Az idősödő munkavállalók képzése segítheti a digitális gazdaság fejlődését

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség az idősödők foglalkoztatásában rejlő kiaknázatlan lehetőségekre hívja fel a figyelmet

forrás: Prím Online, 2016. november 1. 08:58

A negyedik ipari forradalom, azaz a termelési és üzleti folyamatok digitális átalakulása feltartóztathatatlan, az innovatív termékek és szolgáltatások iránti igény a munkaerőpiacra is hatást gyakorol. 

Ugyanakkor a munkavállalók átlagéletkora és egyre nagyobb a verseny a munkaerőért, ezért az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) „Egészséges munkahelyek minden életkorban” című szemléletformáló kampányában arra hívja fel a figyelmet, hogy az idősödő munkavállalók munkában tartása a gazdaság fenntarthatóságának egyik legfontosabb alapfeltétele. Az 55 év feletti munkatársak képzése és digitális kompetenciájuk fejlesztése pedig nem csak a munkavállalókat, de a munkahelyeket is segíti abban, hogy lépést tartsanak a változó elvárásokkal. Magyarországon immár 12. éve rendezik meg az Európai Munkavédelmi Hetet, amelynek részeként kihirdették az Európai Helyes Gyakorlat díj országos fordulójának nyerteseit is.

 

Az idősödő munkavállalók munkában tartása megtérülő befektetés 

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) adatai szerint a demográfiai változásoknak köszönhetően 2030-ra Európában minden harmadik aktív munkavállaló az idősebb, 55-64 éves korosztályból fog kikerülni. A gazdaság fenntarthatósága érdekében ezért az idősödő munkavállalók munkában tartása, azaz az egészségesebb és biztonságosabb munkahelyek, az életkornak megfelelő foglalkoztatási feltételek megteremtése és a kormenedzsment aktív alkalmazása a gazdaság szereplőinek alapvető felelőssége. 

 

„Az időskori aktivitást és a termelékenységet ösztönző megoldások fejlesztése, az élethosszig tartó tanulás biztosítása ma már nélkülözhetetlen minden iparág számára. Az idősebb munkavállalók a tapasztalatukból adódó stratégiai gondolkodás és a mérlegelési képességük mellett a digitális kompetenciákat elsajátítva feltáratlan erőforrásai lehetnek a vállalkozásoknak, hiszen ezek együttesen járulnak hozzá a szolgáltatási színvonal további emelkedéséhez, a megváltozott fogyasztói igények kiszolgálásához és a munkaerő-kereslet kielégítéséhez” – mondta dr. Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár.

 

Stratégiai szintre emelték az élethosszig tartó tanulást 

A munka világában ma már elkerülhetetlen, hogy szert tegyünk az informatikai eszközök kezelésének és irányításának képességére, ráadásul becslések szerint a mostani diákok kétharmada olyan munkakörben fog dolgozni, amely ma még nem létezik. Ezért fel kell készülnünk arra, hogy életük során többször kell új dolgokat megtanulnunk. 

 

Ez a gyorsan változó piaci környezetben való helytállás mind az egyén, mind a gazdaság, mind pedig az állam részéről cselekvést igényel. Az idei évben elfogadott Digitális Oktatási Stratégia a teljes magyar oktatási-képzési rendszerre kiterjed. A beavatkozási területek/pillérek között a köznevelés, szakképzés, felsőoktatás, felnőttkori tanulás egyaránt megjelenik.

 

„A digitális kompetenciák fejlesztését már a köznevelésben el kell kezdeni, és gyakorlatilag soha nem szabad és nem is lehet abbahagyni, hiszen a digitális eszközök egyre gyorsuló fejlődése naprakész ismereteket igényel. A Digitális Oktatási Stratégia támogatja az élethosszig tartó tanulást, és célja az, hogy a felnőttkori digitális tanulásban való részvétel által növekedjen a társadalom digitális írástudásának szintje, ezáltal a munkaerő versenyképessége” – mondta dr. Simon Attila helyettes államtitkár. 

 

Európai Munkavédelmi Hét: gyakorlati tippek vállalkozásoknak

Minden év 43. hetén Európa-szerte számos olyan rendezvényt, beszélgetést, konferenciát tartanak az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) szervezésében, amelyek rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos a munkáltatói felelősségvállalás és az aktív munkavállalói részvétel ahhoz, hogy az európai munkahelyek biztonságosak, egészségesek és termelékenyek legyenek.

 

Az Európai Munkavédelmi hetet idén 12. alkalommal rendezték meg október 24 és 28. között. Erre az alkalomra elkészült és letölthető az EU-OSHA honlapjáról a munkahelyi biztonságnak és egészségvédelemnek az idősödő munkaerővel összefüggő kezeléséről szóló e-útmutató, amelyet hozzáigazítottak több mint harminc európai ország sajátosságaihoz. Az útmutató gyakorlati információkkal szolgál arra vonatkozóan, hogy a munkahelyen hogyan lehet kezelni az életkorral kapcsolatos kihívásokat. 

 

Átadták az Európai Helyes Gyakorlat díjakat

Annak érdekében, hogy elismerjék a gyakorlatban jó példát mutató vállalatokat, a kampányhoz kapcsolódóan hirdették ki az Európai Helyes Gyakorlat díj helyi fordulójának nyerteseit, amelyet országonként egy-egy, a fenntartható munka és az egészséges idősödés ösztönzésére szolgáló innovatív munkavédelmi gyakorlatokat alkalmazó, 100 fő fölötti és 100 fő alatti létszámot foglalkozató munkahely kaphatott meg. A nevezéseket a nemzeti fókuszpontok és az Európai Munkavédelmi Ügynökség két lépésben értékeli. 

 

Az országos fordulóban ez évben a 100 fő alatti létszámot foglalkoztató kategóriában az Eszter Bt.-t díjazták, amely ergonómiailag helyes munkaállomásokat tervez immerzív 3D környezetben lemodellezett, motion capture felvétellel és 3D virtuális embermodellel támogatott ergonómiai vizsgálatok alkalmazásával az aktív munkában töltött idő növelése érdekében.

 

A 100 fő fölötti létszámot foglalkoztató kategóriában pedig a MAVIR ZRt. kapott elismerést el az idősödő munkavállalók foglalkoztathatósági hajlandóságának elősegítése érdekében megtett egészségvédelmi, technológiai, munkakörnyezeti és belső kommunikációs intézkedései alapján.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Koronavírus-járvány: virtuális valóságban tervezik a csomagolóanyagokat

A Dunapack egy munkatársának hobbijából a teljes cégcsoportra kiterjedő és a szektorban is előremutató újítás született: a virtuális valóságba belépve kapják meg és ellenőrzik az ügyfelek a megrendelt csomagolóanyagok, dobozok prototípusait. A használathoz szükséges VR szemüveget pedig természetesen papírból gyártották le a Dunapacknál.

2020. november 23. 16:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52

EasyBID – a hirdetési bevételek növelése automatikusan

2020. november 2. 10:45

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15
online sportfogadás