16. Challenge24 – Orosz győzelem, a magyar kupát másodjára is a Sparrows vitte el!

forrás: Prím Online, 2016. június 29. 15:02

A Dandelion orosz csapat győzött az idei Challenge24-en, Oleg Merkurev, Nikita Sivukhin, Alex Danilyuk felállásban, míg a Magyar kupát másodjára is a Sparrows csapata, Weisz Ágoston, Nikházy László, Dankovics Attila felállásban, ők a Magyar Kupa legfőbb gyémánt támogatójának, a GRAPHISOFT-nak az ajándékcsomagját nyerték. A Sparrows emellett a nemzetközi összetettben is előkelő 9. helyezést érte el, így hosszú évek óta először került a legjobb 10-be magyar csapat.

11 feladat várta az idei Challenge24 döntőjének résztvevőit. Az idei 30 csapatos nemzetközi döntőben három magyar csapat indult, valamint a Magyar Kupa keretében további 9 csapat mérte össze tudását, így már az Óbudai Egyetem épületében a verseny két teljes szintet is elfoglalt. A döntőben hardveres feladat keretében erőművezérléssel kellett foglalkozni, melyben hő, víz és szélerőművek együttműködését kellett optimalizálni. Mivel elég összetett feladat volt, így a versenyzők ennél a feladatnál nyerhették meg a verseny arany fokozatú támogatójának az EPAM-nak a különdíját. Emellett hexagon alakú Sudoku pályákat megoldó algoritmust kellett megoldani, jelszavakat feltörni, valamint zárójelezést vizsgálni. A verseny egyik népszerű kompetitív feladatában pedig az elődöntős feladat egy nehezített verziójával is találkozhattak a résztvevők. A verseny teljes feladatkiírása megtalálható az alábbi linken: http://ch24.org/archive.html. A verseny alakulását a kezdetektől fogva nyomon követte a gyémántfokozatú támogató GE Digital, valamint a Google mellett a versenyalapító arany fokozatú támogatónk a Fornax is. Ezüst fokozatú támogatónként pedig a Balabit és a Magyar Telekom.

 

A Dandelion orosz csapat

 

A magyar kupa, a rendezvénynek négy éve helyt adó Óbudai Egyetem tavaszmező utcai épületének egy második szintjét is birtokba vette idén, melynek kiépítéséhez nagy segítséget nyújtottak a Kontaset kismegszakítós elosztói, melyekkel biztonságosan ki tudtuk építeni mintegy 40 versenyző csapat energiaellátást.

 

Az idei Challenge24 is jó hangulatban zajlott, melynek nyitórendezvénye második alkalommal is az ITPiknik volt (http://itpiknik.hu), mely kötetlen szakmai beszélgetésre adott lehetőséget egyesületünk fontos szakmai partnereivel a verseny résztvevőin túl, a magyar hallgatók és fiatal végzettek számára is.

 

A Sparrows csapata

 

A piknik keretében a cégek izgalmas szakmai és soft-skill témákat egyaránt felvonultattak. Erős szakmai oldalú programmal készült a Challenge24-et is kiemelten támogató GRAPHISOFT és EPAM mellett, a Netlife, valamint a Chemaxon, akik a kémiai informatikai programjukkal jelennek meg, míg a Magyar Telekom elhozta Notiguru Laptop összeszerelő versenyét.

 

Főként külföldi tapasztalataikról beszélgettek a versenyt gyémánt fokozatúként is támogató GE Digital internship programja mellett az Accenture, Misys, valamint az P&G.  A pikniken a startupok világa is előkerült a Connect East Incubatorán keresztül.

 

A résztvevők kötetlen formában ismerkedhettek meg a legkülönbözőbb feladatokkal és legmeghatározóbb vállalkozásokkal, babzsákokon, pokrócon beszélgetve, feladatokon együtt gondolkodva.

 

A Challenge24 immáron 2000 óta csábítja hazánkba a világ legjobb programozóit, minden évben több száz csapat indul a versenyen, így a mezőny első felében végezni komoly szakmai teljesítmény.

