Megérkezett az új Android verzió

Lollipop névre keresztelték

Czipperer Dia, 2014. október 17. 08:22

Két új eszköz kíséretében hullt le a lepel a legfrissebb Android verzióról. A nyalóka, vagyis a Lollipop névre hallgató 5.0-s változat a HTC Nexus 9 táblagép és a Motorola Nexus 6 társaságában érkezett. Nem volt hivatalos bemutató, blogposztban sazámoltak be a bejelentésről.

A Google blogposztban jelentette be az új Android verzió hivatalos érkezését. Sundar Pichar, a Google Android és Chrome részlegének alelnöke írt az új rendszer érkezéséről, melyről elsőként a Google I/O fejlesztői konferencián hallhattunk először.

 

A Lollipopot kifejezetten úgy fejlesztették, hogy minél több eszközre optimalizálva legyen, beleértve a telefonokat, táblagépeket, TV-ket és okosórákat. Ez azt is jelenti, hogy a felhasználói felület nagyon hasonló és letisztult a különféle eszközökön.

 

A felhasználók az értesítéseket is személyre szabhatják, megadható ugyanis, hogy csak bizonyos emberek esetében értesítsen a rendszer, ha például az illető tárgyaláson, megbeszélésen stb. ül. Viszont a lezárt képernyőn is azonnal látszanak majd.

 

A Lollipop ezen belül aksikímélő megoldást is kínál a Battery Saverrel, amely a Google szerint az eszköz élettartamát a következő töltésig akár 90 perccel is növelheti.
 

 

A biztonságot is továbbfejlesztették. A több felhasználói fiók, valamint a vendég mód is elérhetővé vált, így a privát adatokat jobban védhetik az eszköztualjdonosok. A Lollipop Smart Lock, vagyis okos lezárás funkcióval is rendelkezik, amely a felhasználók számára lehetővé teszi, hogy kijelöljenek megbízható eszközöket (pl. okosóra), és, ha ezeket csatlakoztatjuk a készülékhez, a rendszer automatikusan lezárja a telefont. Ez korábban már több androidos eszközök már jelen volt, többek között a Motorola mobilokon, most pedig már a rendszerbe építve lesz elérhető. A rendszer Factory Reset Protection funkcióval is rendelkezik. Ez lehetővé teszi az eszköztulajdonosoknak, hogy eszközüket távolról letiltsák.

 

A rendszer számos API-t, összesen 5000-ret tartalmaz, és teljesen átformált, letisztult felhasználói felülettel rendelkezik. A Material Design névre keresztelt irányvonal könnyen áttekinthető elemeket eredményez, ahol az árnyékolás és kiemelés rétegződik. Emellett pedig a betűtípus is megújult, az úgynevezett Roboto típust használja a rendszer.
 


Az új Android Lollipop a 64 bites processzorok is támogatja majd, mely elsőként a Motorola Nexus 6 és Nexus 9 táblagépén lesz elérhető, később érkezik a többi készülékre.

 

A vállalat már egy promóciós videóval is előrukkolt, íme:

 

 

Forrás: Mashable.com; Kép: knowyourmobile.com, androidpit.com

Mobilalkalmazás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50