Hivatalosan is vége az XP-korszaknak

Megszűnik a Windows XP támogatottsága

Czipperer Dia, 2014. április 8. 15:04

Eljött ez a nap is: nem jönnek többet biztonsági frissítések Windows XP-re. Az évekig legnépszerűbb operációs rendszerként számon tartott XP ma képletesen nyugdíjba vonul.

A Windows XP 2001 óta van a piacon, azaz közel 14 éve. A Microsoft azonban úgy döntött, nem fecsérel több energiát a régi rendszerbe, inkább az új verziókra koncentrálja figyelmét. Április 8-ától a rendszer támogatottsága hivatalosan is megszűnt, tehát nem érkeznek frissítések XP-re.
 


A Microsoft honlapján is próbálja ösztönözni felhasználóit, hogy váltsanak például Windows 7 rendszerre. Itt le is írja a fontos lépéseket, mit tennie a usereknek. Bár a Windows 7 rendszerkövetelménye nem olyan borzasztó, összehasonlítva az XP rendszerigényével világossá válik, hogy több régi típusú gépnek megterhelő lehet az új rendszer, miközben az XP szinte minden gépen elfut.

 

Persze, felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért nem vesznek új gépet az emberek, miért ragaszkodnak az elavult masinákhoz? Többen is akadnak, akik számára teljesen megfelelő egy régebbi számítógép is XP-vel a fedélzetén, illetve az idősek nagy részének az új felhasználói felület új ismeretek elsajátítását is igényelné, amit nem szívesen vállanak be, hiszen örülnek, hogy ezt is meg tudták tanulni. Komplex kérdés ez a maga nemében, de nem csak az otthoni felhasználók esetében lesz zavaró az XP hiánya: gondoljunk csak az ATM automatákra, melyek frissítése még jó darabig eltart majd.

 

Az XP vége a konkurencia malmára hajtja a vizet?

 

Könnyen megeshet, hogy ezzel a lépéssel több felhasználó dönt majd úgy, hogy inkább más gyártónál próbál szerencsét, hiszen mindez úgy is tudatosulhat sok ember számára, hogy a Microsoft cserbenhagyta őket.

 

A már említettet ATM-ek esetén például felmerült annak a lehetősége is, hogy nem egy újabb Windows rendszerre váltanak, hanem a konkurens Linuxot választják majd, hiszen a Windows 7 update hardverfrissítéssel is járna.

 

Még mindig népszerű

 

Az XP még mindig elterjedt ahhoz képest, hogy azóta már több új verzió is piacra került. A Vistánál – amely a vállalat egyik nagy tévedéseként aposztrofált rendszer – sokkal sikeresebb, sőt, még a Windows 8-nál – amely szintén ballépés volt részükről – is keresettebb rendszerről van szó.

 

A The Next Web által március elején közzétett diagramon jól látszik, hogy a Windows 7 után a második legnépszerűbb verzió, de úgy tűnik, ez mégsem fontos. Pedig csak az közintézményeket, iskolákat tekintve sem elhanyagolható az XP elterjedtsége, vagy különféle vállalatoknál, ahol az XP kiszolgálja az igényeket, és egy új rendszer licensze viszont további költségekkel, esetleges hardverfrissítésekkel járna.

 

 

A Microsoft hivatalos közleményében úgy fogalmazott, hogy eljött az idő számukra a hardver és szoftverpartnerekkel karöltve, hogy erőforrásaikat az újabb technológiák felé fordítsák, annak érdekében, hogy továbbra is nagyszerű élményeket nyújthassanak.

 

Az Office 2003 is megy a kukába

 

A Windows XP az Office programcsomag 2003-as verzióját is magával rántja. A Microsoft elmondta, hogy ez a verzió szintén nem kap biztonsági frissítéseket a jövőben, pedig ezt is sokan használják még ma is. A 2007-es verzió már jóval átszabottabb, másfajta kezelőfelülettel rendelkezik, – hogy a későbbi kiadásokról ne is beszéljek –, és sokak számára, akik ebben a verzióban tanulták meg használni a csomag egyes programjait, bizony nehéz lesz a váltás. Eddig többen meg sem tették, hiszen egy kompatibilitási csomag letöltésével a későbbi verzióban készült dokumentumokat is kezelhették.

 

Microsoft: vagy frissítesz, vagy újat veszel

 

A Microsoft hivatalos oldalán figyelmezteti a felhasználókat, hogy akik továbbra is az XP-nek szavaznak bizalmat, és a jövőben is ezt használják majd, veszélynek teszik ki gépüket: sebezhetővé válnak mind a biztonsági kockázatokat, mind pedig a vírusokat illetően.

 

A vállalat maga is bevallja, hogy nagyon kevés régi számítógépen fut el a legújabb Windows 8.1-es verzió, de mindenki ellenőrizheti, hogy az ő saját gépe mennyire felel meg a rendszerkövetelményeknek. Ha pedig ez nem vezet eredményre, a gyártó az új gép vásárlására ösztönöz.

 

Hiszen ott van a Windows 7 rendszer is – gondolhatnánk. Igen ám, csak ha nem sikerül régi gépünket Windows 8-1-re frissíteni, akkor Windows 7 esetén sem működik az update, hiszen a két rendszer azonos gépigénnyel rendelkezik (lásd a táblázatban). Tehát cseberből vederbe: tehát jobb híján marad egy konkurens, egyszerűen kezelhető alternatíva, vagy a kockázat, hogy a vírusok felzabálják gépünket.

 

Rendszerkövetelmény
  Windows XP Windows 7 Windows 8.1
Processzor Pentium 233 MHz vagy gyorsabb processzor (300 MHz javasolt) 1 GHz vagy gyorsabb 32 bites (x86) vagy 64 bites (x64) processzor 1 GHz vagy gyorsabb (PAE, NX és SSE2 támogatással)
RAM Legalább 64 MB memória (128 MB javasolt) 1 GB RAM (32 bites) vagy 2 GB RAM (64 bites) 1 GB (32 bit), 2 GB (64 bit)
Szabad merevlemezhely Legalább 1,5 GB rendelkezésre álló merevlemez-terület 16 GB (32 bites) vagy 20 GB (64 bites) szabad lemezterület 16 GB (32 bit), 20 GB (64 bit)
Grafikus kártya   DirectX 9 grafikus eszköz WDDM 1.0 vagy újabb illesztőprogrammal DirectX 9 grafikus eszköz WDDM 1.0 vagy újabb illesztőprogrammal

 

Kép: mirazon.com

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

Az LG Electronics (LG) több mint 200 díjat és elismerést kapott az idei CES-en a háztartási elektronika, a szórakoztató elektronika, valamint a B2B megoldások terén bemutatott számos innovációjáért és technológiai újításáért.

2024. január 29. 16:07

Felvásárolta a Siemens a Helioxot

Lezárta a Siemens az e-busz és e-kamion flották, valamint elektromos személygépkocsik számára kínált DC gyorstöltés terén vezető pozíciót betöltő Heliox vállalat felvásárlását. A holland székhelyű, mintegy 330 főt foglalkoztató cég akvizíciójával a Siemens a meglévő e-töltési portfólióját a 40 kilowattostól (kW) a megawatt töltésig, valamint a depó- és flottamegoldásokkal egészíti ki.

2024. január 17. 19:40

Vezető nélküli navigáció a töltőállomásokhoz

A parkolóhelykeresés, majd az autó újbóli megtalálása – különösen a labirintusszerű parkolóházakban – meglehetősen fárasztó és időigényes lehet, és hasonló a helyzet a szabad töltőállomások keresésével is. A Bosch és a Volkswagen leányvállalata, a Cariad most közösen teszteli az automatizált töltési asszisztens (Automated Valet Charging) megoldását, amely az automatizált parkolási asszisztens (Automated Valet Parking) rendszeren alapul. 

2024. január 11. 12:39

Együttműködési megállapodást kötött a Delta és az evosoft

Több hónapos előkészítés után írt alá együttműködési céllal szándéknyilatkozatot a Delta Systems Kft. és az evosoft Hungary Kft. Az elmúlt időszakban a legmodernebb platformok és dobozos rendszerek integrációját igénylő megoldásokon túl egyedi fejlesztéseket is magukban foglaló megrendelések egyre gyakoribbá váltak a piacon. Magyarország egyik legnagyobb rendszerintegrátora és Magyarország egyik vezető ipari szoftverfejlesztője mostantól egymás támogatását élvezve sokkal magasabb hozzáadott értékű informatikai fejlesztéseket lesz képes végrehajtani, így növelve versenyelőnyüket a hazai és nemzetközi piacon.

2024. január 4. 10:13

A Wolt Drive és a MediaMarkt ultragyors, kétórás kiszállítást indít

A magyar Wolt Drive a MediaMarkt első ultragyors kiszállítási partnere. Az együttműködés a teljes hazai MediaMarkt hálózatra vonatkozik, így országszerte Szombathelytől Gyöngyösön át Békéscsabáig 28, Budapesten pedig mind a 11 MediaMarkt üzletből elérhető a villámgyors kiszállítás.

2023. december 15. 16:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30