 

A verseny résztvevőinek komplex, sokféle ismeretet igénylő feladatsort kell megoldaniuk, melyek matematikai, algoritmuselméleti, grafikai, hálózati és mesterséges intelligenciával kapcsolatos problémák köré épülnek. A feladatokat való életből vett problémák ihletik, melyeknek megoldása algoritmikus úton lehetséges. 

 

Sem az elektronikus előválogató, sem a helyszíni döntő során nincs megkötés a résztvevők által használt fejlesztőeszközökre, könyvekre, operációs rendszerre, programozási nyelvre vonatkozóan. A résztvevők akárcsak a selejtező fordulóban, a helyszíni döntő során is saját számítógépeiket használják.

 

A hallgatók részvételét a hazai egyetemek mellett, külföldi felsőoktatási intézmények is támogatják, emellett magyar és nemzetközi cégek sora tartja fontosnak a kihíváson keresztül a tehetségek felkutatását és megismerését.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hivatalosan is megnyitotta a nyarat a Budai Szabadtéri Színház

Csütörtökön délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be a Budai Szabadtéri Színház vezetősége, hogy idén nyáron egy hónappal később, júliusban indult el a nyári szezon, s egészen szeptember végéig tart majd.

2020. július 31. 16:36

Mennyire biztonságos az online kaszinó játék?

Ha még nem játszottál online kaszinóban, vagy teljesen ismeretlen terület számodra, akkor biztosan merülnek fel benned kérdések, mint például az, hogy mennyire érezheted biztonságban a pénzed, vagy mennyire fair módon fizetik ki egy-egy nagyobb nyereményedet az online kaszinó szolgáltatók? Ezek a kérdések talán a legrelevánsabb területeket feszegetik, melyeket igyekszünk kicsit mélyebben megvizsgálni a következő sorokban.

2020. július 23. 14:33

Végre valaki elárulja, hogy tulajdonképpen mi szükség van matekot tanulni

Van egy különös nép Dél-Amerika esőerdőiben, az ő világukban nem létezik a matematika. De mielőtt minden iskolás gyerek ebbe a matekmentes paradicsomba vágyna, nézzük meg, hogy miért léteznek olyan civilizációk, ahol nincsen matematika, és miért alakult ki mégis a legtöbb kultúrában. A témát Mosóczi Andrással, ’A gondolkodás forradalma’ című könyv szerzőjével jártuk körbe.

2020. július 23. 13:24

Vlogolás okosan, bárhol és bármiről

A vlogolás, azaz videóbejegyzések felvétele és publikálása, talán sosem volt annyira népszerű, mint manapság. A feltehetően a pandémia miatti korlátozásoknak köszönhetően megerősödött publikációs forma ugyan nem egyeduralkodó, hiszen a podcast is egyre népszerűbbé válik, de a vizuális tartalmakra építő vlog nagyobb rajongói bázist tud építeni, mint az alapvetőn „rádiós” podcast. A vlogolás mind az előadó, mind a fogadó fél számára remek lehetőségeket nyújt. Van, aki a vállalkozását támogatja vele, van, aki a népszerűségét tudja növelni, azok pedig, akik nézik, információs forrásként támaszkodnak a vlogokra, tanulnak, illetve szórakoznak. Nézzük hát, hogyan is valósítható meg a vlogolás.

2020. július 16. 08:58

A VOLTra készül Sopron

A hagyományok szerint július 1-től a VOLT színeibe öltözik Sopron elsőszámú jelképe, a Tűztorony. Ez az a nap ugyanis, amikor az eredeti tervek szerint 28. alkalommal indult volna el a város másik jelképének számító esemény, a Telekom VOLT Fesztivál. Az idei VOLT elmarad ugyan, július 4-re azonban egy nagyszabású filmbemutatóval készülnek a szervezők. A “Lesz VOLT” című alkotást szombat este Sopronban és Budapesten szabadtéren vetítik, vasárnbap pedig országos TV-premierként az M2-Petőfi TV tűzi műsorára.

2020. június 29. 15:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

2020. július 16. 09:36

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53
online sportfogadás