Itthon a streaming versenyez a torrenttel

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 1. 13:49

A torrentekkel szemben már versenyképesek azok az oldalak, amelyek jól kategorizált, akár személyre szabott ajánlórendszerrel rendelkező, szerkesztett felületen kínálják a tartalmakat.

A mozikban fontosabb premierfilmek esetében még ma is jellemző, hogy akár éjjellátó készülékekkel is figyelhetik a nézőket, mivel korábban többen is megpróbáltak fényképezőkkel, kamerákkal felvenni egy-egy filmet, hogy torrent oldalakon osszák meg. Néhány évvel ezelőtt a Vasember 3 című film a premier napján Magyarországról került fel a világhálóra. A forgalmazók akkor több produkció esetében is úgy döntöttek emiatt, hogy késleltetik a magyarországi bemutatókat.

Az elmúlt években háttérbe szorultak a rögzített zenei hanghordozók is, egyre inkább okostelefonon hallgatunk zenét. Az egyik telekommunikációs cég felméréséből kiderült, Magyarországon még mindig jelentős szerepe van az illegális letöltésnek, de már messze nem olyan mértékben, mint korábban. Ennek az az oka, hogy megjelentek azok a digitális szolgáltatások, amelyekkel elérhető az online zenehallgatás, így a zenét már nem kell letölteni.

Jellemző az is, hogy a magyar felhasználók a kipróbálásig nem szeretnek fizetni, de ha valami megtetszett nekik, akkor hajlandóak a pénztárcájukba nyúlni.

Az illegális letöltésekről nincsenek pontos adatok, csak megbecsülni lehet, hogy ez évente mekkora kárt okoz. Szinger András, az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda főigazgatója szerint a kár nagyságrendileg biztosan eléri a milliárdos szintet. A jogszerűtlen letöltések ellen a hazai zenei, filmes jogosultak által közösen létrehozott ProArt nevű szervezet és az Artisjus is küzd.

A zenei streaming szolgáltatások elterjedésének azonban számos pozitív hatása lehet. Azzal, hogy fokozatosan nő a jogszerű szolgáltatások piaca, egyre többen fordulnak a megfizethető árú és a jó minőségű tartalom felé. Ha legálisan és korlátlanul szeretnénk zenét hallgatni, ma már többféle streaming szolgáltatás közül választhatunk, és van olyan is, amelynél előfizetési díjat sem kell fizetni.

Szinger szerint az ingyenes torrentekkel szemben már versenyképesek azok az oldalak, amelyek jól kategorizált, akár személyre szabott ajánlórendszerrel rendelkező, szerkesztett felületen kínálják a kultúrát, így a felhasználóknak nem kell hosszasan böngészniük a torrentoldalakon mások által megosztott, bizonytalan minőségű tartalmak között.

forrás: Kossuth Rádió, Közelről / hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az NMHH az Óbudai Egyetemnek is hírközlési labort adományozott

Idén már a harmadik hírközlési labort adta át Karas Monika, az NMHH elnöke október 18-án az Óbudai Egyetemen, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon.

2019. október 19. 15:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás