Legyőzhetetlen pókerprogramot fejlesztettek

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 11. 14:46

Legyőzhetetlen pókerprogramot fejlesztettek kanadai kutatók. A tudósok szerint az algoritmus úgy játssza a póker népszerű verzióját, a Texas Hold'emet, hogy sosem hibázik. A szinte tökéletes stratégia hasznos lehet többek között a biztonsági berendezéseknél.

A programnak olyan a stratégiája, hogy valószínűleg egy végigpókerezett emberöltő alatt sem lehetne legyőzni - tudósított a BBC hírportálja a Science tudományos lapban megjelent tanulmányról. Az algoritmust az interneten most ki lehet próbálni.

Mióta a tudósok játékokat játszó mesterséges intelligenciákat fejlesztenek, több olyan eset is híressé vált, amikor a számítógép programja jobb stratégiát dolgozott ki, mint a legjobb emberi játékos. Az IBM Deep Blue nevű szuperszámítógépe 1997-ben például megverte Gary Kaszparov sakkvilágbajnokot.

Ám ezeket a gépi győzelmeket úgynevezett "tökéletesen informált játékokban" aratták, azaz ott, ahol minden játékos tud mindent arról, ami a játszmában a döntéshozatal előtt történt.

A pókerben ez azonban nem így van, a játékosok nem tudhatják, partnereiknek milyen lapokat osztottak. Az új pókerprogram "megtanította magának", hogyan legyen úrrá ezen az információhiányon. Sok milliárd játszmát játszott végig, és úgy fejlesztették, hogy rögződjön benne minden olyan döntés, amely nem az optimális eredményhez vezetett.

"Modellünk két hónapon át pókerezett, minden másodpercben leosztások milliárdjait játszotta le, többet, mint amennyit az egész emberiség le tudna játszani, tehát bizonyos értelemben nem meglepő, hogy kialakította a tökéletes stratégiát" - mondta Michael Bowling, az Albertai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

Noha játékosnak tűnhet a projekt, a játékelméleten alapuló eredményeknek számos terület vehetik hasznát. A repülőtéri biztonsági ellenőrzőpontok automatikus rendszereit például lehet úgy tervezni, hogy a pókerhez hasonló bizonytalanságot és hiányzó információt is beépítsék.

Kulcsszavak: felhszoft póker

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bet365 – két évtizede a sportfogadás szolgálatában

Közel 20 éves a Bet365 brit bukméker oldal, amely a különféle sportfogadásokon felül kaszinós játékokat is kínál a fogadni vágyó felhasználók számára.

2020. január 23. 20:25

Banksy végre Budapesten!

Isztambul, Amszterdam, Antwerpen, Melbourne, Auckland, Toronto, Berlin, Bukarest, Kolozsvár és Párizs után végre Budapesten is láthatunk Banksy, a földkerekség legismertebb graffiti művészének világát bemutató kiállítást. Az ART OF BANKSY mintegy 70 művön keresztül mutatja be az “ismeretlen zseni” művészetét a Godot Kortárs Művészeti Intézet szervezésében, február 1-től a Tesla Loftban.

2020. január 20. 16:56

Nemzetközi díjat nyert a Sound biztonsági programja

Szerdán késő este kezdődött a legnagyobb nemzetközi fesztiválelismerés, a European Festival Awards díjátadó gálája a hollandiai Groningenben, ahol az Egészség és Biztonsági Fejlesztések kategóriában a Balaton Sound „Safety First” programja hozta el a fődíjat.

2020. január 16. 16:13

Ezek az újdonságok érkeznek jövőre az HBO GO-ra

Lassan lezárul 2019 és ezzel együtt az évtized is. Ahogy megszokhattuk, az HBO igyekszik minden évben a legjobb tartalmakat, legizgalmasabb sorozatokat elhozni az előfizetőknek. Az alábbi összeállítás bemutatja, hogy milyen új sorozatok, új évadok, európai saját gyártású címek illetve vásárolt tartalmak érkeznek az HBO online videótárába 2020-ban.

2019. december 24. 14:06

John Newman a SZINen

A hazai fesztiválfanok egyik legszeretettebb világsztárja, a kirobbanó erejű koncertjeiről ismert John Newman 2020 augusztus végén, az utolsó hazai nagyfesztiválon, a Szegedi Ifjúsági Napokon lép majd fel. A SZIN szervezői most a karácsonyfa alá tettek három hazai kedvencet is: jön majd Szegedre a Magna Cum Laude, a Bagossy Brothers Company és a 2020-ban 20. születésnapját ünneplő 30Y is. SZIN 2020: augusztus 26-29-ig.

2019. december 19. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44
online sportfogadás