Nem elég, ha szép és jó a múzeumi app

forrás: Prím Online, 2015. november 16. 11:22

Elég egy okostelefonos alkalmazást letölteni, és a mobil körbeforgatásával máris megnézhetjük, hogy mondjuk milyen volt a tatai vár évszázadokkal ezelőtt.

Magyarországon már minden harmadik ember okostelefont használ. Ez azt is jelenti, hogy sokan már okostelefonnal kelnek útra, legyen szó hazai úti célról vagy egy külföldi barangolásról.

Először leszólták

Az okostelefonra letölthető turisztikai applikációkra jó példa egy Zala megyei vállalkozás terméke, Dél-Zala turistatérképe. A Zalanka nevű alkalmazásról – amelyet a Csesztregélő Nonprofit Kht. pályázat segítségével készített el – Kovácsné Kocsi Zsuzsanna, a társaság ügyvezetője elmondta, a projekt úgy indult, hogy öt-hat éve osztrák kollégákkal tematikus turisztikai programokat próbáltak összeállítani.

A minta az Alp-Pannonia program volt, amelyet az Alpokból Kőszegig tartó kiránduló útvonalra szerveztek, és amelynek a munkatársai először nem sok fantáziát láttak a zalai lankákban. A magashegységi terephez képest a hosszú távú gyaloglásokhoz unalmas kirándulóhelynek találták a dombvidéket. A magyar partnerek azonban kitartottak amellett, hogy ezekkel a lankákkal szeretnének kezdeni valamit – fogalmazott az ügyvezető.Végül arra jutottak, hogy a vidék elsősorban kerékpárral jól bejárható, így eszerint készítették el az idegenvezetési rendszerüket. Ez tíz biciklis, öt gyalogos és egy családbarát, autóval is megtehető, kisgyerekes programokkal tűzdelt útvonalat foglal magába. A Zalanka a túraútvonalakat térképpel, a természeti, kultúrtörténeti értékekről szóló leírással, fényképekkel, videókkal, hangos tájékoztatókkal, élménybeszámolókkal, valamint vásárlási lehetőségekkel együtt tartalmazza. Ha a programot a kiránduló letölti a telefonjára, akkor internet nélkül is tud tájékozódni a különböző helyszíneken.

Kovácsné Kocsi Zsuzsanna hozzátette, szeretnék, ha az idegenvezetési rendszerük odáig jutna, hogy azon keresztül szállást is foglalhassanak a turisták, illetve előre lássák, mennyibe kerülnek a belépők, és így a kalauzprogram segítségével részletesen megtervezhessék a kirándulásukat.

A múzeumok appjai kevéssé kelendőek

Bodnár Dorottya turisztikai szakértő hangsúlyozta, a turisztikai alkalmazások az uniós támogatású idegenforgalmi fejlesztéseknek már szinte kötelező elemei. Például a tatai várnak fantasztikus az applikációja, amely egyebek mellett bemutatja az erősség építéstörténetét – virtuális rekonstrukció segítségével három dimenzióban. Utóbbi azt jelenti, hogy a turista a telefonja optikáját a várudvarban körbeforgatva, a kijelzőn keresztül megnézheti, hogyan néztek ki a kamera előtti egyes épületek a különböző korokban.

A Budapesti Corvinus Egyetem doktorandusza szerint azonban az applikációk marketingje sokszor talán az alkalmazások nyújtotta szolgáltatások minőségénél is fontosabb. Ha ugyanis nem tudnak róla a kirándulók, akkor nem használják. Ebben segíthetnének a QR-kódok, amelyeket okostelefonjával lefényképezve, a turista könnyedén eljuthat az adott helyszín megismerését segítő oldalra.

Mint azonban a szakember megjegyezte, tudomása szerint a magyarországi múzeumok esetében ez kevéssé működik, nagy gondjuk, hogy kevesen használják a QR-kódjaikat, illetve digitális tájékoztató tartalmaikat. Fontos lenne ezért, hogy az információs pultnál vagy a pénztárnál a személyzet propagálja a lehetőséget. Bodnár Dorottya szerint az is lényeges, hogy mivel a turisták egy részének, főleg az idősebbeknek problémát jelenthet alkalmazást letölteni, ebben is segítsenek nekik a meglátogatott helyszínek dolgozói.

