Új rendszer, új generáció – startvonalnál a 10-es számú Windows versenyző

Czipperer Dia, 2015. január 22. 12:13

Az új operációs rendszer hivatalos érkezéséről a Windows háza táján először tavaly októberben hallottunk, amikor is a Microsoft San Franciscó-i sajtóeseményén bemutatta az új rendszert. Sokak nagy meglepetésére nem a korábban rebesgetett 9-es, hanem rögtön 10-es verzió mellett tették le a voksukat, egy új generáció érkezését fémjelezve.

Néhány hónappal ezelőtt, októberben, a hivatalos bemutató alkalmával beszélt arról először a Microsoft, milyen is lesz a vadonatúj, Windows 10-es operációs rendszer, azóta pedig csak sejthető volt, milyen lesz valójában a végleges verzió. A vállalat nem habozott túl sokáig. Az év első napjait megragadva már be is mutatták operációs rendszerük új generációját, a Windows 10-et és funkcióit.

 

Üdv a klubban, Spartan

 

Jó hír, hogy végre pontot tehetünk az „új böngésző-ügy” végére. A sokat rebesgetett új böngészőről is lehullt a lepel. A „Spartan” kódnevet viselő megoldás tényleg leváltja az Internet Explorert. Egy egészen más böngészési élményt tesz lehetővé a felhasználóknak, többek között a beépített funkciók révén, illetve olyan megoldások is helyet kaptak benne, mint a billentyűzet vagy toll segítségével való jegyzetelés, amelyeket a barátokkal is meg lehet osztani.

 

Helló, Cortana!

 

Igen, ez a pillanat is elérkezett. Végre kijelenthetjük, hogy a Microsoft személyi asszisztense PC-kre és táblagépekre is elérhető lesz, sőt, mi több, a Spartan dolgát is nagyban megkönnyíti, hiszen a fejlesztők közvetlenül a böngészőbe integrálták, melynek révén gyorsabbá válik a keresés és a webes ügyintézések is.

 

Bár a Cortana egyelőre még magyarul még nem kommunikál, de angolul már nagyon hasznos kis asszisztens kapunk. Nem csak „kiismeri” a felhasználók szokásaik, érdeklődési köreit, hasznos javaslatokat is tesz nekik, és az eszük helyett eszükként működik, mint egy jó interaktív kalendárium. Figyelmeztet mindenre, ami fontos, a user pedig gépeléssel, hangutasítással vezérelheti.
 

 

Xbox játékélmény a Windows 10-ben

 

Természetesen az Xbox alkalmazás Windows 10-en is fut majd, amely egyben azt is jelenti, hogy az Xbox Live játékhálózat legjavát már a Windows 10-et futtató PC-ken is elérhetik a felhasználók. További előnye még, hogy akár több eszközön is lehet játszani a barátokkal, és a játékvideó-rögzítő funkcióval pedig minden fontos pillanatot megörökíthetnek és másokkal is megoszthatnak.

 

A játékok sebessége sem utolsó szempont. Ezen is turbózott kicsit a Microsoft. A DirectX 12 alkalmazásprogramozási felületre készült játékok sebességében, teljesítményében és grafikai képességeiben is jelentős javulás lesz látható.

 

Új Office-élmény

 

Ezek után már igazán nem érhet senkit meglepetés az Office for Windows 10 alkalmazás ténye kapcsán. Bizony, az Office sem maradt ki a sorból, amelyet a Windows 10 szellemiségének megfelelően kellett átkozmetikázni: vagyis az egy program minden eszközre jegyében. Ebből már nem nehéz kitalálni, hogy a érintésre optimalizált környezetet kapott a program.

 

A Word, az Excel, a PowerPoint, a OneNote és az Outlook programokat teljesen újratervezték, és érintéssel még könnyebben vezérelhetők lettek. Például a PowerPoint szabadkezes funkciója – mellyel közvetlenül a diákra is rajzolhatunk –, jól mutatja, hogy egy új szintet lépett az Office, alkalmazkodva az „új korszakhoz”.

 

Az asztali verzióról viszont egyelőre nem sokat tudunk. Egyelőre csak annyit árult el a vállalat, hogy a következő hónapokban osztanak meg további részleteket erről, ugyanis a fejlesztések jelenleg is zajlanak.

 

Nagyításhoz kattints a képre

 

A sokat emlegetett Start menü is visszatért, és az új funkciók és az univerzális apptámogatás sem maradhatott ki a sorból. Ha már elfelejtettétek volna és kíváncsiak vagytok, mik is ezek pontosan, nézzetek bele korábbi cikkünkbe: A Microsoft rögtön a Windows 10-esre ugrott.

 

A Windows 10 ingyenes frissítésként lesz elérhető a Windows 7, Windows 8.1 vagy Windows Phone 8.1 rendszert használó vásárlók számára, akik a megjelenés utáni első évben frissítenek az új verzióra.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

Az első helyen végzett a Schneider Electric a TIME magazin és a Statista által összeállított, a világ legfenntarthatóbban működő vállalatait bemutató rangsorban. A társaság többek között saját fenntarthatósági programjával, illetve az ügyfelei és beszállítói energiahatékonysági és klímavédelmi törekvéseit támogató megoldásaival és kezdeményezéseivel érdemelte ki az elismerést.

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

Míg néhány éve elég volt kiváló oktatókkal és lelkes diákokkal megtölteni az oktatási tereket ahhoz, hogy nagyszerű legyen egy egyetem, addig ma már a digitalizáció is elengedhetetlen a kiválósághoz, a felsőoktatási intézmények közül való kitűnéshez. A Corvinus Egyetem Gellért Campusán a Delta Systems Kft. a legmodernebb oktatástechnikai rendszert valósította meg térmikrofonokkal, robotkamerákkal és hatalmas, egyedi ledfalakkal.

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

Játékos módon tanít programozást gyerekeknek a 18 éves vállalkozó robotika csomagja, a Megoldások a holnapért kihívás tavalyi díjazottja a népszerű televíziós műsorban is bizonyított. A Samsung és az EdisonKids közös programja a technológia iránt érdeklődő diákoknak kínál lehetőséget arra, hogy elismert szakemberekkel együttműködve gondolkodó közösséget, alkotóműhelyt hozzanak létre, ahol közösen dolgozhatnak ki jövőformáló megoldásokat. 

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

A kvantumtechnológia áttörést hozhat a járműiparban és az orvostudományban is. A kvantumos jelenségek elsősorban az anyag legkisebb építőköveinek viselkedésében jelentkeznek. Ezek a parányi részecskék teljesen máshogy viselkednek, mint ahogy azt a hétköznapi életben megszoktuk. A kvantumos jelenségekre épülő kvantumtechnológia forradalmi változásokat hozhat a környezetünk érzékelésében és az információfeldolgozásban. A Bosch jelenleg a kvantumtechnológián alapuló első termékeinek fejlesztésén dolgozik, melyek az orvosi és a mobilitási területeken lesznek alkalmazhatók.

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

Ikonikus sporteseményekből – mint például az olimpia vagy a foci bajnokságok – idén nyáron sem lesz hiány. A szurkolók alig várják ezeket az eseményeket – nincsenek ezzel másként a kiberbűnözők sem, bár őket a versenyszellem vagy a közösség érzése a legkevésbé sem érdekli. A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai sportegyesületek, -események vagy a szurkolók voltak.

2024. június 12. 11:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kék halál képernyőn túl: miért ne hagyjuk figyelmen kívül a szoftverfrissítéseket?

2024. július 26. 13:59

Idén a fenntartható cégek tulajdonosait is díjazza az EY

2024. július 24. 13:59

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55