Gyakorlati teszttervezés

forrás: Prím Online, 2020. január 27. 12:11

Az IT szakemberek jelentős szakmai fórumaként ismert British Computer Society gondozásában jelent meg Kovács Attila, az ELTE IK docense és szerzőtársa, Forgács István angol nyelvű szakkönyve a számítógépes tesztelésről.

A Practical Test Design (Gyakorlati teszttervezés) a gyakorlatban használt specifikáció alapú teszttervezési technikákat mutatja be az ISTQB terminológiájával, tárgyalva az automatizált teszttervezési módszereket is. Minden fejezet értékeli az ismertetett módszereket, példákat hoz, elméleti összefoglalást nyújt, és feladatokat is ad (megoldással). A fejezetek 3 fő téma köré csoportosulnak: 

  •     a teszttervezéshez szükséges lépések
  •     tradicionális teszttervezés
  •     automatizált teszttervezés

 

Az egész könyvet átfogja egy komplex példa. A jegyautomata programjába egy ügyes fejlesztő hibákat rejtett el. Az egyes módszerek alkalmazásánál a könyv szerzői ezeket a „beültetett” hibákat próbálták megtalálni, hogy aztán az utolsó – konklúziót megelőző – fejezetben ezek alapján hasonlítsák össze a különböző módszereket. Újdonság az automatizált teszttervezés rész, amely többek között ingyenes eszközök bemutatásával segíti az olvasókat egy olyan területen, amely egyértelműen a jövő felé tekint.

 

 

A könyv több új gondolatot tartalmaz, egyebek mellett a kockázatelemzés, a határpontok elemzése és az állapot-átmenet tesztelés területén.

 

Legfontosabb eredménye a „kombinatív tesztelés” bevezetése.

 

Számos hibát ugyanis csak úgy találunk meg, ha különböző paraméterek értékeit kombináljuk. A hagyományos módszerek túl sok tesztet eredményeznek, a tesztek száma az input paraméterek számában nemlineáris. Az új módszer úgy kombinálja a paraméterek értékeit, hogy a tesztszám lineáris marad, miközben nem csorbul a teszthalmaz megbízhatósága. A teszttervezési módszerek kizárólag gyakorlással sajátíthatók el, ezért a szerzők létrehoztak egy honlapot is, amely erre ad módot a teszttervezéssel foglalkozók számára.

 

Kovács Attila az ELTE Informatikai Kar Komputeralgebra Tanszék habilitált egyetemi docense. Kutatási területe sokrétű, az algoritmikus számelmélettől a szoftverek és tesztrendszerek skálázódásának vizsgálatáig több mindennel foglalkozik. Meghatározó szerepe volt a kar szoftvertechnológiai és informatikai biztonsági képzéseinek kidolgozásában. A vezetésével készített szakdolgozatok, diplomamunkák száma 150 körüli, végzett doktori hallgatói száma 4. Alapító és rendes tagja a Magyar Szoftvertesztelői Tanács Egyesületnek, az ISTQB magyar tagszervezetének. 2016-ban a legnagyobb közép-európai, teszteléssel foglalkozó szakkonferencia programbizottsági elnöke volt. Szerzőtársa, Forgács István a matematikai tudományok kandidátusa, a 4Test-Plus alapítója, akinek szakterülete az adatfolyam-analízis használata komplex szoftvertesztelő rendszerekben, illetve az interprocedurális adatfolyam analízis.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Öt év alatt versenyképesebbé válhat a magyar gazdaság

A vállalatok és az ország gazdasági szempontból életképes jövője szorosan összefügg a szakképzett és motivált dolgozók megfelelő szűrésével és alkalmazásával. Viszont a legfrissebb kutatások alapján ma Magyarországon több, mint 40 százalék feletti a közepes- és nagyvállalatok fluktuációja, vagyis ötévente a teljes munkaerő bázis lecserélődik. A jelenség hátterére magyarázatot adhat, hogy a jelenleg felvett munkaerő 80 százaléka nem megfelelően kerül kiválasztásra.

2020. február 26. 13:20

A chatbot a cégvezető legjobb barátja

Employer branding, onboarding, HR-applikációk – divatos és gyakran puffogtatott kifejezések nem csak a toborzók és kommunikációs szakemberek, de a cégvezetők körében is. Mindeközben kevés vállalatot jellemez tudatosság a HR-stratégiát, a toborzásra fordított erőforrásokat és a járulékos költségeket tekintve, holott egy új kolléga kiválasztása átlagosan 50 napba és közel 1,2 millió forintba kerül a cégeknek. A kihívás és a verseny óriási, de a technológia ebben is partner: mesterséges intelligenciával a toborzásra fordított idő és a költségek is jelentősen csökkenthetők, így minden cégnek érdemes újragondolnia a hagyományos kiválasztási folyamatokat és eszközöket.

2020. február 26. 10:03

A világ egyik legjelentősebb befektetési eseményén vett részt a magyar startup delegáció

A Startup Campus a HEPA törökországi irodája és az Isztambuli Magyar Főkonzulátus együttműködésében háromnapos törökországi üzleti túrát szervezett állami, egyetemi és vállalati partnerek, valamint három magyar startup számára. A startupok a világ egyik legjelentősebb befektetői konferenciáján, a World Business Angel Forum-on (WBAF) pitchelhettek, a Startup Campus pedig egyetértési megállapodást írt alá a török Hackquartersszel. 

2020. február 25. 16:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Nemzeti Közműszolgáltató nevében indult adathalász támadás

2020. február 25. 13:40

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33
online sportfogadás