Egy arany- és egy bronzérmet is szereztek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

forrás: Prím Online, 2023. szeptember 14. 17:50

Georgiában rendezték meg a világ harminc országának legfeljebb 15 és fél éves diákjai számára meghirdetett Európai Junior Informatikai Diákolimpiát (eJOI) szeptember 8-14 között. A magyar diákolimpikonok a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával készültek fel az eJOI-ra, amelyről egy aranyéremmel és egy bronzéremmel tértek haza.

A tavalyi virtuális verseny után a 2023-es, a georgiai (korábbi nevén: Grúzia) Kutaisiben megrendezett Európai Junior Informatikai Diákolimpián már személyesen vehettek részt az induló diákolimpikonok, köztük a magyar csapat négy tagja, akiket a Neumann Társaság tehetséggondozási szakosztályának munkatársai készítették fel a versenyre az ELTE Informatikai Karával szoros közreműködésben, a Nemzeti Tehetség Program – 1823 támogatásával.

 

A szervezők a hivatalos versenyzők pontszáma alapján alakították ki az éremhatárokat: az erős mezőnyű versenyen összesen közel 96 diák indult Európából és számos Európán kívüli országból. A mezőny első fele kapott érmeket, ebbe a szegmensbe ketten kerültek be a magyar delegáltak közül.

 

 

A versenyen aranyérmet szerzett Görömbey Tamás, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja, és bronzéremmel tért haza Sánta Gergely, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója. Mellettük a középmezőnyben bizonyította Juhász-Molnár Mirkó (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium), valamint Széles Zsombor (Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium) a nemzetközi versenyen is jelentős tudását.

 

A magyar csapatot dr. Horváth Győző, az ELTE IK tanszékvezetője vezette, helyettese pedig Nikházy László, az ELTE Informatika Doktori Iskola hallgatója volt.

 

“A következő évek diákolimpikonjai próbálták ki magukat a juniorok számára megrendezett nemzetközi versenyen. Azon dolgozunk, hogy a fiatalok megkapják a továbblépéshez szükséges felkészítést is.” – kommentálta a magyar junior diákolimpikonok idei eredményeit Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke.

 

2023-ban zajlik a #neumann120 emlékév, amelynek kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről, a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Corvinus-kutatás: a fejlődő országok szegényei nem érdeklik a mesterséges intelligenciát

Egy éve, november 30-án tették hozzáférhetővé a ChatGPT-t. Ennek kapcsán is aktuális a téma, az MI etikusan működik-e. A Corvinus kutatása szerint sok globális problémát figyelmen kívül hagy az MI etikusnak szánt, ún. emberközpontú megközelítése.

2023. december 3. 13:56

A jövő év a karbonlábnyom csökkentésről szól majd a vállalati technológiák területén

Jövőre várhatóan tovább gyorsulnak a vállalati digitalizációs törekvések, az előrejelzések szerint a transzformációra fordított források a következő 3 évben elérik a 3,4 billió dollárt

2023. december 3. 12:10

Debütált a Logisztikai Évkönyv 2024

A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) évkönyvbemutató rendezvényén debütált a Logisztikai Évkönyv 2024. A kiadvány a hagyományokhoz híven egy szakmai tanulmánygyűjtemény, amelyet a Falk1 Rendezvényközpontban tartott bemutató rendezvényén szerzői előadásokkal színesítve ismerhetett meg a közönség. 

2023. december 3. 10:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

2023. november 9. 10:04