annak érdekében, hogy 2030-ra elérje a nettó zéró kibocsátást mind a közvetlen, mind a közvetett emissziók tekintetében. A vállalat rögtön túlteljesítette saját céljait: már ugyanebben az évben – öt évvel a tervezett határidő előtt – teljesítette a 2026-ra kitűzött célt, hogy 75%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok (ÜHG) szén-dioxid-egyenértékben (CO2e) mért közvetlen és közvetett kibocsátását. A Unisys tovább dolgozik azon, hogy egyéni és vállalati szinten is mérsékelje emisszióit, és üzleti prioritássá tegye az éghajlat védelmét.

 

A legfontosabb eredmények közé tartoznak:

• Az üzleti célú repülésből származó kibocsátás 19%-os és a gépkocsihasználatból fakadó emisszió 57%-os csökkentése 2019 óta.

• Az energiafogyasztás 38%-os csökkentése 2019 és 2022 között globálisan.

• Az ingatlanok karbonlábnyomának 16%-os csökkentése az elmúlt négy évben.

• Közel 91 ezer kilogramm leselejtezett elektronikai eszköz összegyűjtése partnerekkel közösen történő újrahasznosítása 2022 folyamán.

 

 

Sokszínűség, odafigyelés a munkavállalókra

 

A 2022-es fenntarthatósági jelentés kiemeli a szervezet sokszínűség, egyenlőség és befogadás iránti elkötelezettségét. Az előrelépés egyik területe a nők arányának növekedése mind a munkaerőben, mind a vezetői pozíciókban, aminek köszönhetően globálisan a vezetői pozíciókban a nők aránya 2022-ben elérte a 43%-ot, szemben a 2021-es 38%-kal, míg a 12 tagú igazgatótanácsban 4 nő dolgozott. 2022-ben az Unisys sokszínűségi képzést indított a munkatársaknak, és minden felsővezető részt vesz a vállalat "Befogadó vezetés" workshopján, amely segít nekik megérteni és mérsékelni a tudat alatti előítéleteket.

 

A 2022-es év legfontosabb sikerei közé tartoznak:

• A visszajelzések alapján az alkalmazottak 80%-a jól érzi magát a munkahelyén.

• A megkérdezett munkatársak 77%-a világszerte úgy vélte, hogy az Unisysnál mindenkinek, származástól függetlenül, egyenlő esélye van arra, hogy sikeres legyen a vállalatnál. 

• A dolgozók 70%-ának pozitív tapasztalatai vannak a cég sokszínűségi erőfeszítéseiről.

• A munkatársak 70%-a saját bevallása szerint erősen kötődik munkahelyéhez.

 

A jelentés kitér arra, hogy a Unisys tovább bővítené kapcsolatait a hasonló elveket képviselő beszállítókkal és partnerekkel, egyúttal felkérte 6000 cégből álló beszállítói hálózatát, hogy csatlakozzanak a Unisys Üzleti Partnerek Üzleti Magatartási Kódexében vázolt értékekhez. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07