Maradnak a régi megoldások is

A szakember arra ugyancsak kitért, hogy az appok terjedése nem szünteti meg a személyes idegenvezetést, a kettő a jövőben is egymás mellett fog élni, ugyanis különböző szolgáltatásokról van szó. Az idegenvezető személyét, akitől a látogató bármit tud kérdezni, semmi nem helyettesítheti. Az útikönyvek, zsebre vágható térképek szintén maradnak, egy okostelefon tenyérnyi méretű képernyőjén ugyanis nem minden utcarajz használható kényelmesen vagy fénykép élvezhető igazán. Ezentúl a könyvek néha-néha jobban is strukturáltak, tehát jobban átláthatók, mint egy alkalmazás.

Bodnár Dorottya az alkalmazások elkészítésének költségeiről azt mondta, a megrendelőknek egy viszonylag egyszerű fajtára körülbelül egy-két millió forintot kell szánniuk.

Forrás: Közelről/Kossuth Rádió/ hirado.hu

Kulcsszavak: turizmus mobilalkalmazás

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Felveszik a versenyt a programozóiskolák diákjai a diplomás szoftverfejlesztőkkel

2019-ben hatodszor rendezték meg a Loxon Java Challenge programozóversenyt, amelyben idén is a legnevesebb magyar egyetemek hallgatói, továbbá hazai szoftverfejlesztő bootcampek csapatai, valamint tapasztalt informatikusok mérték össze programozói tudásukat a gyakorlatban. Az összesen három fordulóból álló bajnokság háromfős csapatainak Java programozási feladatokat kellett teljesíteniük, a programnyelv parancsainak ismerete mellett azonban a résztvevők probléma-megoldási készségét is felmérte a verseny.  

2019. december 11. 18:51

A legveszélyesebb szokások az utakon

A magyar autósok 67%-a szerint idegesítő, ha valaki használja a mobilját vezetés közben. – derül ki Európa egyik vezető gumi- es autószerviz hálózatának, a KwikFit internetes felméréséből. A közlekedésbiztonsági kérdőívet több mint 1000 jogosítvánnyal rendelkező autóvezető töltötte ki minden korosztályból.

2019. december 11. 17:16

Hogyan lehet legjobban megtéríteni az automatizációs befektetésünket?

A robotikával kapcsolatos összköltség mértéke folyamatos csökkenésben van. A McKinsey szerint az átlagos ár, amit egy robotért kell kifizetni, az elmúlt 30 év alatt minimum a felére esett, és az elkövetkező években még ennél is nagyobb csökkenésre lehet számítani*.

2019. december 11. 15:40

Abból nem lesz jó fejlesztő, aki nem tud szépirodalmat olvasni

Az automatizáció terjedésével ugyan egyre több programozóra van szükség, viszont ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, az alapkompetenciáit  is fejlesztenie kell. A Green Fox Academy ‘The bootcamp generation’ című meetupján Horváth Ádám, a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ divízióvezetője a munkaerőpiac átalakuló igényei kapcsán arra is rámutatott, hogy a felnőtt lakosság  jelentős része nem éri el Siri vagy a Google szövegértési szintjét. A bootcampek oktatási módszertana ugyanakkor hatékonyan segíti a kritikus szemlélet és problémamegoldási készségek fejlesztését.

2019. december 11. 12:48

Öt menő ajándékötlet karácsonyra, hogy a gyerek játszva megtanuljon programozni!

Az adventi időszakban a gyermekes szülők egyik legnagyobb gondja, hogy beszerezzék a megfelelő karácsonyi ajándékot csemetéiknek. A választék hatalmas, a döntés pedig nehéz. Szerencsére már egyre több olyan, a programozás alapjainak elsajátítását segítő játék is elérhető a piacon, amelyek nemcsak remek szórakozást biztosítanak a kicsiknek, de rendkívül hasznosak is, hiszen használatukkal a gyermekek olyan alapvető digitális készségeket, és gondolkodásmódot sajátíthatnak el, amelyek a későbbiekben, felnőtt pályafutásuk során elengedhetetlenek lesznek számukra. A Braining Hub IT képzési központ most öt ilyen ajándékötletet gyűjtött csokorba.

2019. december 11. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elálltak a felek a T-Systems tranzakciótól

2019. december 11. 10:28

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23
online sportfogadás