Online verseny diákoknak a kémiát népszerűsítő Laborkaland.hu-n

forrás: Prím Online, 2015. november 30. 10:17

Vajon hogyan készítettek fagylaltot eleink a mélyhűtő feltalálása előtt? Vagy némileg továbblépve: mi a magyarázata annak, hogy ha sót teszünk a jeges vízbe, annak hőmérséklete akár 20 Celsius fokkal is lejjebb vihető? A Laborkaland Online kémiaversenybe a www.laborkaland.hu honlapon egészen tavaszig folyamatosan jelentkezhetnek a középiskolás fiatalok. Izgalmas kérdések, hétköznapi kémia várja őket, a legjobbak pedig bejutnak a Wessling Laboratóriumba, illetve kísérletezhetnek a Csodák Palotájában.

A Laborkaland Online aktuális, fagylaltos kérdése nem idegen a téli évszaktól sem, elég csak a havas, jeges utak sózására gondolnunk, aminek hátterében ugyanez a jelenség figyelhető meg, ahogy Fahrenheit is erre alapozta a hőmérsékleti skáláját: annak nullapontját szülővárosa, Danzig (Gdansk) 1708-as telének hidegéhez viszonyította: az akkor mért hőmérsékletet (-17,8°C ) ammónium-klorid és jeges víz keverékével érte el.

 


A Laborkaland Online kémiaversenyre bárki jelentkezhet a www.laborkaland.hu oldalon, a játékba bármikor bekapcsolódhat, és a feladatok megoldására is korlátlan idő áll rendelkezésére. A három nagy forduló egészen tavaszig tart, a 30 legjobban teljesítő diák jutalma pedig egy interaktív oktatónapon való részvétel egy igazi vizsgálólaboratóriumban, illetve a Csodák Palotájában!


A november 30-án élesedő legújabb feladatsorban a fagyasztás jelenségei mellett a versenyzők a rézgálic élelmiszeripari felhasználása és a klorofil zöld színe kapcsán is érdekes információkhoz jutnak, ha megoldják a feladatokat. Az eddig három feladatsorból már kiderült többek között, hogy mi történik a görögdinnyével, ha tengervízben hűtjük, mit is hívunk a bolondok aranyának, lehet-e babot főzni a Himaláján, miért világít a gyertya lángja, és miért fordulhat elő, hogy a panírsütés során szappant kapunk…


A Laborkaland szervezői nem zseni kémikusokat keresnek, hanem olyan diákokat, akiket érdekel, hogyan működik a világ körülöttünk. Ahogy az egész Laborkaland, úgy az első forduló negyedik kérdéssora is a középiskolás tananyagra alapul, könnyen megoldható, a felvetett problémákra adott válaszok pedig rávilágítanak a kémia mindennapjainkban betöltött szerepére.


Magyarország első, a kémia népszerűsítését célul kitűző online versenyét egy vizsgálólaboratórium és a Csodák Palotája szervezésében bonyolítják le.


További információk:
www.laborkaland.hu
 

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ipari szimulációs szoftver segítheti az elektromobilitási kutatásokat

A villamos gépekkel és az elektrodinamikával kapcsolatos munkákban használható, rendkívül korszerű ipari szimulációs szoftverről tartott ingyenes konferenciának és képzésnek adott helyet az elektromos járművekkel kapcsolatos kutatásokban is egyre meghatározóbb szerepet betöltő Széchenyi István Egyetem. A rendezvényen az intézmény kutatói, valamint partnercégek munkatársai fejlesztették tudásukat.

2022. július 6. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24