Új rendszer, új generáció – startvonalnál a 10-es számú Windows versenyző

Czipperer Dia, 2015. január 22. 12:13

Az új operációs rendszer hivatalos érkezéséről a Windows háza táján először tavaly októberben hallottunk, amikor is a Microsoft San Franciscó-i sajtóeseményén bemutatta az új rendszert. Sokak nagy meglepetésére nem a korábban rebesgetett 9-es, hanem rögtön 10-es verzió mellett tették le a voksukat, egy új generáció érkezését fémjelezve.

Néhány hónappal ezelőtt, októberben, a hivatalos bemutató alkalmával beszélt arról először a Microsoft, milyen is lesz a vadonatúj, Windows 10-es operációs rendszer, azóta pedig csak sejthető volt, milyen lesz valójában a végleges verzió. A vállalat nem habozott túl sokáig. Az év első napjait megragadva már be is mutatták operációs rendszerük új generációját, a Windows 10-et és funkcióit.

 

Üdv a klubban, Spartan

 

Jó hír, hogy végre pontot tehetünk az „új böngésző-ügy” végére. A sokat rebesgetett új böngészőről is lehullt a lepel. A „Spartan” kódnevet viselő megoldás tényleg leváltja az Internet Explorert. Egy egészen más böngészési élményt tesz lehetővé a felhasználóknak, többek között a beépített funkciók révén, illetve olyan megoldások is helyet kaptak benne, mint a billentyűzet vagy toll segítségével való jegyzetelés, amelyeket a barátokkal is meg lehet osztani.

 

Helló, Cortana!

 

Igen, ez a pillanat is elérkezett. Végre kijelenthetjük, hogy a Microsoft személyi asszisztense PC-kre és táblagépekre is elérhető lesz, sőt, mi több, a Spartan dolgát is nagyban megkönnyíti, hiszen a fejlesztők közvetlenül a böngészőbe integrálták, melynek révén gyorsabbá válik a keresés és a webes ügyintézések is.

 

Bár a Cortana egyelőre még magyarul még nem kommunikál, de angolul már nagyon hasznos kis asszisztens kapunk. Nem csak „kiismeri” a felhasználók szokásaik, érdeklődési köreit, hasznos javaslatokat is tesz nekik, és az eszük helyett eszükként működik, mint egy jó interaktív kalendárium. Figyelmeztet mindenre, ami fontos, a user pedig gépeléssel, hangutasítással vezérelheti.
 

 

Xbox játékélmény a Windows 10-ben

 

Természetesen az Xbox alkalmazás Windows 10-en is fut majd, amely egyben azt is jelenti, hogy az Xbox Live játékhálózat legjavát már a Windows 10-et futtató PC-ken is elérhetik a felhasználók. További előnye még, hogy akár több eszközön is lehet játszani a barátokkal, és a játékvideó-rögzítő funkcióval pedig minden fontos pillanatot megörökíthetnek és másokkal is megoszthatnak.

 

A játékok sebessége sem utolsó szempont. Ezen is turbózott kicsit a Microsoft. A DirectX 12 alkalmazásprogramozási felületre készült játékok sebességében, teljesítményében és grafikai képességeiben is jelentős javulás lesz látható.

 

Új Office-élmény

 

Ezek után már igazán nem érhet senkit meglepetés az Office for Windows 10 alkalmazás ténye kapcsán. Bizony, az Office sem maradt ki a sorból, amelyet a Windows 10 szellemiségének megfelelően kellett átkozmetikázni: vagyis az egy program minden eszközre jegyében. Ebből már nem nehéz kitalálni, hogy a érintésre optimalizált környezetet kapott a program.

 

A Word, az Excel, a PowerPoint, a OneNote és az Outlook programokat teljesen újratervezték, és érintéssel még könnyebben vezérelhetők lettek. Például a PowerPoint szabadkezes funkciója – mellyel közvetlenül a diákra is rajzolhatunk –, jól mutatja, hogy egy új szintet lépett az Office, alkalmazkodva az „új korszakhoz”.

 

Az asztali verzióról viszont egyelőre nem sokat tudunk. Egyelőre csak annyit árult el a vállalat, hogy a következő hónapokban osztanak meg további részleteket erről, ugyanis a fejlesztések jelenleg is zajlanak.

 

Nagyításhoz kattints a képre

 

A sokat emlegetett Start menü is visszatért, és az új funkciók és az univerzális apptámogatás sem maradhatott ki a sorból. Ha már elfelejtettétek volna és kíváncsiak vagytok, mik is ezek pontosan, nézzetek bele korábbi cikkünkbe: A Microsoft rögtön a Windows 10-esre ugrott.

 

A Windows 10 ingyenes frissítésként lesz elérhető a Windows 7, Windows 8.1 vagy Windows Phone 8.1 rendszert használó vásárlók számára, akik a megjelenés utáni első évben frissítenek az új verzióra.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

Az LG Electronics (LG) több mint 200 díjat és elismerést kapott az idei CES-en a háztartási elektronika, a szórakoztató elektronika, valamint a B2B megoldások terén bemutatott számos innovációjáért és technológiai újításáért.

2024. január 29. 16:07

Felvásárolta a Siemens a Helioxot

Lezárta a Siemens az e-busz és e-kamion flották, valamint elektromos személygépkocsik számára kínált DC gyorstöltés terén vezető pozíciót betöltő Heliox vállalat felvásárlását. A holland székhelyű, mintegy 330 főt foglalkoztató cég akvizíciójával a Siemens a meglévő e-töltési portfólióját a 40 kilowattostól (kW) a megawatt töltésig, valamint a depó- és flottamegoldásokkal egészíti ki.

2024. január 17. 19:40

Vezető nélküli navigáció a töltőállomásokhoz

A parkolóhelykeresés, majd az autó újbóli megtalálása – különösen a labirintusszerű parkolóházakban – meglehetősen fárasztó és időigényes lehet, és hasonló a helyzet a szabad töltőállomások keresésével is. A Bosch és a Volkswagen leányvállalata, a Cariad most közösen teszteli az automatizált töltési asszisztens (Automated Valet Charging) megoldását, amely az automatizált parkolási asszisztens (Automated Valet Parking) rendszeren alapul. 

2024. január 11. 12:39

Együttműködési megállapodást kötött a Delta és az evosoft

Több hónapos előkészítés után írt alá együttműködési céllal szándéknyilatkozatot a Delta Systems Kft. és az evosoft Hungary Kft. Az elmúlt időszakban a legmodernebb platformok és dobozos rendszerek integrációját igénylő megoldásokon túl egyedi fejlesztéseket is magukban foglaló megrendelések egyre gyakoribbá váltak a piacon. Magyarország egyik legnagyobb rendszerintegrátora és Magyarország egyik vezető ipari szoftverfejlesztője mostantól egymás támogatását élvezve sokkal magasabb hozzáadott értékű informatikai fejlesztéseket lesz képes végrehajtani, így növelve versenyelőnyüket a hazai és nemzetközi piacon.

2024. január 4. 10:13

A Wolt Drive és a MediaMarkt ultragyors, kétórás kiszállítást indít

A magyar Wolt Drive a MediaMarkt első ultragyors kiszállítási partnere. Az együttműködés a teljes hazai MediaMarkt hálózatra vonatkozik, így országszerte Szombathelytől Gyöngyösön át Békéscsabáig 28, Budapesten pedig mind a 11 MediaMarkt üzletből elérhető a villámgyors kiszállítás.

2023. december 15. 16:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30