Hatékony átalakulás: a K&H IT gyorsítja a fejlesztéseket

forrás: Prím Online, 2023. december 8. 14:24

Az utóbbi években a K&H IT részlege jelentős előrelépéseket tett a fejlesztési területen, melyet a digitális átállás és a növekvő fejlesztési igények katalizáltak. Az ágazatban tapasztalható versenyhelyzet és az ügyféligények folyamatos változása kihívások elé állította a bankot, amelyre hatékony és gyors válaszok kellettek.

A fejlesztési igények az elmúlt években exponenciálisan növekedtek, különösen a pandémia okozta digitalizációs robbanás miatt. A K&H-ban már így is többszáz alkalmazáson százat is meghaladó fejlesztési projekt fut párhuzamosan. Ez azt jelenti, hogy egy-egy rendszer esetében akár 5-8, egyidőben jelentkező projekt megvalósítására lenne szükség. Az elvárások, a gyorsaság és a parallel folyó munkálatok nagymértékben megnövelik az informatikai fejlesztések komplexitását, és a projektek logikus rangsorolását igényli. 

 

Gyorsított fejlesztési megközelítés

 

A K&H IT részleg válasza az egyre növekvő, és sürgetőbb fejlesztési igények okozta kihívásokra egy gyorsabb ütemű, hatékonyabb fejlesztési megközelítés volt. A gyors fejlesztéseket lehetővé tevő technológiákat a K&H az elmúlt években egymás után vezette be. Ilyen volt a RAD fejlesztési megközelítés az IT oldalon, a robotika, a könnyen paraméterezhető üzleti workflow alkalmazások és a Microsoft Power Apps termékcsalád bevezetése pilot jelleggel az üzleti oldalon.  

 

Freepik

 

Hatékonyabb szervezet, koordinált változáskezelés

 

A többféle területen működő, különféle IT-megoldások szakmai támogatása egyre bonyolultabbá vált, így 2023-ra megérett a helyzet, hogy az összes, fent említett „gyorsfejlesztési” technológia egyetlen informatikai fejlesztési szakterület, a Gyors üzleti megoldások felügyelete alá kerüljön. Az átszervezés logikája az volt, hogy az egységes csapat jobban képes összehangolni az erőforrásokat, például szükség szerint rugalmasan méretezni a csapatokat, amelyekben így többféle kompetencia jelenlétét tudják biztosítani, és jobban meg tudják szervezni a helyettesítéseket is. Az új szervezeti felállás leegyszerűsítette a döntési folyamatokat, valamint a fejlesztési igények kezelését is. 

 

A központosított ICT-csapat hatékonyabban képes koordinálni az informatikai változáskezelést; mindig képben van a forrásrendszerek változásáról és nem érhetik meglepetések, amikor a robotok alól „elfejlesztődik” a rendszer –, vagyis amikor olyan elem kerül be a rendszerbe, amelyre a robot nincs felkészülve és nem tud rá reagálni, ezért elakad. A különféle rendszerek integrációja is jobb kezekben van, ha egy egységes IT-szervezet végzi azt. Nem is beszélve a hibajavításokra vonatkozó SLA-k olajozottabb betartásáról, egyben képes a nemzetközi minőségbiztosítás elvárásainak maradéktalanul megfelelni.

 

Az IT terület gyors változásával a K&H az agilis fejlesztés irányába halad, ennek köszönhetően növelve a reagálóképességet és csökkentve a fejlesztési projektek időtartamát. A csapatméretek rugalmas skálázása, az információáramlás folyamatos biztosítása, valamint az agilis módszerek bevezetése mind olyan lépések, amelyek egy modern IT szervezet hatékonyságát és alkalmazkodóképességét növelik. Az Év ICT menedzserének választott Ozorai Dénes, a K&H informatikai vezetőjének véleménye alapján: "A K&H gyors válaszai és az agilis fejlesztés irányváltása a jelenlegi piaci trendekre és az ügyféligények gyorsabb kielégítésére irányul. Az átszervezés és az új technológiai megközelítések segítenek számunkra, hogy megfeleljünk a komplex kihívásoknak, miközben a szakemberek széles spektrumú tudásával hatékonyabban tudunk operálni."

 

Ezek a technológiai fejlesztések és az átalakulások nem csupán szervezeti változásokat hoznak magukkal, hanem azt is jelzik, hogy a K&H elkötelezett a folyamatos innováció mellett és a szakmai fejlődés iránt. A K&H Csoport informatikai részlege, mint egy valódi műhely úgy működik, ahol minden fejlesztő előtt nyitott az út a szakmai és személyes fejlődésre, valamint a kiteljesedésre. A hatékony munkát persze az is serkenti, hogy számos tapasztalt IT-szakember, egyben inspiráló vezető is dolgozik a pénzintézeti csoportnál. Ez az eredményeken is látszik hiszen sorra nyeri a K&H IT részlege a különféle hazai és nemzetközi elismeréseket. Nagy Ádámot, a K&H információ-biztonsági vezetőjét választotta az Év IT-biztonsági vezetőjének a Vezető Informatikusok Szövetsége (a VISZ). A hírközlési és informatikai szakma elismerésként Fekete László-díjat kapott Kántor András Ferenc, a K&H Bank bankkártyafejlesztésekért felelős vezetője. A 2023-as év ICT-menedzsere díjat pedig Ozorai Dénes, a K&H ICT-fejlesztésért felelős vezetője kapta. És ha ez nem volna elég, a Global Banking & Finance magazin „Legjobb digitális bank Magyarországon 2023” elismerést is besöpörték.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A magyar vállalkozónők kevésbé ambiciózusak, mint férfi társaik

A férfi vállalkozók nagyobb hajlandóságot mutatnak a nagyobb és merészebb célok kitűzésére, míg a női vállalkozók többsége kevésbé nagyratörő célokkal is megelégszik – derült ki a Szemléletváltó vállalkozóiszemlélet- és készségfejlesztő mentorprogram kutatásából.

2024. február 23. 16:04

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, magyarul az „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy szerényebb megélhetést adó, alacsonyabb fejlettségű országból egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító országba. Így humán tőkéjüket (tudásukat, képességeiket, kreativitásukat) immáron egy másik gazdaságban kamatoztatják, serkentve ezzel a fogadó ország gazdaságát. Magyarországon a magasan képzettek elvándorlási rátája jelenleg közel 7%.

2024. február 23. 12:59

Kriptobefektetések: minek nevezzelek?

Nagy hírt kavart az amerikai értékpapírfelügyelet (SEC) január 10-i döntése, amelyben engedélyezte egyes, bitcoinon alapuló termékek tőzsdei bevezetését. Az, hogy ez a fecske mennyiben csinál nyarat (azaz a SEC döntését mennyiben fogják követni hasonló jellegű lépések akár az európai, akár az amerikai értékpapírpiacokon) leginkább a részleteken múlik: többek között azon, hogy milyen nevet is aggatunk a kriptovalutákon alapuló termékekre. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

2024. február 23. 11:33

A tervezettnél gyorsabban halad fenntarthatósági céljai megvalósításával a Schneider Electric

Nagyot lépett előre fenntarthatósági célkitűzései teljesítésében a múlt évben a Schneider Electric, ennek köszönhetően a társaság az eredetileg tervezettnél jobban áll vállalásai megvalósításával. A cég több mint 550 millió tonna CO2-kibocsátás elkerülésében segítette ügyfeleit, a csomagolás közel kétharmadánál pedig már kartonpapírral helyettesítették az egyszer használatos műanyagot.

2024. február 23. 10:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07