A vállalati adatok 40 százaléka elavult

forrás: Prím Online, 2016. március 23. 10:35

A Veritas bemutatta Data Genomics Index elnevezésű jelentését, amely az iparágban elsőként pontos, valós idejű képet ad a vállalati adatok összetételéről. A jelentés a Veritas Data Genomics Project elnevezésű kezdeményezésének első kutatása, amely szerint a vállalati adatok több mint 40%-a elavult, és érintetlenül maradt az elmúlt három évben. 

A Fortune 500 vállalatainak 86%-ával együttműködve, adataiknak exabájtjait archiválva és elemezve, a Veritas egyedülálló lehetőségekkel rendelkezik a vállalati környezetek jellegének meghatározásához. A Veritas jelenleg a metaadatok jellemzőire fókuszál, és a vállalat elemzőmegoldásait használó ügyfelektől származó metaadatok összesítésével a Veritas pontos képet alkothat a nagyvállalati adatkörnyezetekről. 

 

Annak érdekében, hogy teret adjon a kutatáshoz tartozó közösségnek és fórumnak, a Veritas elindította Data Genomics Project elnevezésű kezdeményezését is, amely segíthet a vállalatoknak megérteni az általuk létrehozott, tárolt, és kezelt strukturálatlan adatok valódi természetét. A projekt adattudósok, iparági szekértők, és meghatározó gondolkodók közössége lesz, amely tovább építi az információkezelés adattérképét, és széles körben megosztja a szakemberek kutatási eredményeit és véleményeit az adatok növekedése okozta kihívásokkal küzdő szervezetekkel.

 

A Data Genomics Index az első olyan jelentés, amely összehasonlítási alapként szolgálhat a vállalatok adatkörnyezetének összetételéről. Ez a betekintés segítséget nyújthat a vállalatoknak, hogy azokon a területeken növeljék hatékonyságukat és fordítsanak többletfigyelmet a folyamatok optimalizálására, ahol az erőfeszítések a legjobban megtérülnek.

 

A jelentés legfontosabb megállapításai:

  • A fejlesztők adatai dominálnak, és a prezentációk száma csökkent: A jelentés eredményei szerint a képek, fejlesztői fájlok, és a tömörített fájlok a teljes adatkörnyezet közel harmadát foglalják el. A fájlok száma szerint a fejlesztői adatállományok a teljes adatmennyiség 20%-át adják. Más fájltípusokat vizsgálva kiderült, hogy a prezentációk száma az elmúlt 10 évben 500%-kal csökkent.
  • Ősszel készül a legtöbb fájl: A fájlok létrehozásának perspektívájában az ősz a legtermékenyebb időszak. A legnagyobb emelkedést a szöveges fájlok (91%), a földrajzi és információs rendszerfájlok (89%), és a táblázatok (48%) esetében tapasztaltak a Veritas szakemberei. A legtöbb videó nyáron és ősszel készül, amelyek később mentik a felhasználók a vállalati tárolókra, így a videók száma 68%-kal növekszik ősszel.
  • Az adatok 41%-a érintetlen: A vállalati szabályozások és az ezekhez tartozó követelmények kivételével, általában három év az az idő, amely alatt a potenciálisan fontos adatok elavulttá válnak.  Egy átlagos adatkörnyezetben az adatok 41%-a elavult, vagy érintetlen maradt az elmúlt 3 évben. 
  • A gazdátlan adatok nagy terhet jelentenek a vállalatoknak: A munkakörök megváltozásával, vagy a munkavállalók felmondásával gyakran keletkeznek gazdátlan adatok. Ezek az adatok gyakran láthatatlanok, azonban költségeket jelentenek a vállalatoknak. A Data Genomics Index szerint a gazdátlan adatok általában tartalomban gazdag fájltípusok, mint a videók, képek, és prezentációk, amelyek felügyelet nélkül hagyása kockázatokat is jelent a szervezetek számára. Ezek az adatok a fájlok számának alapján, a méltányosnál több mint 200%-kal több helyet foglalnak el a rendelkezésre álló lemezterületből. 
  • A kis változtatásoknak is nagy hatása lehet a tárolási költségekre: Egy Data Genomics Indexhez hasonló betekintés segítségével a vállalatok előnyben részesíthetik azokat a területeket, ahol a legjelentősebb megtérülést érhetik el. Az elavult, hagyományos „irodai” formátumok, mint a prezentációk, táblázatok, és dokumentumok a szükségesnél több tárhelyet foglalnak el, így felesleges többletkiadásokat jelentenek a szervezetek számára. A vizuális formátumok, mint a videók és képek ugyancsak nehézséget jelentenek. Ezek esetében az archiválás, a törlés, illetve az adatok migrációja jelentik a legnagyobb költségeket. Egy átlagos 10 petabájtos környezetben, egy archiválási projekt, amely csak az elavult prezentációkat, dokumentumokat, táblázatokat és szöveges fájlokat érinti, akár 2 millió dolláros megtérülést jelenthet évente a tárolási költségek területén.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már készülhetünk a 2020-as Szabadság Szigetére

Érdemes beírni a naptárba: 2020. augusztus 5-én indul az év legjobb hete, a Szabadság Szigetén. Aki a november 14-én déli 12 órától 24 órán át tartó “Szitizen Prime” akcióban vásárol bérletet a jövő évi Szigetre, nem csupán a legolcsóbban válthat hetijegyet, de exkluzív ajándékcsomagot is kap, a környezettudatosság jegyében.

2019. november 13. 11:30

A természetes fény és a beépíthető lámpák

A természetes fény lételemünk, pozitívan hat testi-lelki jóllétünkre. Nincs is szebb egy csodálatos napkelténél, mely beragyog otthonunk ablakán. A reggeli napfény képes az egész napunk hangulatát pozitívan befolyásolni. Viszont az évszakok és az időjárás váltakozása miatt sajnos nem érheti mindig kellő (nap)fény lakásunkat. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetnünk a természetes és a mesterséges fények egyensúlyára. 

2019. október 16. 20:46

Az ideális őszi, otthoni program

Itt a zordabb, esős idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Még a gyerekek nagy kedvencét, a pocsolyákban való ugrálást is meg lehet unni egyszer. Ilyenkor a hűvös kinti program után nincs is jobb, mint a meleg szobában leülni és társasozni egy nagyot. Mikor a család apraja-nagyja összegyűlik, kezdődhet a maratoni társas party.

2019. október 16. 15:14

Sminkelés állatkísérletektől mentes készítményekkel

A The Body Shop egyértelműen elkötelezett az igazán fontos dolgok mellett. Ennek megfelelően az általuk forgalmazott valamennyi smink készítmény teljes egészében mentes az állatkísérletektől.

2019. október 16. 13:12

Brit Care kutyaeledel

A rohanó világ és a modernizáció nemcsak minket, embereket érint olykor negatívan, hanem házi kedvenceinket is. Korunk népbetegségei – a keringési- és szívpanaszok, a daganatos megbetegedések vagy a cukorbetegség – visszavezethetők a stresszes életmódra. Gyógyításuk pedig sajnálatos módon sok esetben nem lehetséges, vagy nagy költségekkel jár.

2019. október 15. 18:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44
online sportfogadás