Európa összefogott: 4 millióan az újrahasznosításért

forrás: Prím Online, 2021. július 24. 16:11

Az első ”ON THE GO” újrahasznosítási kampány az „Every Can Counts” szervezésében egyidejűleg 16 országban hívta fel a figyelmet az italos dobozok újrahasznosításának fontosságára, melynek aktualitását a Környezetvédelmi Világnap adta.  

A kezdeményezés több mint 4 millió embert ért el Európában. Az aktivisták egyidőben 19 helyszínen, köztük Siófokon tűntek fel június első hétvégéjén. Színes táskáikkal járták a parkokat és a forgalmas városi tereket, hogy felhívják a figyelmet a hulladék helyes feldolgozásának fontosságára és ezáltal az örökös körforgásra a gazdaságban. A lelkes résztvevők egy online kérdőívet is kitölthettek, amelynek eredményeit a jövőben a köztereinket elöntő szemét elleni küzdelemben hasznosíthatunk. 

 

Európa döntött: végtelenül újrahasznosítható csomagolást szeretnénk

Európa-szerte több mint nyolcezren töltötték ki azt a felmérést, amelyből kiderült, hogy a válaszadók 96 százaléka számára kiemelten fontos küldetés a környezet megóvása. Azonban csak a megkérdezettek 40 százaléka hasznosítja újra az italos dobozait amikor úton van, míg 60 százalékuk úgy véli, több szelektívgyűjtőre lenne szükség kültéren is. Arra a kérdésre, hogy melyek a kulcsfontosságú kritériumai a fenntarthatóbb csomagolásnak a többség úgy válaszolt: a termék készüljön 100 százalékban újrahasznosítható anyagból, legyen végtelenszer felhasználható, és hogy mindez Európán belül történjen. Az újrahasznosítási szokásokat felmérő online kérdőív kitöltése mellett a közösségi média követői kipróbálhattak egy játékos AR-filtert is az Instagramon.

 

A European Recycling Tour 2021 állomásai: Ausztria, Belgium, Csehország Franciaország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Montenegró, Hollandia, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Spanyolország és az Egyesült Királyság.

 

 

Európa szeme Siófokra szegeződött

Hazánkban a siófoki Aranypart adott otthont a European Recycling Tour 2021-nek. A város örömmel biztosított helyszínt az eseménysorozat magyarországi állomásának, hiszen Siófoknak kiemelten fontos a fenntarthatóság, azon belül pedig a fenntartható turizmus népszerűsítése, hiszen a nyári melegben a turisták rengeteg aludobozos terméket fogyasztanak el.

 

Siófokon már egy nappal a nemzetközi indulás előtt, június 4-én kezdetét vette a színes hátizsákos aktivisták ténykedése, akik a hétvége során ellepték a „Nyár Fővárosának” legismertebb strandját, hogy felhívják a járókelők és a strandolók figyelmét az alu-italosdobozok újrahasznosításának fontosságára. A vízparton hat, nemzetközileg is jegyzett kortárs magyar művész aludoboz-inspirálta installációit is megtekinthették az arra járók. Szabó Ágnes, Verebics Ágnes, Void, Orosz Richárd, Balogh Attila és Németh Zoltán, MNU alkotásai nagyon népszerűek voltak a siófokiak körében.

 

„Az alumínium dobozok megfelelnek minden, fenntartható csomagolással kapcsolatos követelménynek, amire a kutatásban résztvevők is felhívták a figyelmet. Az is világos azonban, hogy nagyobb odafigyelésre van szükség minden részről ahhoz, hogy útközben is a megfelelő gyűjtőbe kerüljenek az aludobozok” – mondta David Van Heuverswyn, az Every Can Counts Europe igazgatója. „Ez a látványos akció Európa-szerte sikeresen közvetítette azt az üzenetet, hogy közösen képesek vagyunk megvalósítani egy valóban körforgáson alapuló gazdaságot. És ha el akarjunk érni a célunkat, hogy 100 százalékos legyen az újrahasznosítás egész Európában, akkor mindenkire szükség lesz, a fém csomagolóipartól, a nemzetközi döntéshozókon és a helyi hatóságon át a márkákig és fogyasztókig” – tette hozzá.

 

Addig is, #KeepTheCycleGoing azzal, hogy mindig a megfelelő gyűjtőbe tesszük a fém hulladékot!

 

 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában

A klímavédelem érdekében a beruházási prioritások sürgős átgondolására és határozottabb közös fellépésre szólítja fel a Világgazdasági Fórum (WEF) napokban zajló davosi találkozóján a résztvevőket a Schneider Electric. Az energiamendzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat Fenntarthatósági Kutatóintézetének friss elemzése szerint a jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában, hogy sikerüljön elérni a Párizsi Megállapodásban megfogalmazott célokat. 

2022. május 24. 21:17

5G drónok segítségével forradalmasítja az egészségügyet a Vodafone

5G hálózathoz csatlakozott drónok szállítják az előkészített gyógyszereket a Düsseldorfi Egyetemi Kórház épületei között a hatékonyabb ellátás érdekében. Elsőként a drónok tápszert szállítanak a központi raktárból a gyermekosztályra. A jövőben mindennapossá válhat, hogy drónokra bízzák az egészségügyi transzfert, ha nehezen megközelíthető, távoli vagy veszélyes helyekre kell gyógyszereket szállítani. Az ilyen típusú repülések biztonságához kulcsfontosságú a repülési adatokat rendkívüli gyorsasággal és minimális késleltetéssel továbbító 5G hálózat.

2022. május 24. 19:40

A digitalizáció javíthatja az egészségügyi ellátást a nehezen megközelíthető településeken

A közép-, kelet- és dél-európai országokban megkérdezett egészségügyi szakemberek és döntéshozók közel 60 százaléka úgy véli, hogy a digitális egészségügyi megoldások javítanák az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést a nehezen megközelíthető területeken. A magyarországi szakemberek szerint a digitalizáció a kórházakban is nagymértékben növelné a folyamatok hatékonyságát – derül ki az EIT Health InnoStars és az Emerging Europe közös felméréséből.

2022. május 24. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mindkét magyar csapat bronzérmes lett a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

2022. május 23. 19:40

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20