Mesterséges intelligenciával harcol a Binance a tiltott piacbefolyásolás ellen

forrás: Prím Online, 2023. szeptember 30. 13:24

Nagy mennyiségű adat elemzésére alkalmas, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert használ a Binance a tiltott piacbefolyásolás azonosítására a kriptoszektorban. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje más cégekkel és a hatóságokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a gyanús szereplőket ne csak a saját platformjáról, hanem a teljes piacról el lehessen távolítani. Ugyanakkor a befektetőknek is érdemes odafigyelniük azokra a jelekre, amelyek az árakat manipuláló tevékenységekre utalnak.

A Binance, élvonalbeli technológiát hív segítségül a kriptopiac manipulátoraival folytatott küzdelemében. Külön szakértői csapatot, a Market Surveillance Team-et állított fel a tiltott befolyásolás megakadályozására, amely a nap 24 órájában figyeli a piaci folyamatokat. A csapat egy fejlett, mesterségesintelligencia-alapú, kifejezetten a piaci visszaélések felderítésére tervezett szoftverre támaszkodik munkájában. Ez a rendkívül fejlett megoldás képes hatalmas mennyiségű adatot átvizsgálni, és a tiltott piacbefolyásolásra utaló jeleket azonosítani. 

 

A gépi tanulást és algoritmusokat alkalmazó eszköz valós időben elemzi a tranzakciókat és keres bennük mintázatokat, megkülönböztetve egymástól a legális és az illegális piaci tevékenységeket. Ennek során a múltbeli tranzakciók adatait is elemzi, illetve folyamatosan nyomon követi a gyanús szereplők tevékenységét. Amint gyanús mozgást észlel, riasztást küld a felügyelettel megbízott szakembereknek, akik megtehetik a szükséges intézkedéseket. 

 

Ahhoz, hogy a csalókat leleplezhesse, a Binance nemcsak a saját tőzsdéjén, hanem más platformokon is figyelemmel kíséri a tranzakciókat. Ez a piacközi monitoring fontos információkkal szolgál, és kulcsszerepet játszik a tiltott befolyásolási tevékenységek felderítésében. Ennek érdekében a cég más szereplőkkel és a hatóságokkal is szoros együttműködést épített ki: információit, a tiltott tevékenységek mintázatainak felderítése közben szerzett tapasztalatait, és legjobb gyakorlatait megosztja velük és a brókerekkel. 

 

Freepik

 

Ezek lehetnek a jelei a tiltott piacbefolyásolásnak

 

Vannak azonban olyan figyelmeztető jelek is, amelyekre bonyolult algoritmusok nélkül, a laikus felhasználói is felfigyelhet. Ilyen lehet a hirtelen és megmagyarázhatatlanul megugró kereskedési volumen, a vételi megbízások gyakori visszavonása, az előzmények nélküli heves ármozgás, illetve az, ha több piaci szereplő egyidőben kezd el nagyon hasonlóan cselekedni. 

 

Ezek a jelenségek ismert manipulációs technikákra hívják fel a figyelmet. A pump and dump (pumpáld fel és dobd el) csalás során szervezett bűnözői körök mesterségesen – összehangolt vásárlásokkal, hamis hírekkel vagy promóciós kampányokkal – hajtják fel egy-egy kriptovaluta árát, csak azért, hogy a csúcson eladhassák azt, miközben a gyanútlan befektetőknél marad az elértéktelenedett eszköz. Hasonló mechanizmusra épül a spoofing: ilyenkor egyetlen kereskedő ad nagy vételi vagy eladási megbízást a piacon, ám ezt később nem váltja valóra. A célját így is eléri: többen azt fogják feltételezni, hogy az adott eszköz rendkívül értékes és a magasabb ár felé terelik a piacot. Mihelyst ez megtörténik, a csaló törli a megbízást, begyűjti a profitot a mesterségesen előidézett ármozgásból. A wash trading során a manipulátorok egyidejűleg vásárolják fel és adják el ugyanazt az eszközt, amivel jelentősen megemelik a kereskedés volumenét. Ezt a piac úgy értelmezi, hogy az eszköz erős likviditással rendelkezik és nagy az érdeklődés iránta, ezért sokan döntenek a megvásárlása mellett. A wash trading megtéveszti a piaci szereplőket egy-egy token ára és népszerűsége felől. 

 

A cél mindig az, hogy a csaló olyan körülményeket teremtsen, amelyben számára kedvezővé, mások számára pedig veszteségessé válik az adott pénzügyi eszközökkel való kereskedés. A kelepcébe csalt befektető vagy az indokoltnál magasabb összeget fizet egy termékért, vagy túl alacsony áron válik meg egyébként értékes eszközeitől.

 

Hatalmas károk, csökkenő bizalom

 

A kriptoiparágban egyre jelentősebb károkat képesek okozni a csalók a piaci folyamatok manipulációjával, a természetes árszabályozó folyamatok eltérítésével. Nyilvánvaló, hogy a tiltott eszközökkel való befolyásolás nemcsak egy-egy platform működését veszélyezteti, teszi hiteltelenné, hanem a kriptovalutákba vetett általános bizalmat is megrengeti, felhasználók tömegeit idegenítheti el a kriptoszektortól.  

 

A Binance azért oszt meg részletes információkat a felhasználóival és együttműködő partnereivel a tiltott piacbefolyásolási esetekről és kísérletekről, azért alkalmaz fejlett technológiát ezek megakadályozására, hogy a kriptovaluták ármozgásai valós piaci folyamatokat tükrözzenek, és a befektetők továbbra is megbízzanak a kriptoszektorban. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hatékony átalakulás: a K&H IT gyorsítja a fejlesztéseket

Az utóbbi években a K&H IT részlege jelentős előrelépéseket tett a fejlesztési területen, melyet a digitális átállás és a növekvő fejlesztési igények katalizáltak. Az ágazatban tapasztalható versenyhelyzet és az ügyféligények folyamatos változása kihívások elé állította a bankot, amelyre hatékony és gyors válaszok kellettek.

2023. december 8. 14:24

Az inflációt vernék agyon az új közösségi platformon az influenszerek

Már 49 országban van jelen az új, egyre népszerűbb közösségi platform, mely sosem látott módon forradalmasítja vásárlási lehetőségeinket. A segítségével élménnyé válik a bevásárlás az online térben is, ráadásul olyan termékek is elérhetővé váltak, amelyekről eddig csak álmodtunk. Ebbe a trendbe szállnak most be influenszerek, akik eddig csak a közösségi oldalaikon népszerűsítették a luxustermékeket, nem kis felháborodást okozva ezzel jó néhány követőjüknek. Az Allyos, a közösségi platformok új generációja, ahová ingyen regisztrálhatunk profilt – akárcsak a Facebookon vagy a TikTokon – és tetszőleges árakon vásárolhatunk.

2023. december 8. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27