Hivatalosan is vége az XP-korszaknak

Megszűnik a Windows XP támogatottsága

Czipperer Dia, 2014. április 8. 15:04

Eljött ez a nap is: nem jönnek többet biztonsági frissítések Windows XP-re. Az évekig legnépszerűbb operációs rendszerként számon tartott XP ma képletesen nyugdíjba vonul.

A Windows XP 2001 óta van a piacon, azaz közel 14 éve. A Microsoft azonban úgy döntött, nem fecsérel több energiát a régi rendszerbe, inkább az új verziókra koncentrálja figyelmét. Április 8-ától a rendszer támogatottsága hivatalosan is megszűnt, tehát nem érkeznek frissítések XP-re.
 


A Microsoft honlapján is próbálja ösztönözni felhasználóit, hogy váltsanak például Windows 7 rendszerre. Itt le is írja a fontos lépéseket, mit tennie a usereknek. Bár a Windows 7 rendszerkövetelménye nem olyan borzasztó, összehasonlítva az XP rendszerigényével világossá válik, hogy több régi típusú gépnek megterhelő lehet az új rendszer, miközben az XP szinte minden gépen elfut.

 

Persze, felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért nem vesznek új gépet az emberek, miért ragaszkodnak az elavult masinákhoz? Többen is akadnak, akik számára teljesen megfelelő egy régebbi számítógép is XP-vel a fedélzetén, illetve az idősek nagy részének az új felhasználói felület új ismeretek elsajátítását is igényelné, amit nem szívesen vállanak be, hiszen örülnek, hogy ezt is meg tudták tanulni. Komplex kérdés ez a maga nemében, de nem csak az otthoni felhasználók esetében lesz zavaró az XP hiánya: gondoljunk csak az ATM automatákra, melyek frissítése még jó darabig eltart majd.

 

Az XP vége a konkurencia malmára hajtja a vizet?

 

Könnyen megeshet, hogy ezzel a lépéssel több felhasználó dönt majd úgy, hogy inkább más gyártónál próbál szerencsét, hiszen mindez úgy is tudatosulhat sok ember számára, hogy a Microsoft cserbenhagyta őket.

 

A már említettet ATM-ek esetén például felmerült annak a lehetősége is, hogy nem egy újabb Windows rendszerre váltanak, hanem a konkurens Linuxot választják majd, hiszen a Windows 7 update hardverfrissítéssel is járna.

 

Még mindig népszerű

 

Az XP még mindig elterjedt ahhoz képest, hogy azóta már több új verzió is piacra került. A Vistánál – amely a vállalat egyik nagy tévedéseként aposztrofált rendszer – sokkal sikeresebb, sőt, még a Windows 8-nál – amely szintén ballépés volt részükről – is keresettebb rendszerről van szó.

 

A The Next Web által március elején közzétett diagramon jól látszik, hogy a Windows 7 után a második legnépszerűbb verzió, de úgy tűnik, ez mégsem fontos. Pedig csak az közintézményeket, iskolákat tekintve sem elhanyagolható az XP elterjedtsége, vagy különféle vállalatoknál, ahol az XP kiszolgálja az igényeket, és egy új rendszer licensze viszont további költségekkel, esetleges hardverfrissítésekkel járna.

 

 

A Microsoft hivatalos közleményében úgy fogalmazott, hogy eljött az idő számukra a hardver és szoftverpartnerekkel karöltve, hogy erőforrásaikat az újabb technológiák felé fordítsák, annak érdekében, hogy továbbra is nagyszerű élményeket nyújthassanak.

 

Az Office 2003 is megy a kukába

 

A Windows XP az Office programcsomag 2003-as verzióját is magával rántja. A Microsoft elmondta, hogy ez a verzió szintén nem kap biztonsági frissítéseket a jövőben, pedig ezt is sokan használják még ma is. A 2007-es verzió már jóval átszabottabb, másfajta kezelőfelülettel rendelkezik, – hogy a későbbi kiadásokról ne is beszéljek –, és sokak számára, akik ebben a verzióban tanulták meg használni a csomag egyes programjait, bizony nehéz lesz a váltás. Eddig többen meg sem tették, hiszen egy kompatibilitási csomag letöltésével a későbbi verzióban készült dokumentumokat is kezelhették.

 

Microsoft: vagy frissítesz, vagy újat veszel

 

A Microsoft hivatalos oldalán figyelmezteti a felhasználókat, hogy akik továbbra is az XP-nek szavaznak bizalmat, és a jövőben is ezt használják majd, veszélynek teszik ki gépüket: sebezhetővé válnak mind a biztonsági kockázatokat, mind pedig a vírusokat illetően.

