IVSZ: Félrevezető a top 10 szakmák listája

forrás: Prím Online, 2015. február 25. 09:22

A Pénzcentrum „Top 10: ezek a legkeresettebb szakmák most Magyarországon”, valamint az Index hasonló című, tegnapelőtt megjelent cikkei erősen félrevezetőek, ugyanis azt sugallják, hogy a felsorolt szakmákba keresnek munkavállalókat, holott az írások által is idézett forrás ennek éppen ellenkezőjét állítja – írja az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ).

Az IVSZ szerint a top szakma ma Magyarországon is az informatikus, hiszen itt már a kezdő fizetések is 30 százalékkal magasabbak, mint bármelyik másik iparágban, mindemellett óriási munkaerőhiány van és rendkívüli karrierlehetőségek mellett is rugalmas a munkavégzés.

 


 
A két cikk által is idézett EURES (az Európai Bizottság munkaerőpiaci portálja) Magyarországra vonatkozó felmérése a munkaügyi központokban regisztrált munkanélküliek által vágyott munkalehetőségeket sorolja fel – tehát a top 10 lista arról szól, hogy akik nem tudnak elhelyezkedni, azok mivel foglalkoznának, melyek azok a szakmák, amelyekben nem lehet elhelyezkedni.
 
Nem véletlen, hogy ebben a listában a legalacsonyabb képesítést igénylő szintek jelennek meg, konkrétan az OKJ-s, illetve a szakképzettséget nem igénylő szakmák. A felsőfokú képzettséget igénylő munkák ebben a listában nem jelennek meg, hiszen itt valóban munkaerőhiány van – például az informatikai kompetenciával rendelkezők jellemzően nem jelennek meg a munkaügyi központnál.
 
A Profession.hu állásportál február 24-i adatai szerint 17 targoncást keresnek hazánkban (a cikkek szerint ez a tízedik legkeresettebb szakma), miközben csak programozó munkahelyből 907 aktív hirdetés van csak ezen az oldalon. Laufer Tamás, az IVSZ elnöke szerint ma naprakész digitális készségekkel, felsőfokú végzettséggel nem nehéz munkát találni. Az IKT szektorban 10 ezer betöltetlen álláshely van, az egész ország felelőssége, hogy megfelelő oktatással, átképzéssel, felnőttképzéssel az aktív munkavállalók minél nagyobb része olyan szakmát szerezzen, amivel el is tud helyezkedni.
 

Kulcsszavak: munkaerőpiac karrier IVSZ

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Beszámolt 2019-es eredményeiről a Huawei

A Huawei Technologies közzétette 2019-es éves, globális jelentését, amely stabil üzleti teljesítményről számol be. A vállalat globális árbevétele megközelítette a 123 milliárd dollárt, ami 19,1 százalékos növekedést jelent a 2018-as évhez viszonyítva. A nettó haszon elérte a 9 milliárd dollárt, a működési tevékenységekből származó készpénzáramlás pedig elérte a 13,1 milliárd dollárt, ami 22,4 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez viszonyítva. Hosszútávú jelenlegi befektetéseinek részeként a Huawei 2019-es bevételének 15,3 százalékát fordította kutatásra és fejlesztésre. Az elmúlt évtizedben K+F célra fordított összeg így elérte a közel 86 milliárd dollárt.

2020. április 1. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás