Megjelent a CacheMan 5-ös változata

Zsadányi Pál, 2001. augusztus 10. 15:21
Az utóbbi fél évben az Outer Technology teljesen átírta ezt a gyorstár-optimalizáló programot. Megújította az interfészét és újabb finomhangoló funkciókkal is bővítette.
A program grafikus interfésze tehát jobban kezelhető, mint elődei, például egy sereg varázsló beépítése folytán. Még kezdő alkalmazók is könnyedén eligazodhatnak rajta. A legfontosabb talán, hogy már a Windows 2000 és XP alatt is jól használható, jelentősen javítva ezeknek az újabb ablakos rendszereknek a hatásfokát is. Nem nyilvánvaló, hogy a két Windows-generáció ugyanazzal a szoftverrel optimalizálható, de a CacheMan 5 kivételesen ilyen program, bár vannak olyan paraméterek, amelyek vagy csak a W9x/ME, vagy csak a W2K alatt állíthatók, mások meg eltérően működnek.

Fontos funkciója a szoftvernek, hogy segíti visszaszerezni a Windowstól az ellopott RAM-zónákat. Ez a Windows ősi hibája. Egyes szoftverek lefoglalnak tárkereteket, de visszaadásukról nem gondoskodnak, vagy azok visszaadása nehezen algoritmizálható, ezért a programozó passzolja a témát. Az eredmény: a Windows óriási tárak mellett is nyomorog egy rendkívül kisméretű szabad tárzónában, sőt, bizonyos alkalmazások még üzenettel is hangot adnak a „társzűkének”. Ilyenkor üti meg kis híján az alkalmazót a lapos guta, hogy mennyi tárat vegyen még. Nos, akármennyit vesz, a Windows azt is el tudja pazarolni, és megint csak nyomorog a tárban. A CacheMan a RAM-ból kiteszi a régebben használt lapokat a lapozóállományba. Így legalább sokkal nagyobb RAM-terület marad az újonnan induló taszkoknak. Beállíthatjuk, hogy minimálisan mekkora szabad terület maradjon folyamatosan (vigyázat, egyes programok indulásakor a szabad terület mégis jóval alámehet ennek a tárméretnek, amitől akár el is szállhat Mr. Windóz!). Kísérleti tapasztalatom, hogy ez a program hatásos, így az elszállások ritkábbak lettek, még W2K alatt is (mindegy, hogy Professional vagy Server, a tárproblémák azonosak, viszont a Datacenter Server változat állítólag már tartalmaz ellenszert).

További javított funkciók: CD-ROM puffer, ikongyorstár, naplózás, rendszerinformáció-generálás stb. A program javítja a W9x/ME generáció 0,5 Gbájtos korlátját (ami miatt annál többet hiába rakunk az alaplapba, Mr. Windóz nem látja!). A program kicsit meg is hízott, de tömörítve még mindig csak 800 Kbájtnyi. És a hab a tortán: egyéni és oktatási célra ingyenes, bár lehet 10 USD-ért regisztráltatni is (de regisztrálás nélkül is minden funkciója működik). Üzleti alkalmazóknak szintén 10 USD az egypéldányos ár, viszont diszkontot kapnak nagytételes vásárláskor.

Kulcsszavak: felhszoft memória

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36