Új szintre emelkednek a biometrikus biztonsági megoldások

EU által támogatott kozorcium vizsgálja a hatékonyságot

forrás: Prím Online, 2013. október 22. 16:07

Az arc, hang és ujjlenyomat alapján történő azonosításra alkalmas szoftverek az elmúlt évek során megjelentek az okostelefonokban, táblagépekben és egyéb hétköznapi készülékekben. Az EU kutatási és innovációs forrásaiból támogatott TABULA RASA konzorcium célja volt, hogy megállapítsa, mennyire működnek hatékonyan. 

Bár a biometrikus rendszerek a jelenleg elérhető leghatékonyabb biztonsági megoldások közé tartoznak, a biometrikus érzékelőknek még mindig vannak gyenge pontjai, amelyekről a nemzetközi sajtó is több alkalommal beszámolt. Az összesen hét különböző országban működő tizenkét szervezetet összefogó TABULA RASA konzorcium hároméves együttműködése során igyekezett a lehető legtöbb ilyen gyenge pontot feltárni, megfelelő ellenlépéseket kidolgozni, és mindezzel megalkotni a biometrikus rendszerek új, biztonságosabb generációját.

 

Ez a kérdés különösen aktuális az úgynevezett átveréses (angolul „spoofing”) esetek növekvő száma miatt, amelyek keretében könnyedén elérhető eszközöket – például arcfestéket, fényképeket vagy hangfelvételeket – használnak a biometrikus rendszerek megzavarására, illetve közvetlen megtámadására.   

 

A TABULA RASA a kutatási projekt keretében „átverési pályázatot” hirdetett meg, amelynek során kutatókat kértek fel a világ minden részéről támadási tervek kidolgozására és a különböző biometrikus rendszerek kicselezésére. A résztvevők megmutatták, hogy a rendszerek megtámadásának számos különböző, kreatív módja van. A pályázatra beérkezett leginnovatívabb támadás keretében a támadó arcfestékkel torzította el arcvonásait, és így sikerült áldozatnak kiadnia magát a kétdimenziós arcfelismerés során. A többi pályázó ismertebb módszerek – így például fényképek, maszkok és hamis ujjlenyomatok (úgynevezett „gumiujjak”) – segítségével cselezte ki a rendszereket.

 

 

Az EU 4,4 millió euróval, a konzorcium pedig 1,6 millió euróval járult hozzá a TABULA RASA projekt keretében elvégzett kiterjedt kutatási és tesztelési tevékenységekhez.

 

A TABULA RASA projekt során a kutatók összeállították a lehetséges átveréses támadások részletes listáját, feltérképezték az egyes biometrikus rendszerek gyenge pontjait, és ellenlépéseket dolgoztak ki. A biometrikus rendszerek biztonságának javítása érdekében például a különböző „életjelek” – egyebek mellett a pislogás és az izzadás – észlelésére alkalmas eszközöket fejlesztettek ki.

 

 

A kifejlesztett ellenlépések közül ötöt már átadtak a megfelelő vállalatoknak. Az átveréses támadásokkal kapcsolatos egyre alaposabb tudás, valamint az átverésbiztos biometrikus érzékelők továbbfejlesztése és a biometrikus technológiákban rejlő potenciál kihasználása lehetővé teszi a különböző európai iparágak számára vezető pozíciójuk megőrzését.

 

A projekt az eredmények kereskedelmi megoldásokká történő integrálásának szakaszában új munkahelyeket teremthet az európai KKV-k számára. A KeyLemon nevű svájci székhelyű startup vállalkozás például a TABULA RASA által kifejlesztett, arcfelismerő szoftverek esetén használható ellenlépést integrálta végső termékké.

 

A vállalat a TABULA RASA projekt keretében felhalmozott szaktudásnak köszönhetően 1,5 millió dolláros első körös befektetésre tett szert, amellyel új munkahelyeket tudott létrehozni. A Morpho (Safran), a világ vezető biometrikus megoldásait szállító vállalat szintén komoly részt vállal a projektből: felbecsülhetetlen szaktudásával és piaci elképzeléseivel támogatja a konzorciumot.

 

Ryan Heath, az Európai Bizottság digitális menetrendért és digitális technológiákért felelős szóvivője szerint „sokan tárolunk személyes és bizalmas információkat az okostelefonunkon vagy táblagépünkön, így biztosnak kell lennünk abban, hogy teljes mértékben megbízhatunk ezekben a biometrikus eszközökben. Az Európai Bizottság üdvözli a TABULA RASA eddigi sikereit. Mindezidáig egyetlen másik kutatócsoportnak sem sikerült ilyen magas szintű eredményeket elérnie a biometria területén.”

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Zsebünkben a kassza

Január elseje óta a vállalkozások kötelesek a készpénzes fizetésen túl legalább egy elektronikus fizetési lehetőséget is biztosítani a vásárlók részére. Ennek legelterjedtebb módozata a POS terminálok létesítése, azonban ez nem minden vállalkozás számára a legjobb alternatíva.

2021. szeptember 24. 15:58

Digitális összefogásra hív fel az idei MENTA konferencián az IVSZ

A digitális fordulat az utolsó esély Magyarország számára, ezért társadalmi összefogásra szólít fel az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért a MENTA konferencián nyilvánosságra hozott kiáltványában. A digitalizáció minden magyar ember életét, minden hazai vállalat és intézmény működését jelentősen megváltoztatja, és a következő években alapjaiban rengeti meg mindennapjainkat – fogalmaz az informatikai és digitalizálódó vállalkozásokat tömörítő szervezet, amely éves nagy konferenciáján a megváltozott üzleti környezetre, az elérhető forrásokra, valamint az exportlehetőségek hatékony kihasználására fókuszál.

2021. szeptember 24. 09:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Tapasztalja meg a legendás játékot

2021. szeptember 20. 18:29

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

2021. augusztus 26. 14:46