Néhány óra alatt bárki megtanul alapszinten kezelni egy építőipari szoftvert

forrás: Prím Online, 2023. szeptember 1. 17:57

A hazai építőipari vállalkozásoknak mindent meg kell tenniük hatékonyságuk javítása érdekében – írja közleményében az ágazat rendelésállományának és teljesítményének visszaesésére reagálva az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), példaként említve a felnőttképzést, továbbképzést. 

A tapasztalatok szerint az oktatási programok jelentősen hozzájárulnak a szakképzett munkaerő megtartásához, ugyanakkor számos cég attól tart, hogy nem térül meg a tanfolyamokba befektetett idő, energia és pénz. Az építőipari szoftverét Magyarországon is forgalmazó bécsi székhelyű cég, a PlanRadar arra hívja fel a figyelmet, hogy a piacon elérhető digitális megoldások eszközigénye minimális, az alapszintű felhasználói ismeretek elsajátításához pedig nincs szükség hosszadalmas és költséges képzésekre. 

 

Az építőipar rendelésállománya 30 százalékkal csökkent 2023 első félévének végén a megelőző év azonos időszakához viszonyítva, az idén kötött új szerződések volumenében pedig 37 százalékos volt a visszaesés az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) adatai* szerint. A szövetség ezért úgy látja, az év második fele az erős piaci versenyről, a túlélési stratégiákról fog szólni. Számos építőipari vállalkozásnak, tervező- és mérnökirodának jelenthet gondot a megrendelések visszaesése, ezért jelentős részüknél radikális költségcsökkentésre van szükség, ami létszámleépítéseket hozhat magával. Az ágazat szereplői a szakmunkásokat és mérnököket mindenképp szeretnék megtartani, amihez azonban munkára van szükségük, de mint arra Koji László, a szakmai szövetség elnöke rámutatott: az állami megrendelések visszafogása (mintegy 3 ezer milliárd forint nagyságrendben), a lakásépítés és felújítás 25 százalékos csökkenése, valamint a külföldi befektetők importanyag-, unión kívüli munkaerő- és kivitelezői kapacitáshasználata együttesen kritikus helyzetbe hozta a hazai építésgazdasági értéklánc szereplőit. A szervezet számos szakmai ajánlást fogalmazott meg a döntéshozóknak a gondok enyhítésére, megjegyezve, hogy a vállalkozások hatékonyságuk növeléséve, képzési programok beindításával tudnak úrrá lenni a nehézségeken.

 

 

A hatékonyság növelése ma már elképzelhetetlen a korszerű technológiák, így például az építőipari folyamatokat a tervezéstől a kivitelezésen át az épületek üzemeltetéséig nyomon követő digitális megoldások nélkül. A felhasználók tapasztalatai egyértelműen azt igazolják, hogy a projektek szereplői közötti folyamatos és valós idejű kommunikáció jelentősen csökkenti a hibázás és a csúszás veszélyét, javítja a minőséget, támogatja a tervezhetőséget, a feladatok egyértelmű megosztását, a végrehajtás ellenőrzését, így biztosítva a költségek kézben tartását. A nyilvánvaló előnyök ellenére a várható kiadások, az idegenkedés az újításoktól ma még sok vállalkozást visszatart a digitális eszközök alkalmazásától. Pedig a megoldás egyszerűbb, mint azt sokan gondolnák.

 

„Aki ételt rendel, bankol, közösségi felületeket használ az okostelefonján, annak nem jelenthet komoly gondot egy építőipari szoftver alapfunkcióinak megismerése, kezelése. A mélyebb, átfogó ismeretek megszerzése már több időt igényel, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a befektetés már rövidebb távon is megérül a cégeknek. Ügyfeleinkkel közösen azon dolgozunk, hogy a lehető legtöbbet kihozhassák építőipari szoftverünkből versenyképességük és hatékonyságuk növelése érdekében” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar magyarországi csapatának képviselője.

 

A hivatalos statisztikák megerősítik, hogy nehéz félév vár a hazai építőiparra. 2023 júniusában az ágazat termelésének volumene a nyers adatok szerint 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 7,5 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 20,5 százalékkal visszaesett. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,4 százalékkal kisebb volt a májusinál. Azok a cégek, amelyek hatékonyságuk növelésével ragálnak a kialakult helyzetre, most megalapozhatják jövőbeni sikerekeit.

 

_________________

*Forrás: https://evosz.hu/sajto/sajtokozlemenyek/895-sajt%C3%B3k%C3%B6zlem%C3%A9ny-kritikus-szintre-cs%C3%B6kkent-az-%C3%A9p%C3%ADt%C5%91ipar-rendel%C3%A9s%C3%A1llom%C3%A1nya

**Forrás: https://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/epi/epi2306.html

Kulcsszavak: PlanRadar

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezek a számítógépek hozták el a digitális kultúrát az iskolákba

Új időszaki kiállítást mutat be az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány – alapítója, a Neumann Társaság szakmai anyagaira építve – az iskolagépek történetéről. School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban a címe a tárlatnak, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával március 8-tól május 1-ig Túrkevén, a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermében, majd május második felétől Budapesten, a Neumann Társaság Báthori utcai székházában lesz látható.

2024. február 21. 20:26

Az ELTE-n tanácskoznak az ERASMUS MASUDEM konzorcium vezetői

Hat ország tizenegy partnerintézményének részvételével 2024. február 21. és 23. között az ELTE Informatikai Karán tartja soron következő ülését a fenntartható fejlődést Ázsiában akadémiai fejlesztésekkel támogató Master Studies in Sustainable Development and Management projekt.

2024. február 21. 19:23

Ezt tudja most egy tévé, amit egy tipikus magyar vásárló választ

2024-ben több fontos sporteseményt követnek majd az emberek Magyarországról is: minden ilyen időszak jelentős lökést ad a televízió eladásoknak az eMAG-nál, az év elején pedig egy sor újdonsággal rukkolnak elő a gyártók. Azért, hogy segítse a megfelelő új készülék kiválasztását, a kereskedő összegyűjtötte, hogy mely tévés technológiákat érdemes már keresni az olcsóbb, tömegpiaci modellekben keresni, és melyek számítanak a prémium modellek kiváltságának.

2024. február 21. 17:51

Retro időmérővel ünneplik a Casio karóra részlegének 50 éves fennállását

A CASIO újra kiadta legendássá vált Casiotron QW02 karórát, amely a világ első automatikus naptárfunkcióval ellátott időmérő szerkezete volt. Az újdonság a TRN-50-es típusszámot viseli, utalva arra, hogy a Casio karóra részlege idén ünnepli 50 éves fennállását. A modell limitált, négyezer darabos példányszámban került forgalomba.

2024. február 21. 14:40

Az AOC bemutatja az elegáns otthoni és irodai monitorok új korszakát

A kijelzőspecialista AOC izgatottan jelenti be legújabb B3 sorozatának bevezetését, amely a modern otthoni és irodai környezetekhez tervezett belépőszintű B2C monitorok újragondolt változata. Az új B3 termékcsalád két 23,8 hüvelykes (60 cm) (AOC 24B3CF2 és 24B3CA2) és két 27 hüvelykes (68 cm) (AOC 27B3CF2 és 27B3CA2) modellel indul, amelyek IPS panellel és Full HD felbontással rendelkeznek. A 100 Hz képfrissítési sebességgel, USB-C csatlakoztathatósággal és 65 W tápellátással ez a négy monitor frissített dizájnnal és továbbfejlesztett teljesítménnyel egyesíti magában a modern otthonok és vállalkozások változó igényeit.

2024. február 21. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07