Robotautók konvojban

forrás: Prím Online, 2016. február 25. 11:12

A Nokia, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék, valamint a Drezdai Egyetem az általuk közösen fejlesztett mobilkommunikációs-robotikai mintaalkalmazással vett részt a  a barcelonai Mobile World Congress kiállításon, amely egyben az 5. generációs mobilhálózat egyik jövőbeni alkalmazási lehetőségére is példaként szolgált. 

A Nokia számos 5G-s bemutatója közül az egyik legtöbb látogatót vonzó attrakció egy mobilkommunikációs-robotikai vegyes alkalmazás volt, amely a Nokia Bell Labs, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke, valamint a TU Dresden 5GLab közös fejlesztése. Az 5G hálózat egyik jövőbeli alkalmazási területe az önvezető autók képességeinek kiterjesztése a valós idejű kommunikáció segítségével.
 
Bár az intelligens autó fejlesztések egyre komolyabb képességekkel ruházzák fel az egyre okosabbá váló autóinkat, a jövőbeli biztonságos és hatékony közlekedés nem elképzelhető a csupán önmagukban működő járművekkel, bármilyen okosak legyenek is azok. Egy zsúfolt, városi forgalomban mindenképpen szükséges a gyors kommunikáció a szereplők között a balesetek és forgalmi dugók elkerülése, valamint a hatékony forgalomirányítás érdekében. Az MWC-n látható közösen fejlesztett demóalkalmazás egymással kommunikáló, konvojban közlekedő robotautókat mutat be. Ezek mozgását a cloud-ban működő központi intelligencia irányítja a fedélzeti szenzorokból nyert adatok és az ultra gyors kommunikáció ötvözésével. Ezzel a technológiával akár jelzőlámpa nélküli kereszteződések is megvalósíthatók, a hagyományosnál jelentősen nagyobb áteresztőképességgel. Ahhoz hogy a demóban jelenleg látható, kisméretű modellautók helyett ugyanez a valós autókon is megvalósíthatóvá váljon, mindenképpen szükséges az 5G által biztosított gyors reakcióidő, hiszen a balesetek a másodperc törtrésze alatt következnek be.
 
A fejlesztésben a BME AUT részéről Kiss Domokos, Kovács Viktor, Nagy Ákos, Csorvási Gábor, Tóth Miklós és Rajacsics Tamás vettek részt, valamint a munkában résztvevő magyar gárdát gyarapították a Nokia budapesti technológia központ munkatársai is. A partner Drezdai Egyetem 5G Lab vezetője Franz Fitzek professzor, a BME tiszteletbeli doktora.
 
 

Kulcsszavak: MWC 2016 MWC 5G BME Nokia robot

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tapasztalja meg a legendás játékot

A világ egyik vezető játékmonitor1 és IT-kiegészítő márkája, az AGON by AOC nemrég egy teljesen új termékkategóriát vezetett be a legigényesebb és legkompetitívebb játékosok és esportolók számára: az AGON PRO-t. Most két további, kivételes specifikációjú modellel bővül a kínálat: a HDR400 támogatással rendelkező 31,5 hüvelykes (80 cm) AG324UX modellel (4K @ 144 Hz) és a 27 hüvelykes (68,6 cm) AG274FZ (FHD @ 260 Hz) modellel. Az erőteljes, élénk színek érdekében mindkét modell IPS panellel rendelkezik és az extra sima, szellemképektől mentes megjelenítésért 1 ms GtG válaszidőt kínál.

2021. szeptember 20. 18:29

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

Egyre több területen alkalmazzák és tesztelik a drónokkal való csomagszállítás lehetőségét. Ezek az eszközök az egészségügytől a hadiiparig számos folyamatot könnyíthetnek meg például azzal, hogy a nehezen megközelíthető vagy katasztrófa sújtotta területekre is képesek ételt vagy gyógyszert szállítani. A drónnal való szállítást forradalmasíthatja egy magyar fejlesztésű, könnyű szállítódoboz, amiben a tárgyak rögzíthetők, így többek között folyadékok biztonságos szállítását is lehetővé teszi.

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

Minden korábbi évnél jobban szerepelt a  világ harminc országának 15 és fél éves, vagy ennél fiatalabb diákjai számára meghirdetett Európai Junior Informatikai Diákolimpián (eJOI) a magyar csapat: a hazai diákok egy arany-, egy ezüst-, és három bronzéremmel távoztak a megmérettetésről.

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

A Xiaomi Corporation fogyasztói elektronikai és intelligens eszközöket gyártó vállalat, amelynek középpontjában az IoT platformon keresztül kommunikáló okoseszközök és okos hardverek állnak, nyilvánosságra hozta nem hivatalos, konszolidált beszámolóját a 2021. június 30-án zárult három és hat hónapos időszakra.

2021. augusztus 26. 14:46

Ma negyvenéves az IBM PC!

Napra pontosan negyven évvel ezelőtt mutatkozott be az első IBM PC, az a személyi számítógép, amely minden bizonnyal a legnagyobb hatást gyakorolta az emberek életére. Bár az amerikai PC hivatalosan csak négy évvel később jutott el Magyarországra, a vasfüggöny mögött, Budapesten már 1982-ben elkészült a Proper-16 nevet viselő klónja – amely egyben a legelső európai PC/XT-klón.

2021. augusztus 12. 09:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20