Online verseny diákoknak a kémiát népszerűsítő Laborkaland.hu-n

forrás: Prím Online, 2015. november 30. 10:17

Vajon hogyan készítettek fagylaltot eleink a mélyhűtő feltalálása előtt? Vagy némileg továbblépve: mi a magyarázata annak, hogy ha sót teszünk a jeges vízbe, annak hőmérséklete akár 20 Celsius fokkal is lejjebb vihető? A Laborkaland Online kémiaversenybe a www.laborkaland.hu honlapon egészen tavaszig folyamatosan jelentkezhetnek a középiskolás fiatalok. Izgalmas kérdések, hétköznapi kémia várja őket, a legjobbak pedig bejutnak a Wessling Laboratóriumba, illetve kísérletezhetnek a Csodák Palotájában.

A Laborkaland Online aktuális, fagylaltos kérdése nem idegen a téli évszaktól sem, elég csak a havas, jeges utak sózására gondolnunk, aminek hátterében ugyanez a jelenség figyelhető meg, ahogy Fahrenheit is erre alapozta a hőmérsékleti skáláját: annak nullapontját szülővárosa, Danzig (Gdansk) 1708-as telének hidegéhez viszonyította: az akkor mért hőmérsékletet (-17,8°C ) ammónium-klorid és jeges víz keverékével érte el.

 


A Laborkaland Online kémiaversenyre bárki jelentkezhet a www.laborkaland.hu oldalon, a játékba bármikor bekapcsolódhat, és a feladatok megoldására is korlátlan idő áll rendelkezésére. A három nagy forduló egészen tavaszig tart, a 30 legjobban teljesítő diák jutalma pedig egy interaktív oktatónapon való részvétel egy igazi vizsgálólaboratóriumban, illetve a Csodák Palotájában!


A november 30-án élesedő legújabb feladatsorban a fagyasztás jelenségei mellett a versenyzők a rézgálic élelmiszeripari felhasználása és a klorofil zöld színe kapcsán is érdekes információkhoz jutnak, ha megoldják a feladatokat. Az eddig három feladatsorból már kiderült többek között, hogy mi történik a görögdinnyével, ha tengervízben hűtjük, mit is hívunk a bolondok aranyának, lehet-e babot főzni a Himaláján, miért világít a gyertya lángja, és miért fordulhat elő, hogy a panírsütés során szappant kapunk…


A Laborkaland szervezői nem zseni kémikusokat keresnek, hanem olyan diákokat, akiket érdekel, hogyan működik a világ körülöttünk. Ahogy az egész Laborkaland, úgy az első forduló negyedik kérdéssora is a középiskolás tananyagra alapul, könnyen megoldható, a felvetett problémákra adott válaszok pedig rávilágítanak a kémia mindennapjainkban betöltött szerepére.


Magyarország első, a kémia népszerűsítését célul kitűző online versenyét egy vizsgálólaboratórium és a Csodák Palotája szervezésében bonyolítják le.


További információk:
www.laborkaland.hu
 

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tervezés alatt a jövő előadóterme

Digitálisan jegyzetelhető előadások, otthon is visszanézhető és értékelhető tananyag, interaktív táblák, interaktív előadások, integrált rendszerek – ezeket kínálja a diákoknak a jövő digitális előadóterme. A felsőoktatás új típusú, digitális rendszere jön létre az AV-Control Kft. kutatás-fejlesztési projektjének köszönhetően, amely egységesíti és tudományosan validálja a világszerte használt különféle megoldásokat.

2019. szeptember 17. 13:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás