Az Axis kamerája örökítette meg a Föld egyik legritkább állatának születését Nyíregyházán

forrás: Prím Online, 2018. október 15. 11:05

Egyedülálló zoológiai esemény részese lehetett szeptember végén az Axis Magyarországon, amikor a Nyíregyházi Állatpark indiai orrszarvúja egészséges borjúnak adott életet. A nemzetközi szenzációnak számító pillanatokat az Axis kamerájával sikerült megörökíteni, de a svéd gyártó rendszere a fokozottan védett, és a Föld egyik legritkább állatfajának számító indiai orrszarvú tudományos megfigyelésében, gondozásban is nagy segítséget jelent az állatpark munkatársai számára.

Az indiai páncélos orrszarvú borjának születése valódi zoológiai szenzációnak számít. Mivel a Nyíregyházi Állatparkban már közel egy évtizede dolgoznak az indiai orrszarvúak tenyésztésén, a zoológus szakemberek megkülönböztetett figyelemmel követték nyomon a vemhességet, amelynek előrehaladtával egy kamerarendszert is felszereltek a speciális kialakítású „baba-mama bokszban”. A kis állat születésére évek óta vártak a szakemberek, hiszen már az is komoly szakértelmet igényel, hogy természetes módon párzásra bírják ezeket a fogságban nagyon ritkán szaporodó vastagbőrűeket. A több éves munkát most siker koronázta, ráadásul a tudományos szempontból is egyedülálló pillanatokat csúcsminőségben sikerült megörökíteni. 

 

Az állatparkban nem minden előzmény nélküli a veszélyeztetett állatok megfigyelése, különösen a vemhesség időszakában. Az indiai orrszarvú bébi szeptember 26-i születése előtt három hónappal egy afrikai elefántborjú jött világra a Nyíregyházi Állatparkban – ezt az eseményt szintén az Axis kamerája dokumentálta.

 

 

Azt már az afrikai elefántborjú születésekor megtapasztalhatták a Nyíregyházi Állatparkban, hogy az Axis rendszerei kiváló képminőséget biztosítanak, így nem is volt kérdés, hogy az indiai orrszarvúk megfigyelésére is ezeket az eszközöket használják – mondta a kamerarendszert telepítő Postelektronik Kft. ügyvezető igazgatója. Debreczeni László tájékoztatása szerint az indiai orrszarvúk megfigyelésére az Axis P1435-LE hálózati kameráját telepítették a Zöld Piramis nevű épületben, amely a rinocéroszok otthona az állatparkban. Részben a szerencsés időzítésnek, részben a rendszer gyors konfigurálhatóságának köszönhetően úgy készülhettek nagy felbontású felvételek az orrszarvú-borjúról, hogy alig néhány órával a születése előtt telepítették a kamerát a Postelektronik szakemberei. A speciális igények miatt, illetve a részletgazdagabb képek érdekében a legjobb minőségű rögzítési beállításokat alkalmazták a nyíregyházi szakemberek, így az orrszarvú születéséről 1080p felbontásban készült folyamatos felvétel 30 fps frame-rátával, a P1435-LE kamera mögött pedig az Axis Camera Station video-menedzsment szoftver dolgozott.

 

A csúcsminőségű felvételek rögzítésének jelentősége tudományos, zoológiai szempontból sem elhanyagolható. Napjainkban az állatkerti állatok bemutatása során egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az állatok jólétére, a fajmegőrzésre és a látogatók élő környezetről alkotott képének formálására – fejtette ki Papp Endre, a Nyíregyházi Állatpark zoológiai igazgató-helyettese. A minél természetesebb életkörnyezet és a nyugalom biztosítása kulcsfontosságú, az állatoknak azt kell érezniük, hogy – különösen a vemhesség időszakában – még a gondozók sem zavarják meg őket. Mivel az orrszarvú védekező típusú állat, ezért a borjú szeptemberi születésénél mindez még hangsúlyosabb volt. Papp Endre hozzátette: mindezek miatt olyan rendszert kell kiépíteni, ahol az állatok zavarása nélkül képesek megfigyelni őket a zoológus szakemberek. A kamerarendszerekkel szemben elvárás, hogy „alkalmazkodjanak” az állatok környezeti igényeihez, így például a számukra szimpatikus fényviszonyokhoz. Az Axis kamerarendszerének segítségével a gondozók minden mozzanatot figyelemmel kísérhettek, így azonnal láthatóvá vált volna, ha valamilyen beavatkozásra lett volna szükség. Ugyancsak fontos, hogy éjszaka is megfigyelhessék az állatokat. Tudományos szempontból minden momentum számít – hangsúlyozta Papp Endre –, tehát folyamatos megfigyelésre, rögzítésre volt és van szükség. Mindemellett a nyíregyházi létesítmény vezetői olyan felvételeket szerettek volna rögzíteni, amelyeket később a nagyközönség számára is bemutathatnak.

