Online konferenciát tartott az Okos Jövő Innovációs Klaszter

forrás: Prím Online, 2020. május 20. 12:14

A brit energetikai ökoszisztémáról, a legújabb technológiai fejlesztésekről, valamint a különféle fintech és digitális megoldásokról tartottak online konferenciát a budapesti Brit Nagykövetség, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Okos Jövő Innovációs Klaszter szervezésében. Az esemény egyedülálló lehetőséget kínált az Egyesült Királyság meghatározó innovátorainak megismerésére is.

Dr. Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár, Iain Lindsay brit nagykövet és Bertalan Zsolt, az Okos Jövő Innovációs Klaszter elnöke „Showcasing UK innovation for the energy sector – A brit innováció bemutatása az energetikai ágazatban” címmel szervezett exkluzív konferenciát az energetikában érdekelt vállalatok részére.

 

Az angol nyelvű, online eseményen számos előadó prezentációit hallgathatták meg az érdeklődők: Márton István (MVM Smart Future Lab), Eric Brown (Energy Systems Catapult), Michael Willemot (Oxto Energy), Mike McCloskey (Utilidex), Alastair Marke (Blockchain & Climate Institute (BCI) és Toby Ferenczi (OVO Group).

 

Márton István, az MVM Csoport Smart Future Lab vezérigazgatója bemutatta energetika szektorra specializálódott inkubátor programjaik felépítését, működését és a jelenleg futó projekteket. A következő évtizedben a legújabb trendek és az azokat erősítő szabályozások jelentősen átalakítják majd az energiaipart. A Smart Future Lab a 2016-os indulása óta már hat startup vállalkozás alapítását segítette, amelyek esetében a teljes kihelyezett tőke értéke 190 millió forint volt.

 

Az Energy Systems Catapult prezentációja az olyan innovatív megoldások köré épült fel, mint például az energiarendszer digitalizálása, az adatok értékének maximalizálása vagy a digitális rendszertérkép, mégpedig Eric Brown, a vállalat műszaki vezérigazgatója előadásában. Az Energy Data Taskforce (Energiaadat-munkacsoport) 2019 júniusában tette közzé jelentését A Strategy for a Modern Digitalised Energy System (Stratégia a modern digitalizált energiarendszerhez) címen, amely öt kulcsfontosságú ajánlást fogalmazott meg az Egyesült Királyság energiarendszerének korszerűsítésére, lehetővé téve a zéró nettó szén-dioxid-kibocsátást integrált adat- és digitális stratégián keresztül. Ma csupán a házak 4%-a alacsony szén-dioxid-kibocsátású, míg a célkitűzések szerint 2050-re akár az otthonok 90%-a elérheti a nulla széndioxid-kibocsátást.

 

 

Az Oxto Energy technológiai szolgáltató képviselője, Michael Willemot, az energiatárolás következő generációjáról tartott előadást. A vállalat szabadalmaztatott és bevált űrtechnológia segítségével olyan innovatív energiatároló rendszert fejlesztett, amely lehetővé teszi a fenntartható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőt. Az úgynevezett New Generation Flywheel mechanikus akkumulátornak minősül, amely forgó tömeg formájában tárolja a kinetikus energiát. Úgy tervezték, hogy a megújuló technológiák – például a szél és a nap – mellett működjön, a folyamatos megújuló energiatermelés érdekében, még akkor is, ha az energia nem feltétlenül szükséges az adott pillanatban.

 

Az Utilidex társalapítója, Mike McCloskey, az energetikai adatok kihasználásának legújabb lehetőségeiről számolt be. Innovatív platformjuk, az úgynevezett Energy.Hub modell a felhőalapú technológiák kiaknázásával három alapvető modult egy integrált platformon kezel, a karbantartási költségek csökkentése érdekében. A részletes energiaadatok elemzése mellett a számlák feldolgozása is ezen keresztül zajlik, valamint teljes pénzügyi átláthatóságot biztosít az energiabeszerzési stratégiában.

 

Alastair Marke, a Blockchain & Climate Institute vezérigazgatójának előadása A blockchain és a mesterséges intelligencia szerepe a jövőbeli energetikai modellek felépítésében címmel indult. A 2018-ban megjelent Transforming Climate Finance and Green Investment with Blockchains a világ első könyve, amely azt vizsgálja, hogy a blockchain technológia milyen fontos szerepet játszhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A blockchain egyfajta turbótöltésként funkcionál a megújuló energia termelésében. New Yorkban már több blockchain-alapú energiaipari alkalmazás is működik, például a LO3 Energy startup Brooklyn Microgrid fejlesztése, amely a történelem első fogyasztók közötti villamosenergia-tranzakciója.

 

Végül, de nem utolsó sorban az Ovo Group nemzetközi részlegekért felelős igazgatója, Toby Ferenczi a legfontosabb technológiai platformjaikról készített összefoglalót. A Kaluza olyan szoftver- és hardvermegoldásokat, valamint házon belüli telepítési szolgáltatásokat nyújt, amely több millió energiaigényes eszközt, például elektromos járművek hálózatba integrálását teszi lehetővé. A Kaluza küldetése, hogy minden eszközt biztonságosan csatlakoztasson egy intelligens nulla széndioxid-hálózathoz, és megkönnyítse globális átmenetet a fosszilis tüzelőanyagoktól a megújuló energiáig. Az Orion szabadalmaztatott, következő generációs energiakereskedelmi operációs platform pedig a világ egyik első, teljesen valós idejű energiaplatformja, amely a hagyományos számlázási koncepció helyett egy folyamatosan frissülő mérleget mutat.

 

Nagyszabású rendezvény helyett online workshop

A konferenciát eredetileg a Brit Nagykövetség budapesti rendezvénytermében tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt hozott szigorító korlátozások miatt sajnos a szervezőknek más megoldást kellett találniuk. Szerencsére a Microsoft Teams online platformja segítségével minden zökkenőmentesen zajlott, az előadók prezentációi után a résztvevők feltehették kérdéseiket a külön erre a célra létrehozott csatornákon.

 

„Máshogy terveztük ezt a konferenciát, de nagyon örülünk, hogy a járványügyi helyzet ellenére is ilyen szép számmal regisztráltak a budapesti Brit Nagykövetséggel és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen szervezett online workshopunkra. Az Okos Jövő Innovációs Klaszter célja, hogy egy olyan információs porondot biztosítson, amely összehozza az energetikában érdekelt állami, piaci és a magánszektor szakmai szereplőit, és ahol kapcsolatépítés közben értesülhetnek a legújabb technológia fejlesztésekről” – mondta el Bertalan Zsolt, az Okos Jövő Innovációs Klaszter elnöke.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Van élet 1 millió dollár alatt – újraformálódik a startup piac

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is. A start it @K&H vezető nagyvállalati inkubátor szerint azonban az óvatosabb hozzáállás átrendeződést, az úgynevezett unikornisok mellett a kisebb csapatok felértékelődését hozhatja magával, az egyre inkább MI vezérelte megoldások mellett. Az inkubátorprogram a következő féléves fejlesztési időszakban ezért a digitális innovációkra fókuszál, és IT kihívást is hirdet azoknak, akiknek még nincs konkrét ötletük, de belekóstolnának a vállalkozásindítás és a startupok világába.

2024. február 25. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07