 

A vállalat maga is bevallja, hogy nagyon kevés régi számítógépen fut el a legújabb Windows 8.1-es verzió, de mindenki ellenőrizheti, hogy az ő saját gépe mennyire felel meg a rendszerkövetelményeknek. Ha pedig ez nem vezet eredményre, a gyártó az új gép vásárlására ösztönöz.

 

Hiszen ott van a Windows 7 rendszer is – gondolhatnánk. Igen ám, csak ha nem sikerül régi gépünket Windows 8-1-re frissíteni, akkor Windows 7 esetén sem működik az update, hiszen a két rendszer azonos gépigénnyel rendelkezik (lásd a táblázatban). Tehát cseberből vederbe: tehát jobb híján marad egy konkurens, egyszerűen kezelhető alternatíva, vagy a kockázat, hogy a vírusok felzabálják gépünket.

 

Rendszerkövetelmény
  Windows XP Windows 7 Windows 8.1
Processzor Pentium 233 MHz vagy gyorsabb processzor (300 MHz javasolt) 1 GHz vagy gyorsabb 32 bites (x86) vagy 64 bites (x64) processzor 1 GHz vagy gyorsabb (PAE, NX és SSE2 támogatással)
RAM Legalább 64 MB memória (128 MB javasolt) 1 GB RAM (32 bites) vagy 2 GB RAM (64 bites) 1 GB (32 bit), 2 GB (64 bit)
Szabad merevlemezhely Legalább 1,5 GB rendelkezésre álló merevlemez-terület 16 GB (32 bites) vagy 20 GB (64 bites) szabad lemezterület 16 GB (32 bit), 20 GB (64 bit)
Grafikus kártya   DirectX 9 grafikus eszköz WDDM 1.0 vagy újabb illesztőprogrammal DirectX 9 grafikus eszköz WDDM 1.0 vagy újabb illesztőprogrammal

 

Kép: mirazon.com

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

A hatodik egymást követő évben is a mateking.hu nyerte az Év Honlapja kitüntetést. A bejelentés kapcsán kihirdették: a leggyorsabban jelentkező 5 iskolának ingyenes hozzáférést biztosítanak. Magyarország legnépszerűbb egyetemi e-learning oldalának célja, hogy élménnyé változtassa a matektanulást, hatékonyságát pedig az adja, hogy a tananyagok sok-sok apró lépésből, picike morzsákból épülnek fel. A honlapon ráadásul folyamatosak a fejlesztések is: 2020-ban a mateking epizódok új, sokkal intenzívebb dizájnt kapott, a letisztult és elegáns külső pedig egy felhasználóbarát felületet eredményezett.

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

Az Adverticum Zrt., Magyarország piacvezető médiaoldali hirdetéskiszolgáló rendszerének, az Adverticum AdServernek fejlesztője és üzemeltetője a járvány ellenére rendkívül sikeres és eredményes üzleti évet zárt. Az Indexből történt Telex kiválás pozitív szaldóval változtatta az ügyfélkört, és elkészült az a fejlesztés is, amely képes maximalizálni a tartalomszolgáltatók, portálok hirdetési bevételeit. Ez utóbbi – különösen most, amikor a járvány a reklámpiacot is jelentős megpróbáltatások elé állítja, nem csak az Adverticum, hanem összes partnere bevételeit is pozitívan befolyásolja.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2021. január 1-től Peter Gazik tölti be a Telenor Magyarország vezérigazgatói pozícióját. A szakember az elmúlt 10 évben különböző vezetői szerepköröket töltött be a telekommunikációban vállalati kapcsolatok és szabályozási területeken, az elmúlt öt évben pedig a szlovákiai O2 mobiltársaság vezérigazgatója volt. A Telenor Magyarország vezérigazgatói posztját Jan Hanustól veszi át, aki 2018 júliusa óta irányította a vállalatot.

2020. december 16. 19:05

Egy Waldorf-iskola nyerte a VISZ digitalizációs pályázatát

Immár ötödik alkalommal írta ki az Év Digitális Tanári Kara című pályázatát a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ). A pályázaton minden olyan magyarországi, érvényes működési engedéllyel rendelkező középfokú oktatási intézmény indulhatott, ahol a képzés főállásban oktató tanárok közreműködésével valósul meg.

2020. december 11. 16:40

Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 2020-ban is meghirdeti a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai partnerségével, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) főtámogatásával. A megmérettetés keretében immár 29. alkalommal fogják elismerni a legkiválóbb hazai innovációs teljesítményeket. Nevezni 2021. február 10-ig lehet. 

2020. december 1. 14:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

2021. március 4. 16:27

Idén 20 éves az Adverticum

2021. február 8. 14:49

Kinőtte a határokat a Codecool

2021. február 1. 14:47

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59