Hazánkba érkeztek a Samsung LED izzói

Farkas Norman, 2013. november 15. 17:18

A Samsung tegnap bejelentette, hogy belép a magyarországi LED világítástechnika piacra. A dél-koreai gyártó energiatakarékos megoldásai már november második felében elérhetők lesznek a hazai üzletekben.

A Samsung már 2006 óta képviselteti magát termékeivel a világítástechnikában, s most végre hazánkba is megérkeztek alacsony fogyasztású LED izzói.

 

A „nagy belépő” előtt a vállalat megbízta az Óbudai Egyetemet, hogy vizsgálja meg LED termékeit, illetve járjon utána, a magyar lakosság milyen fényforrásokat részesít előnyben. A kutatás kimutatta, hogy többnyire hagyományos izzókat használunk (48 százalék), de 30 százalékban kompakt fénycsövek, 19 százalékban halogén égők és 3 százalékban LED égők is megtalálhatók háztartásainkban. A gyártó termékeit vizsgálva kiderült, hogy átlagos (napi 2,7 órás) használat mellett évi 365kWh áramot takaríthatunk meg, ha a hagyományos izzók helyett Samsung LED égőkkel világítunk. Ez az összes magyar háztartásra kivetítve évente körülbelül 1 205 millió kWh megspórolását jelenti. Tehát megéri váltani.

 

 

Az egyetem azt is megvizsgálta, hogy egy 60W-os hagyományos izzóhoz képest mennyire környezet- és egyben pénztárcabarát egy azonos fényerejű kompakt fénycső, illetve egy LED izzó. Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy a fénycsöveknél 31 százalékkal kevesebb szén-dioxidot kibocsátó LED a nyerő, amely wattonként akár 90 lumen erősségű fényáramra képes – szemben a fénycső 40-60-as és a hagyományos izzó 10-15 lumenes értékével. Nem elhanyagolható az sem, hogy a LED izzó használata áltagos igénybevétel (napi 2,7 óra) esetén évi 350 forintunkba kerül, míg a fénycső 1950, a hagyományos égő pedig több, mint 30 000 forintnyi áramot fogyaszt. Az pedig csak hab a tortán, hogy kissé magasabb árukért cserébe akár 15-ször tovább bírják a strapát a LED-es megoldások, mint a mezei izzók.

 

 

 Átlagos beszerzési ár

 Éves fogyasztás

15 évre vetített költség

Hagyományos izzó

150 Ft

2 950 Ft

46 500 Ft

Kompakt fénycső

350 Ft

1 950 Ft

30 125 Ft

LED lámpa

4500 Ft

350 Ft

9 750 Ft

 
Egyetlen 60 W-os hagyományos izzó és vele megegyező fényáramú kompakt fénycső és LED lámpa 15 évre, azaz a LED lámpa élettartamára vetített teljes költsége (napi 2,7 óra átlagos használat, 50 Ft/KWh áramdíj, 7W, 40W és 60W áramfelvétel mellett, 1 darab LED égő, 2,5 darab kompakt fénycső és 15 darab hagyományos izzó vásárlásával számolva)

 

 

A fentiek elolvasása után sokak elgondolkodhatnak azon, hogy átállnak a LED izzók használatára. Számukra jó hír, hogy a Samsung energiatakarékos világítástechnikai termékei november végétől elérhetőek lesznek a magyar szórakoztatóelektronikai áruházakban, az online viszonteladóknál és a villamossági szaküzletekben.
 

A következő Samsung LED izzók lesznek elérhetők Magyarországon (kattintásra nagyobbak lesznek a fotók):

 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már több mint 75 ezren töltötték le a VírusRadar alkalmazást

Már több mint 75 ezren töltötték le a VírusRadar alkalmazást, amelyhez hasonló applikációk Európa több országában bizonyították, hogy rendkívül hasznosak a kontaktok beazonosításában, és életeket menthetnek a koronavírus-járvány második szakaszában - idézte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében a digitalizációért felelős helyettes államtitkárt.

2020. szeptember 27. 16:10

Virtuális bemutatóteremben ismerhetjük meg az LG legújabb üzleti kijelzőit és szolgáltatásait

Az online bemutatótermek nem újkeletűek, a 2020-as év példátlan körülményei miatt azonban értékük és jelentőségük a fogyasztói és üzleti márkák, valamint a vásárlók körében is megnőtt. A virtuális kiállításokkal a vállalatok könnyen megmutathatják az általuk kínált szolgáltatások és termékek előnyeit anélkül, hogy az érdeklődőknek ehhez el kellene látogatniuk egy adott helyszínre — a termékek ilyen jellegű megismerése pedig a megalapozott vásárlási döntések meghozatalában különösen fontos.

2020. szeptember 27. 14:57

Jövő héten startol a think.BDPST

Věra Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének részvételével zajló beszélgetéssel nyílik meg jövő pénteken az egyik legfontosabb regionális innovációs konferencia Budapesten. A transzparenciáért és értékekért felelős biztos először vesz részt magyar szervezésű konferencián. Az Antall József Tudásközpont által szervezett think.BDPST ingyenesen követhető eseményén többek között szó esik a transzparencia és a demokrácia biztosításának lehetőségeiről a digitális innováció jelentette kihívások keretei közt, valamint az európai értékek védelméről is beszél majd a cseh biztos. 

2020. szeptember 27. 12:29

A Bridgestone abroncsa lett a kategóriaelső az ADAC idei téligumi-tesztjén

Az ADAC idei téligumi-tesztjének egyértelmű győztese a Bridgestone vezető téli gumija, a Blizzak LM005, amely a vizsgált 15 garnitúra személyautó-abroncs közül a legmagasabb pontszámot (2,0) kapta a német autóklub szakértőitől. A gumiabroncs-gyártó zászlóshajójának számító terméke az első olyan téli gumi, amely minden elérhető méretre a nedves tapadási tulajdonságáért megkapta az EU ‘A’ fokozatú minősítést, emellett magas pontszámot kapott kiegyensúlyozott teljesítmény-jellemzőiért is. 

2020. szeptember 27. 11:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás