Európa legjobb 400 egyeteme közé került a Széchenyi-egyetem a QS ranglistáján

forrás: Prím Online, 2023. szeptember 21. 20:47

A top 400 között szerepel a győri Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi felsőoktatási minősítő szervezet friss, szeptember 20-án közzétett európai ranglistáján. Az intézmény sikerét elsősorban kiváló vállalati megítélésének és a részidős képzések iránti magas nemzetközi hallgatói érdeklődésnek köszönheti.

A felsőoktatási intézményeket minősítő két legnagyobb nemzetközi szervezet egyikének számító QS először tette közzé az európai egyetemek ranglistáját szeptember 20-án. A rangsorban a Széchenyi István Egyetem is megtalálható, mégpedig a 382. helyen. Az összeállítás presztízsét mutatja, hogy a lista dobogóját sorrendben az Oxfordi Egyetem, a Zürichi Műszaki Egyetem és a Cambridge-i Egyetem alkotja.

 

A rangsorra 46 európai ország csaknem 3500 egyeteméből 690 került fel, köztük 15 magyarországi egyetem, s az eredmények alapján a Széchenyi István Egyetem a hatodik legjobbnak számít hazánkban. Az intézménynek kiemelkedő a vállalatok, munkaadók általi megítélése (ebből a szempontból a 142. Európában), és a részidős képzések esetében nagyon magas iránta a külföldi hallgatói érdeklődés (ebben a kategóriában a 74.).

 

A Széchenyi István Egyetem több területen Európa legjobbjai közé tartozik

 

„Hatalmas utat tettünk meg az elmúlt években, mely a teljesítményt mérő nemzetközi rangsorokban elért eredményeinkben is tükröződik. Közösségünk azért dolgozik, hogy folytassuk a felzárkózást a világ legjobbjai közé, ami természetesen nem könnyű, hiszen hatalmas a verseny. Intézményünk ezért kiemelkedő forrásokat biztosít a kollégák teljesítményének ösztönzésére. E folyamatban segítséget jelent, hogy egyetemünk már negyedik éve új struktúrában, a korábbinál rugalmasabb, nagyobb szabadságot biztosító keretek között működik, s a jövőben új dimenziót, további előnyt jelentenek innovációs parkjaink is. A mostani helyezés nagy siker, amiért köszönet illeti valamennyi kollégát, köztük dr. Lukács Eszter nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettest, valamint a rangsorokhoz szükséges adatgyűjtésben és -szolgáltatásban új feladatként jelentős szerepet vállaló Egyetemi Könyvtár és Levéltár munkatársait” – hangsúlyozta dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke.

 

„A kiváló helyezés azt mutatja, hogy egyetemünk több területen Európa legjobbjai közé tartozik. A felsőoktatási intézmények a globális színtéren méretnek meg, és ebben a versenyben csak úgy tudunk helytállni, ha nemzetközi kapcsolatokat építünk ki és nemzetközi hálózatokba kapcsolódunk be a képzések, a kutatások és a publikációk terén. Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy minél több oktatónkat, kutatónkat és PhD-hallgatónkat segítsük a nemzetközi tudományos világ vérkeringésébe való bekapcsolódásban. Ehhez kiváló infrastruktúránk mellett egyetemünk évente mintegy 600 millió forintot biztosít arra, hogy ösztöndíjjal, a publikációk közlési díjának átvállalásával, adatbázisokra való előfizetéssel és konferenciarészvétel-támogatással hozzájáruljon kollégáink ilyen irányú fejlődéséhez” – mondta dr. Lukács Eszter, az egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese. Hozzátette: nagy várakozással tekintenek a másik nagy egyetemminősítő szervezet, a Times Higher Education (THE) világranglistájának szeptember 27-i megjelenése elé is.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vállalati adatokon tanított generatív AI: a jövő útja a cégeknek

A nyilvános adatokon tanított AI modellek esetében mára egyértelművé vált, hogy nemcsak segíteni képesek a vállalatokat, hanem használatuk számos kockázatot is jelenthet azokra nézve. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése céljából egyre többen saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a Deloitte TMT Predictions 2024 kutatásából. 

2024. február 27. 18:59

Hogyan járul hozzá a digitalizáció az energiaköltségek csökkentéséhez?

A digitalizáció már elkerülhetetlen, legyen szó akár irodáról, akár oktatási intézményről. Az átállást erősen sürgeti az egyre inkább elterjedő környezettudatos trend, de nyomós érv mellette az energiaárak kiugróan magas megemelkedése is. Hogy milyen eszközökben érdemes gondolkodnunk és azok milyen megtérülést hozhatnak már néhány éven belül, abba Herczog Gábor, a Legamaster magyarországi forgalmazójának, a Stiefel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója és Urbán Tamás vizuáltechnika üzletágvezető nyújtott betekintést.

2024. február 27. 11:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30