A konténerek hajtják a innovációt 2021-ben

forrás: Prím Online, 2021. február 17. 16:29

A konténertechnológia jelenti az új utat a gyors és kockázatmentes innovációhoz – derült ki a SUSE friss kutatásából. A konténerek megkönnyítik az alkalmazások fejlesztését, futtatását és hordozását, ezért már a vállalatok 87 százaléka alkalmazza az adatközpontokban és a felhőben. Az egyre népszerűbb megoldás használata a következő években várhatóan az erőforrásszegény edge területeken terjed leginkább, ahol egy év alatt máris 11 százalékos növekedést ért el.

Tavaly már a vállalatok 87 százaléka vett igénybe konténereket éles termelési környezetben, amint arra a SUSE által nemrég felvásárolt Rancher Labs friss kutatása rámutatott. Konténertechnológiával egyszerűbben és gyorsabban fejleszthetők, üzemeltethetők, modernizálhatók és mozgathatók az alkalmazások, ami jól támogatja a vállalatok digitalizációs törekvéseit. Az egyre népszerűbb eszközök kezelése ugyanakkor nehézkes, ezért használatukhoz szükség lehet a felügyeletet megkönnyítő megoldásokra. Az akvizícióval a SUSE még szélesebb körben teszi lehetővé az egyszerű konténerhasználatot az adatközpontoktól a felhőn át a peremhálózatokig.  

 

Kísérleti projektekből a termelésbe

A szervezetek az utóbbi években egyre inkább felismerték, hogy a konténerek felgyorsítják és egyszerűbbé teszik az alkalmazások fejlesztését, működtetését és hordozását a különböző környezetek között. Ezért a legtöbb helyen a kutatási és fejlesztési környezetek és pilot programok után egyre nagyobb arányban használnak konténereket immár a teljes vállalaton belül, különféle környezetekben. 

 

2019-ben még 71 százalék használta az adatközpontokban a konténereket, ez a szám egy évvel később 63-ra csökkent, míg a felhőben futtatott konténerek aránya 67 százalékra emelkedett. A hibridfelhős törekvéseket minden bizonnyal a COVID-19 és a nyomában járó változások is felgyorsították. A SUSE szakértői szerint ez a növekvő arány érettebb gondolkodásra utal, és azt jelzi, hogy a szervezetek az egyre inkább teret nyerő vegyes környezetek kulcsfontosságú elemének tartják a konténertechnológiát. 

 

 

Út a modernizációhoz

A kutatásból az is kiderült, hogy a szervezetek előszeretettel veszik igénybe a technológiát korszerűsítéshez. A válaszadók 67 százaléka használja a konténereket ahhoz, hogy a legmodernebb, mikroszolgáltatás-alapú alkalmazásokat biztosíthassák. Ahol ugyanis áttérnek a konténerekre, ott a fejlesztő csapatok párhuzamosan dolgozhatnak az egyes mikroszolgáltatásokon. Mindegyik csapat a saját területén belül tevékenykedhet, ami észszerűsíti a fejlesztést és felgyorsítja az üzembe helyezést. Akadt a kutatásban olyan szervezet, ahol a funkciók tesztelése és a kiadás közötti időszak régebben hat hónapba telt, ám a konténerek segítségével mostanra két hétre csökkent. 

 

Lépést tartva a fejlődéssel a szoftvergyártók szintén egyre több konténerizált alkalmazást adnak ki, amelyeket az ügyfeleik egyszerűen tudnak futtatni Kubernetes környezetben. Így azonban egyre növekvő számú konténert és Kubernetes rendszert kell felügyelniük a szervezeteknek, ami nehézkes lehet. A feladat azonban jelentős mértékben leegyszerűsíthető olyan dedikált eszközökkel, mint a SUSE portfóliójában nemrég elérhetővé vált Rancher Kubernetes-felügyeleti megoldás.

 

A peremen is hódít

Az IDC előrejelzései szerint 2024-re az edge computing piac értéke 250,6 milliárd dollárra nő, mivel a következő digitális átalakítási hullámot ez a terület fogja hajtani. Ezt a szervezetek is egyre inkább felismerik, és igyekeznek itt is kihasználni a konténerek előnyeit. 2019-ben még csak a válaszadók 50 százaléka használta peremhálózati környezetben a konténereket, 2020-ra már 62 százalékuk, és a szám várhatóan tovább nő a következő években. 

 

A SUSE konténerfelügyeleti és tároláskezelő eszközei ezért a legújabb edge technológiákat is támogatják, és még az erőforrásokban szegény hálózatperemen is biztosítják a konténerek hatékony kezelését. A K3s megoldást kifejezetten az ilyen jellegű környezetekhez alakították ki, amely a Rancherrel együttesen használva „könnyűsúlyú” és egyszerűen telepíthető Kubernetes-disztribúciót kínál. A tanúsított szoftver nagy rendelkezésre állást nyújt, és egyszerűen kezelhető a Rancher vezérlőplatformon belül.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Leadec Kft. támogatja az Audi Hungaria Zrt. fenntarthatósági céljait

A Leadec szakemberei az Audi Hungaria energiaellátásának biztosítása és létesítményeinek működtetése során a mai naptól kezdve elektromos üzemű szervizautóval közlekednek. Magyarország piacvezető ipari szolgáltató vállalata – hozzájárulva a széndioxid-semleges gyártáshoz – megkezdte flottája megújítását. A Leadec első elektromos autóját, egy VW ID.3 gépkocsit Szabó Gábor, az Audi Hungaria Zrt. Vállalatbiztonság-, gyártervezés-, üzemeltetési vezetője, valamint Radnóti Zoltán, a Porsche Győr igazgatója jelenlétében vette át Dákai Ferenc, a Leadec Kft. ügyvezető igazgatója. 

2021. február 24. 18:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén 20 éves az Adverticum

2021. február 8. 14:49

Kinőtte a határokat a Codecool

2021. február 1. 14:47

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55