 

Az állatkertekben egyre gyakrabban alkalmaznak hasonló célokra megfigyelő kamerákat. Az Axis kamerái és megoldásai segítségével Magyarországon és külföldön is számos állatkertből szolgáltatnak élő adásokat (live stream) különleges állatfajokról, amelyek a szórakoztatás mellett a bevételek, a közönség elérésének növelését is segíthetik, de promóciós célokat is szolgálhatnak – mondta el Pelyák Norbert. Az Axis Communications magyarországi képviselője szerint a tudományos szempontból is egyedülálló felvételeket főként a Postelektronik rugalmasságának és gyorsaságának köszönhetően sikerült rögzíteni a Nyíregyházi Állatparkban. Az együttműködés kapcsán Pelyák Norbert hozzátette: gyakran merülnek fel speciális felhasználási igények, amelyeket az Axis mind eszközeivel, mind megoldásaival képes kiszolgálni, de a sikeres alkalmazásban rendkívül fontos szerepet játszanak a rendszereket telepítő és integráló, valamint a szoftvereket, alkalmazásokat fejlesztő partnerek. A Nyíregyházi Állatpark példája is megerősítette, hogy a felhasználók számára rendkívüli jelentőséggel és értékkel bíró felvételek rögzítése szempontjából kulcsfontosságú a kamerák megbízhatósága, gyors telepíthetősége. Különösen megtisztelő feladat közreműködni egy olyan projektben, ahol a csúcsminőségű technológia a ritka állatfajok túlélését, szaporodását, a tudományos ismeretek elmélyítését szolgálhatja – tette hozzá az Axis magyarországi képviselője.

 

A Nyíregyházi Állatpark szerkesztett videója az indiai orrszarvú-borjú születéséről:

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fatal Drop: már több mint 50 DJ mondja, hogy ne told túl

Hogy miért szakadnak meg nyár óta hirtelen a mixek? A közelmúltban útjára indított Fatal Drop kezdeményezés egyre hangosabb. A DJ-k a túltolás veszélyeire hívják fel a figyelmet, kiállva a biztonságos bulizás és amellett, hogy a zene alap, hogy szól. Mindig.

2018. október 18. 08:31

Az Axis kamerája örökítette meg a Föld egyik legritkább állatának születését Nyíregyházán

Egyedülálló zoológiai esemény részese lehetett szeptember végén az Axis Magyarországon, amikor a Nyíregyházi Állatpark indiai orrszarvúja egészséges borjúnak adott életet. A nemzetközi szenzációnak számító pillanatokat az Axis kamerájával sikerült megörökíteni, de a svéd gyártó rendszere a fokozottan védett, és a Föld egyik legritkább állatfajának számító indiai orrszarvú tudományos megfigyelésében, gondozásban is nagy segítséget jelent az állatpark munkatársai számára.

2018. október 15. 11:05

Látás- és hallássérültek sakkja a Világsakkfesztiválon

„Te is meglépheted!" FODISZ program a Global ChessFestival/Világsakkfesztivál rendezvényen - ahol bárki megismerheti, miben más a látás- és hallássérültek sakkja.

2018. október 12. 08:38

Kockázatelemzőkkel és informatikusokkal sakkozott az olimpiai női sakkválogatott

Az olimpiai 5. helyezett női sakkválogatott a világ egyik legjelentősebb bankjának budapesti kollégáival sakkozott: a válogatott végül győzelmet aratott, de a Morgan Stanley sakkcsapta sem maradt szégyenben, a végeredmény így 49,5:30,5 lett az adománygyűjtő rendezvényen. Az esemény célja egyebek mellett az volt, hogy felhívják a fiatalok figyelmét arra, miért érdemes a STEM (science, technology, engineering, mathematics – azaz természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai) tudományágakat választani a továbbtanuláshoz.

2018. október 11. 16:25

Magyar versenyzőre is szavazhatunk a berlini fényfesztiválon

A fényművészek különleges videotechnológiával alakítják át a berlini látványosságokat művészi alkotásokká. Az október 5. és 14. között megrendezésre kerülő, nemzetközileg is elismert esemény ismét több milliós, a világ minden részéről származó közönséget kápráztat el. A versenyen Magyarországot – egy nemzetközi szavazás eredményeként – a Kiégő Izzók (Glowing Bulbs) elnevezésű csapat képviseli. 

2018. október 11. 13:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Windows 10 Professional olcsón és ingyenes kézbesítéssel

2018. november 8. 16:27

eTrends Monitor: a készpénzmentes fizetés már népszerűbb a netezők körében

2018. október 8. 10:12

Videót vetít, kezet fog, ölel, táncol a robot

2018. szeptember 21. 14:07

Mely területeken jelenti a fejlődés motorját a nyílt forráskód

2018. szeptember 19. 14:18
cloudappsportal.com