Kiosztották az Év Informatikai Oktatója pályázat ösztöndíjait

forrás: Prím Online, 2015. december 3. 11:18

Tizennegyedik alkalommal írták ki az Év Informatikai Oktatója pályázatot. Három oktató osztozik az összesen egymillió forinttal járó ösztöndíjon. A három díjazottak: Turcsányi-Szabó Márta, az ELTE Informatikai Kara Média- és Oktatásinformatika Tanszékének docense, Cserey György Gábor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs technológiai és Bionikai Karának docense, valamint Czirkos Zoltán, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara Elektronikai Eszközök Tanszékének adjunktusa. Oktatásszervezői munkájáért ösztöndíjjal nem járó különdíjban részesült Kis-Tóth Lajos, az egri Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatikai Intézetének főigazgatója.

Idén is kiosztották az Év Informatikai Oktatója pályázat díjait. A Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) (www.mvisz.hu), amely kiemelt feladatának tartja az informatikusképzés színvonalának emelését, az ösztöndíjat olyan, a felsőoktatásban dolgozó oktatóknak ítéli oda a Szövetség által felkér zsűri döntése alapján, akik kiemelkedő munkát végeznek a felsőoktatásban. A VISZ kiírása (http://www.mvisz.hu/index.php/2-uncategorised/155-ev-informatikai-oktatoja-dija-2015) külön hangsúlyozza, hogy a díj nem pályakezdőknek szól, és nem is életműdíj.

 

A díjra nem közvetlenül az oktatók, hanem az őket foglalkoztató intézmények pályázhattak. Minden olyan magyarországi felsőfokú oktatási intézmény javasolhatta oktatóját a díjra, melyben a rendszeresített informatikusképzés főállásban oktató tanárok közreműködésével valósul meg.

 

Három győztes, négy díj

 

A Szövetség idén egymillió forintra emelte az odaítélhető keretösszeget, melyre mintegy tíz intézmény pályázott. A felkért zsűri – Braun Péter, a VISZ elnöke, Dervenkár István, a Bitport főszerkesztője, Dömölki Bálint matematikus, Havass Miklós, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tagja, Kerékfy Pál, a VISZ tiszteletbeli tagja, Mester Sándor, a Computerworld lapigazgatója, Sziebig Andrea, az IT Business főszerkesztője, Turmezey László, a CEU oktatója, – nem a jelöltek tudományos tevékenységét vizsgálta, hanem az elmúlt 3-5 éves oktatási munkájukat, többek között az oktatásfejlesztésben elért eredményeiket, például új tantárgyak, korszerű tananyagok kidolgozását, tankönyvek írását, a modern technológiák felhasználását az oktatás folyamatában, valamint a személyesen irányított TDK-sok, diplomatervezők, PhD-hallgatók számát is figyelembe vette. Hangsúlyos értékelési szempont volt az is, hogy a díjra jelölt oktató hogyan tudja bevonni hallgatóit gyakorlati, sőt konkrét ipari projektekbe.

 

A díjat megosztva végül három oktatónak ítélte a zsűri. Mint azt Braun Péter, a VISZ októberben újraválasztott elnöke értékelésében elmondta, bár idén kevesebb pályázat érkezett, mint egy éve, azok színvonala egyöntetűen magas volt. Ezért döntöttek végül a díj megosztásáról.

 

Első alkalommal történt meg, hogy olyan oktató is a díjazottak közé került, aki nem közvetlenül az informatikusképzésben tevékenykedik, hanem az informatikai oktatás módszertanát kutatja és oktatja Magyarországon és nemzetközi szinten is. Turcsányi-Szabó Márta, az ELTE Informatikai Kara Média- és Oktatásinformatika Tanszékének docense, többek között tanulástechnológiát, multimédiás oktatóanyagok tervezését, a telementorálás és a távoktatás módszertanát oktatja, valamint irányítja PhD-hallgatók munkáját. A zsűri szerint ez a tevékenység kulcsfontosságú ahhoz, hogy már az általános iskolában is megfelelő informatikai tudást szerezhessenek a diákok, de ahhoz is elengedhetetlen, hogy a már dolgozó szakemberek korszerű eszközök segítségével képezhessék magukat az élethosszig tartó tanulás szellemében, amely az informatikai szakmában kulcskérdés.

 

A második díjazott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs technológiai és Bionikai Karának docense, Cserey György Gábor. A zsűri az informatika legújabb és határterületeinek oktatásában, valamint az egyetemisták és középiskolások tehetséggondozásban elér kiemelkedő eredményeit ismerte el díjazásával. Cserey György Gábor többek között méréstechnikát, robitikát és hardvertervezést is tanít. Vezeti a méréstechnikai labort. Emellett aktív szerepet vállal a Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató által elindította Kutdiák (http://bitport.hu/segitettek-a-marslakok-interju-csermely-peter-halozatkutatoval) mozgalomban középiskolás diákok mentorként.

 

Ismét díjat ért (http://bitport.hu/ismet-bme-s-az-ev-informatikai-oktatoja) a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán folyó színvonalas munka. Idén az Elektronikai Eszközök Tanszék adjunktusa, Czirkos Zoltán oktatói tevékenységét díjazta a VISZ. A fiatal szakember 2006 óta dolgozik az egyetemen, 2012-től az Elektronikai Eszközök Tanszék adjunktusaként. A zsűri elsősorban az elméleti és gyakorlati képzés összehangolásában, illetve a modern oktatási eszközök alkalmazásban elért eredményeit hangsúlyozta értékelésében.

 

Különdíj iskolateremtő pedagógusképzésért

 

A zsűri döntése alapján a VISZ különdíjat ítélt oda Kis-Tóth Lajosnak, az egri Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatikai Intézete főigazgatójának oktatásszervezői munkásságáért. Kis-Tóth Lajos az elsők között ismerte fel az e-learning és az elektronikus oktatási környezetek jelentőségét a korszerű oktatásban. Ő alkotta meg a Regionális Stratégiai Informatikai Rendszert, valamint létrehozta a Hallgatói Információs Központot. Tudományszervezői tevékenységének egyik eredménye a nemzetközileg is jegyzett AGRIA MEDIA Információtechnikai és Oktatástechnológiai Konferencia és Kiállítás.

 

Kulcsszavak: oktatás VISZ

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05